2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem sikerült a felvételi? Indul a Virtuális Oktatás Börze!

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62561"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vob.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>A 2012-es felvételi időszakot meghatározta a felsőoktatási kvóták változása, amely a megszokottakon felül további izgalmakat csempészett a felvételizők számára egyébként is mozgalmas időszakba.</p> <p> 

vob.thumbnailA 2012-es felvételi időszakot meghatározta a felsőoktatási kvóták változása, amely a megszokottakon felül további izgalmakat csempészett a felvételizők számára egyébként is mozgalmas időszakba.

 

vob.thumbnailA 2012-es felvételi időszakot meghatározta a felsőoktatási kvóták változása, amely a megszokottakon felül további izgalmakat csempészett a felvételizők számára egyébként is mozgalmas időszakba.

 

A Sanoma Media Budapest által 2012-ben első alkalommal szervezett Virtuális Oktatás Börze* csapata felsőoktatási felmérést készített**, amelyből kiderül:  a felvételizők alapvetően optimisták. A továbbtanulni vágyók átlagosan 3 helyre adták be pályázatukat, népszerűségben vezetnek a reál, műszaki, természettudományos és bölcsészettudományi képzések. Mindez megegyező irányt mutat azzal, amely szerint a cégek elsősorban a mérnök és informatikus szakembereket keresik. Ezt erősítette meg a Profession.hu 2012 júniusában közzétett kutatási eredménye is.

(ld: Mindenki őket keresi – magyarországi hiányszakmák)

 A felvételizők fele kizárólag államilag finanszírozott képzésre jelentkezett, a többiek azonban költségtérítéses képzésre is beadták pályázatukat. A tanulmányokkal kapcsolatosan felmerülő költségeket a diákok elsősorban munkából származó kiegészítő jövedelemmel, másodsorban munkával és szülői támogatással, harmadsorban pedig diákhitel felvételével igyekeznek majd finanszírozni. Minden negyedik válaszolta azt, hogy szülei egyáltalán nem tudják támogatni anyagilag. A Virtuális Oktatás Börze előkészítő szakemberei azt látják, a tanulók havi szinten legalább 100.000 forintot tartanak szükségesnek a tandíjon felül a megélhetéshez.

 A rövid kutatás eredményei szerint azok közül, akik nem nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, a legtöbben dolgoznának. A válaszadók ugyanolyan arányban vállalnának külföldön munkát, mint ahányan a hazai munkaerőpiacon keresnének munkalehetőséget.  Érdekesség, hogy a harmadik számú alternatíva a sikertelen felvételi esetén a nyelvtanulás, valamint valamiféle szakma elsajátítása.

 „Tisztában vagyunk azzal, hogy a ponthatárhúzás sokak számára az ünneplés és gondtalan nyári időszak kezdete, azonban akik nem nyertek felvételt, igazán most kezdhetnek el gondolkodni, mit is kezdjenek magukkal szeptembertől. A szülőknek és diákoknak szeretnénk segíteni azzal, hogy létrehoztunk egy virtuális felületet, ahol a ponthatár-húzást követő 3 napban fel lehet térképezni a lehetőségeket" – mondta el Martis István a Sanoma Media Igazgatója. Az egyszerűen kezelhető felületen egyaránt megtalálhatóak a fizetős és ingyenes képzések, szakmai és nyelvi tanfolyamok. Lehetőség van beszélgetni az intézményekkel, akik készséggel válaszolnak minden kérdésre.  Sok szeretettel és még több hasznos információval várják a szervezők a diákokat és szülőket a www.virtualisoktatasborze.hu oldalon."

*A Virtuális Oktatás Börze a www.virtualisoktatásborze.hu címen érhető majd el, a ponthatárok kihirdetésének másnapjától, 3 napon keresztül.

 

** A felsőoktatási felmérés 2012 júniusában készült, az online kérdőíveket a HotDog, a Profession.hu, a Startlap, az Állásstart.hu és a Perfekt Kft. Facebook oldalán tölthették ki a válaszadók. A felmérés nem reprezentatív, a továbbtanulásra jelentkezők körében zajlott. A kérdőívet 272 továbbtanulását/képzését tervező ember töltötte ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.