2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SI LOVE – IS LOVE Roma Music & Art Festival — Négy nap, 40 előadó 2012. július 19-22 között az Akvárium Klubban

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62678"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kreativ_0.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>Mokoomba, Taram, Naked, Khamoro, Nyári Kálmán, Kökény Attila, Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Szilvási Gipsy Folk Band, Fatima, Báró, Kicsinyúl, Andreas, Grófo és kis Grófo, hogy csak néhány nevet említsünk a 40 romazenekarból, akik július 19 és 22 között lépnek föl az Akvárium Klubban, ahol a roma muzsikán túl mozdulatszínház, kiállítás, filmvetítések adják a fesztivál négynapos programját</p> <p><strong> </strong>

kreativ 0.thumbnailMokoomba, Taram, Naked, Khamoro, Nyári Kálmán, Kökény Attila, Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Szilvási Gipsy Folk Band, Fatima, Báró, Kicsinyúl, Andreas, Grófo és kis Grófo, hogy csak néhány nevet említsünk a 40 romazenekarból, akik július 19 és 22 között lépnek föl az Akvárium Klubban, ahol a roma muzsikán túl mozdulatszínház, kiállítás, filmvetítések adják a fesztivál négynapos programját

 

kreativ 0.thumbnailMokoomba, Taram, Naked, Khamoro, Nyári Kálmán, Kökény Attila, Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Szilvási Gipsy Folk Band, Fatima, Báró, Kicsinyúl, Andreas, Grófo és kis Grófo, hogy csak néhány nevet említsünk a 40 romazenekarból, akik július 19 és 22 között lépnek föl az Akvárium Klubban, ahol a roma muzsikán túl mozdulatszínház, kiállítás, filmvetítések adják a fesztivál négynapos programját

 

Az európai kultúra világszerte ismert és elismert értékei között tartják számon a cigányzenét, amely nem azonos a cigányfolklórral: ez egy egyedülálló előadói stílus, hangszerelés és hangzás. A magyar cigányzene ma olyan nemzeti és európai kulturális érték, amelyre méltán büszke Magyarország, s amelynek megőrzése és megújítása kiemelt feladat. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális" zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. Nem csupán a zenész cigányságé, hanem az egész magyarságé – a világ kultúrájáé.

 

A SI LOVE – IS LOVE fesztivál a cigány muzsikát, kultúrát kívánja bemutatni a látogatóknak. A rendezvényen nemcsak magyar, hanem a környező országokban élő roma zenekarok is bemutatkoznak.

 

Fellépő zenekarok:

 

ROMA HUNGARICUM ÁLLAMI MŰVÉSZEGYÜTTES

A művészegyüttes 2012-ben alakult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. működtetésével. A zenekar 19 tagját próbajáték során 55 jelentkezőből választotta ki a szakmai zsűri.

A muzsikusok átlag életkora 28 év. Valamennyien képzett zenészek, akik a Talentum Zeneművészeti Iskolában valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerezték zenei alapismereteiket.

Koncertjeinken a népzenén, cigányzenén és operett-részleteken kívül neves zeneszerzők – Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Hubay Jenő, vagy Farkas Gyula – darabjait játsszák.

http://romahungaricum.hu/

http://www.facebook.com/pages/Roma-Hungaricum-%C3%81llami- M%C5%B1v%C3%A9szegy%C3%BCttes/352171878185544

 

 

NAKED (SRB)

A belgrádi Naked együttes zenéje a jazz-ben gyökerezik, de megannyi más ízesítéssel is büszkélkedik. Muzsikája a játékon és a játékosságon alapul, azaz állandó változásban van megannyi ösztönös rögtönzéssel és pillanatnyi hangulatokkal.
Hangzásukban ott van a funk lüktetése, a népzene számos motívuma, tört ritmusok, és egy kis pszichedélia, amely jórészt az effektezett hegedűhangoknak köszönhető. A teljes hangkép meghatározó eleme végig a szenvedélyes harmonika és hegedű párbaja marad.

Tagok:

Nenad Brankovic-gitár;
Branislav Radojkovic-basszus, bőgő;
Ivan Mihajlovic-basszus;
Goran Milosevic-dob;
Djordje Mijuskovic-hegedű;
Milos Punisic-harmonika;

http://www.myspace.com/nakedjazz

 

TARAM (INT)

A Taram zenéjének különleges ízét az adja, hogy a tagok megértik és elfogadják egymás eltérő zenei hátterének sajátosságait. A választott kompozíciókat átalakítják, hozzáadják saját zenei hagyományaik elemeit, és ennek eredményeképpen zenéjük tartalma gazdagodik, egyetemessé válik.

„A Taram névre keresztelt zenekar szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezet el minket, míg a Közel-Keleten nagy névre szert tevő egyiptomi ney művész Mohammed Antar és a belga tangó-harmonikás Tuur Florizzone új hangzásokkal telíti meg és tereli új mederbe a dalokat." (dalok.hu)

MOKOOMBA

A Mokoomba zenekar Zimbabwe és Zambia határán született, ahol a Zambezi folyó a legendás Viktória vízesésbe torkollik. A Tonga nép gyermekeiként nőtt fel a zenekar 6 tagja, akik népük kultúrájának hatásaiból táplálkozva alakították ki sajátos zenei világukat. Az énekes és ütőhangszeres Mathias Muzaza kivételes hangja által vezetve a Mokoomba átütő energiával hódította meg környezetét a táncra hívó afro-fusion stílusával.

A Mokoomba él, lüktet, és szó szerint robban a színpadokon.

2008-ban megnyerték a dél-afrikai Music Crossroads fesztivált, amely Zambia, Malawi, Tanzánia, Zimbabwe és Mozambique legjobb fiatal zenekarait lépteti fel. A sikert több európai meghívás méltatta, 2009-ben és 2010-ben felléptek Svédországban, Norvégiában,  Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban, Olaszországban és Luxemburgban, majd a turnét a Csehország -beli Colours of Ostrava fesztivál koronázta meg, melyen a Cranberries előtt állhattak a nagyszínpadra.

A zenekar további  fejlődését az elefántcsontparti származású, a Zap Mama basszusgitárosaként ismertté vált Manou Gallo zenei produceri munkája mozdította elő, melynek eredményeként idén újabb európai turnén mutathatják be új albumukat.

http://www.mokoomba.com/

LES ROM

A Les Rom zenekar 2010-ben alakult Budapesten. Debütáló koncertjüket a Chico and the Gypsies zenekar előtt, a budapesti Gödör Klubban adták. A közönségsikerrel övezett koncert és a pozitív visszajelzések arra ösztönözték a zenekar tagjait, hogy megkezdjék a stúdiómunkákat és felvegyék első demo lemezüket. A négy fiatal, ám mégis tapasztalt zenész, Kovács Antal Máté és Bordás Péter a Romano Drom, Rostás Zoltán a Romengo, zenekarokban is évek óta játszanak, míg Rostás Krisztián az Etnorom zenekar legújabb lemezén vendégzenészként szerepel. Koncertjeiken és a stúdiófelvételeken Balogh József, a Romano Drom gitáros-énekese és Oláh Annamária a Fókatelep énekesnője működnek közre. Saját szerzésű dalaikat cigány nyelven adják elő, szövegeik az élet jó és rossz oldaláról, boldogságról és fájdalomról egyaránt szólnak. Céljuk, hogy a hazai közönség mellett a nagyvilágban is minél szélesebb körben jelenjen meg különleges, szívből jövő zenéjük.

A Les Rom az autentikus cigány zenére alapuló dallamvilágot jazz, blues, rumba és folklór elemek fúziójával varázsolja egyedi hangzású világzenévé.

Zenekar Tagjai

Kovács Antal Máté, Rostás Zoltán, Rostás Krisztián, Bordás Péter, Balogh József, Oláh Annamária

http://www.myspace.com/lesrom

ROMengi ZOR

Matildának a zene az élete! Az Ando Dromban es az Amaro Suno együttesekben eltöltött évek után végre eljött az idő, hogy a bájos énekesnő saját bandát alapítson. A ROMengi ZOR, vagyis a „cigányok ereje" mi más lehetne, mint az az összetartás és a hagyományok tisztelete, amely a zenekar dalait jellemzi. A gyakorlott zenészek által jól ismert dallamok egyedi előadásmódban, személyes érzelmektől átitatva elevenednek fel. 

http://www.youtube.com/watch?v=jUBQXoIA1ig

SZILVÁSI GFB

A Szilvási Gipsy Folk Band története néhány tizenéves fiatalember közös muzsikálásából bontakozott ki. Az egykori Romano Glaso nevű Ki mit tud? -győztes zenekarból alakult kvintett a hagyományos roma népzene némiképp felújított változatát játssza, elegánsan és gördülékenyen keverve azt a balkáni dallamokkal, a latin hatásokkal sőt, időnként némi rappel. Semmi erőlködés, inkább elbűvölő lazaság, vidámság és könnyedség, amit a zenekar legutóbbi lemezének címe is jelez: A folklór felpofoz. 

KHAMARO

A lelkes, cigány és magyar fiatalokból álló csoport célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak.

A viszonylag fiatal zenekar máris két cd-vel büszkélkedhet: 2007-ben a Lingara (Csavargók), 2009-ben a Romano Rat (Cigány vér) című albummal mutatkoztak be a népzene-kedvelő közönségnek. Számos hazai fellépésük mellett turnéztak már Ausztriában, Lengyelországban és Németországban is.

Hivatalos elismeréseik között szerepel a 2004-ben odaítélt Közéleti Díj, s itt feltétlenül megemlítendő Farkas Zsolt együttesvezető, aki már az alapításkor a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa volt, 2006-ban pedig Köztársasági Érdemrend Bronz Keresztjét érdemelte ki.

Az együttes ars poeticájára nézve teljes mértékben találó a Khamoro (Nap) elnevezés, hiszen egyfajta hitvallásuk az, ami a cd-k borítóján is áll: "A Nap életelem, számunkra a cigány kultúra is az!" Zenéjükkel, táncaikkal valóban egyszerre képviselik az eredeti természetességet, a cigány kultúra egyetemességét, jelenlétét a világban, valamint azt a derűt, melegséget, energiát, amit legfontosabb lételemünk: a világunkat éltető Nap ad meg számunkra.

Program:

 

 

Juli 19

 

 

 

Terasz

 

19:30

Roma Hungaricum Állami  Művész Együttes

Terasz

 

21:00

 Vojake Shave

Kis színpad

 

22:00

Nagy színpad

 

23:00

Nagy színpad

 

0:00

Kis szinpad

 

1:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli 20

 

 

 

Terasz

 

18:00

Naked (SRB)

Terasz

 

19:00

Karádi Rom Sam Táncegyüttes

Terasz

 

19:20

Dávid Béla Táncegyüttese , Epineprill, Devil Boys – Olaszliszka – Roma Tehetségsegítő Tanács

Terasz

 

19:40

Oláh Dezső Trió

Terasz

 

20:30

 Egri Djangó Trió

Terasz

 

21:10

Nyári Kálmán és zenekara

Kis színpad

 

22:00

Nagy színpad

 

23:30

Kis szinpad

 

1:00

 

 

 

 

 

 

Juli 21

 

 

 

Terasz

 

18:00

Taram (INT)

 

 

 

Az est házigazdája a C-Street Rádió

Terasz

 

19:00

Luigi és G-Point 

Terasz

 

 

Ricardo & Enikő

Terasz

 

 

Rough Way – Gávavencsellő – Roma Tehetsegsegítő Tanács

Terasz

 

 

Omerta

Terasz

 

 

Beat

Terasz

 

 

Fatima

Terasz

 

20:30

Kökény Attila

Terasz

 

21:15

Báró & Kicsi Nyúl

Terasz

 

 

Andreas

Nagy színpad

 

22:00

Kis színpad

 

23:00

Nagy színpad

 

0:00

Kis színpad

 

1:00

 

 

 

 

 

 

Juli 22

 

 

 

Terasz

 

 

 

Terasz

 

18:00

Bioritmus Művészeti Tehetségpont – Tavaszi zsongás mozdulatszínház

Terasz

 

18:30

Sárréti Értelmiségi Roma Fiatalok Egyesülete Táncműsora – Püspökladány

Terasz

 

19:20

 TukemO -Balogh Katesz Dance Group

Terasz

 

20:10

Újpest Cigányzenekar

Terasz

 

21:00

Balogh Brothers

Kis színpad

 

22:00

Nagy színpad

 

23:00

Kis színpad

 

0:00

Állandó programok: kiállítás, filmvetítések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.