2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Más stílus, más nemzedék

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62589"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Orr-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="82" /></a></span> Túlnyomó többségében fiatalokból álló közönség előtt nyílott meg a legújabb kiállítás az Ari Kupsus Galériában. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az alkotó, Orr Máté festőművész is csak huszonhét éves.

orr 1.thumbnail Túlnyomó többségében fiatalokból álló közönség előtt nyílott meg a legújabb kiállítás az Ari Kupsus Galériában. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az alkotó, Orr Máté festőművész is csak huszonhét éves.

orr 1.thumbnail Túlnyomó többségében fiatalokból álló közönség előtt nyílott meg a legújabb kiállítás az Ari Kupsus Galériában. Ez érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy az alkotó, Orr Máté festőművész is csak huszonhét éves.

ari 0.thumbnail Ez valóban különleges kiállítás – mondta el róla a galéria tulajdonosa, Ari Kupsus. Ő két és fél évvel ezelőtt ismerte meg Mátét a Képzőművészeti Egyetemen és két ével ezelőtt az Ari S. Kupsus Salon Concert Society ösztöndíjat is adott neki. Elkezdte szorosabb figyelemmel követni a munkáit. Az első kiállítást 2011 márciusában rendezte meg számára annak ellenére, hogy voltak, akik azt mondták; tanuló még ne állítsa ki a műveit. A kiállítás hatalmas siker volt és ennek hatására a Galéria tavaly nyáron szerződést is kötött Orr Mátéval. A mostani azért is különleges, mert rendkívülinek számít. A galéria ugyanis júliusban általában nem tart kiállítást, mivel a legtöbb ember ilyenkor nyaralni megy. De az Orr Máté képek gyűjtői és rajongói szinte erőltették ezt a kiállítást, nem akartak decemberig, a soron következőig várni.

(Orr-2) Ebből azután most az a vicces helyzet állt elő, hogy a legutolsó kép tizenöt perccel a megnyitás előtt jött ki a művész keze alól, a látogatók szeme előtt kerül a falra, még nedves. Máté sikere szinte történelminek nevezhető a fiatal magyar képzőművészek között. Nagyon rövid idő alatt vált keresett festővé. Egyre szélesebb körben ismerik, két sikeres kiállítása volt már Finnországban, tizenkét műve van Pekingben és hamarosan több külföldi kiállítása is nyílik. Bátran elmondható, hogy egészen sajátos stílusa van, már nevet is találtak rá: „orrizmus". Mindaz, amit ez a szó jelöl, egészen új és különleges dolog. Nemcsak Magyarországon, az egész világon is. Jelképrendszere is sajátos.

csok.thumbnailA „Csók" című képen a két állat közül a dinoszaurusz (nézők egy részének véleménye szerint inkább krokodil), azon hagyományok megjelenítője, melyeket önmagukért, „ész nélkül" követünk, viszünk tovább a saját életünkben. A nyulak viszont – mivel gyorsan szaporodnak – a genetikus változásokat is gyorsabban örökítik át, a hagyományokkal éppen ezért jobb viszonyt tudnak kialakítani. A csók – jellegéből adódóan – gyöngéd kapcsolatot szimbolizál. Már ennyiből is látszik, hogy ennek az új stílusnak nincsenek kötöttségei, bár az is igaz, hogy nem sok fiatal festő büszkélkedhet kifejezetten rá jellemző, saját stílussal.

orr 3.thumbnail A megállapítás helytálló akkor is, ha némely képen a klasszikus művészeti hatások is érvényesülnek, hiszen asztali csendéletet a barokk korban és még előbb is sokan festettek. Az inspiráció a gyerekkorból származik, tény, hogy minden kisgyerek szereti lerajzolni a környezetét. A Képzőművészeti Egyetemen is kapnak a növendékek ilyen, a klasszikus felé mutató indíttatást, melynek eredményeként szeretnék ezt modernül, jobban, még jobban megjeleníteni. A galéria látogatói közül is sokan kérdezik, hogyan, milyen eszközök felhasználásával készülnek a művek? A válasz erre kettős: a Szépművészeti Múzeumban található klasszikus művek sokat segítettek például abban, hogyan lehet egy állat szőrméjét, bundáját a lehető legélethűbben megfesteni.

orr 4.thumbnailA sütemények, a torta vászonra vitelében viszont modellre, mintára volt szükség. Ilyet fejből, elképzelés alapján elég nehéz festeni, nagyon sok időt, gyakorlatot igényel. Egy ilyen kép varázsát éppen az adja meg, hogy sok véletlenszerű részlet van rajta. Egy tárgymodellnél mindig előfordulhat, hogy a fény valami nem várt helyről tükröződik vissza. Egy – egy beállításról több vázlatrajz, majd színvázlat készül, ezekből jön majd létre a végleges megoldás. Végső soron ennek lesz köszönhető, ha a kép a „bele lehetne harapni" képzetet kelti.

orr 5.thumbnail Orr Máté kiállítása 2012. július 19-ig látható az Ari Kupsus Galériában – 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/b. – keddtől péntekig 14.00 és 19.00 óra között, szombaton 10-től 14 óráig.

www.arikupsusgallery.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.