2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pécsett mindig történik valami

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62720"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P%20%281%29.thumbnail.jpg" border="0" width="72" height="100" /></a></span>2012. július 14-én Zsolnay Művészeti Piac a Zsolnay Kulturális Negyedben, délelőtt pedig mintegy 500 motoros érkezik Orfűről a Bikers Open Air fesztiválról. Két különálló esemény, de mindkettő érdekes, aki teheti - ott a helye.</p> <p>

p%20%281%29.thumbnail2012. július 14-én Zsolnay Művészeti Piac a Zsolnay Kulturális Negyedben, délelőtt pedig mintegy 500 motoros érkezik Orfűről a Bikers Open Air fesztiválról. Két különálló esemény, de mindkettő érdekes, aki teheti – ott a helye.

p%20%281%29.thumbnail2012. július 14-én Zsolnay Művészeti Piac a Zsolnay Kulturális Negyedben, délelőtt pedig mintegy 500 motoros érkezik Orfűről a Bikers Open Air fesztiválról. Két különálló esemény, de mindkettő érdekes, aki teheti – ott a helye.

Rendszeresen, havonta egy alkalommal lesz Zsolnay Művészeti Piac a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Boltok utcájában. Július 14-én, szombaton baranyai iparművészek és kézművesek várják a látogatókat, de a gyermekeknek zenés, irodalmi foglalkozással is készülnek a szervezők, kapcsolódva a Bóbita Bábszínház szabadtéri műsorához.

10.00 Muzsikás babus(for)gató 3 éves korig sok zenével
16.00 Mese habbal – irodalmi foglalkozás jelmezekkel és hangszerekkel

 „Magyarországon általános tapasztalat, hogy többnyire gasztro-rendezvényeken kapnak helyet a kézművesek, afféle körítésként. A művészeti piac határozott célja, hogy önmagában is meg tudjon állni egy ilyen jellegű rendezvény" – magyarázta Baka Sára főszervező, a negyedbeli Sygno kézműves és iparművészeti galéria vezetője.  „Úgy gondoljuk, a Zsolnay Kulturális Negyed ma a legméltóbb hely arra, hogy a pécsi és régiós kreatív ipar, az iparművészek és designerek helyet találjanak benne.„

 A Zsolnay Művészeti Piacon fiatal helyi művészek és alkotók kézműves áruiból, iparművészeti, lakberendezési, divat- és használati tárgyaiból válogathatnak az érdeklődők. Szombaton baranyai művészek állítanak ki, de a jövőben a régióból, Tolna és Somogy megyéből is érkeznek majd művészek.

 „A művészeti piac nem csupán egy elnevezés, hanem valóban piacot kíván teremteni a kézművesek számára" – magyarázza Baka Sára. A ZsÖK NKft. számára fontos, hogy a negyed a jövőben a kreatív ipar kulturális fellegvára lehessen, ezért minden fajta kreativitást szívesen fogadnak. Nem titkolt szándék olyan bérlők, kézműves manufaktúrák bevonzása a negyedbe, akik munkásságukkal, termékeikkel is a magas minőséget képviselnek.

 Ha egy alkotóművész workshopot, bemutató-tanfolyamot, vagy akár kézműves-foglalkozást szeretne tartani, ahhoz itt közreműködőket találhat.

 A legfontosabb, hogy manapság, amikor már nincsenek művelődési házak, sem klubok, a helyi kézműves társadalom érezhesse: itt otthon vannak.

 Ezért erről a közös munkáról, együttműködésről szombaton Márta István, a ZsÖK NKft. ügyvezetője beszélgetést kezdeményez az iparművészekkel, alkotókkal hogyan tudnának hangsúlyosan megjelenni a Zsolnay Kulturális Negyedben.

 Július 14-én, szombaton délelőtt mintegy 500 motoros érkezik Orfűről a Zsolnay Kulturális Negyedbe a Bikers Open Air fesztiválról. A motorosokat a Búza térről Márta István, a ZsÖK NKft. ügyvezetője vezeti majd fel a Negyedhez. Várható indulás a Búza térről 11.15 és 11.45 óra között. 

A Bikers Open Air egy zenei fesztivállal összekötött motoros találkozó Orfűn, amelynek az a célja, hogy programot kínáljon azoknak a motorosoknak, akik remek zenekarok koncertjein és kiváló motoros látványutakon is szívesen részt vennének júliusi hétvégén. A futamok, versenyek mellett olyan fellépők színesítik a programot, mint Hobo, a Karthago, a Piramis, a Mobilmánia, vagy a Star Jam Session Haddaway-jel. A július 12. és 15. között megrendezett esemény egyik látványútja július 14-én, a késő délelőtti órákban a Zsolnay Kulturális Negyedbe vezet, ahol nem mindennapos látványt nyújt majd a több száz motoros a Pirogránit téren, a Cifra kémény tövében.  Az esemény nyilvános, a motorok, köztük különleges darabok is, megtekinthetők szombaton a nagyközönség számára a Negyedben.

 A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. megalapítása óta Pécs város kulturális intézményrendszerének meghatározó szereplője. 2012. június 1-től Pécs MJV közgyűlésének határozata értelmében a ZSÖK NKft. látja el a jogutód nélkül megszűnt Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely teljes üzemeltetési, működtetési, szervezési és marketing-kommunikációs feladatait, továbbá a ZSÖK szervezetébe részben beolvadt Pécsi Kulturális Központ egységeihez (E78-as épület, Boldogság Háza) és feladatköreihez kapcsolódó üzemeltetési, közművelődési-programszervezői és marketing-kommunikációs munkákat.

Az átszervezés megszervezése és lefolytatása során kiemelt szempont volt, hogy az intézmények a beolvadást követően maradéktalanul elláthassák korábbi feladataikat, megőrizhessék jellegzetességeiket. Az átszervezés során az intézmények munkatársait vagy újonnan létrehozott – a ZsÖK NKft. hosszú távú stratégiájának megfelelően kialakított divíziókban – vagy már meglévő, de több munkavállalót igénylő divíziókban foglalkoztatja a cég.

 Legfontosabb változások:

Képzőművészeti főtanácsadó: Pinczehelyi Sándor

Képzőművészeti divízióvezető: Gamus Árpád

A PKK közművelődési feladatainak 90%-a átkerül a ZsÖK-höz

A PKK rendezvényszervező, közművelődési feladatokat ellátó része beolvad a ZsÖK-be

A Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely jogutód nélkül megszűnik, teljes feladatköre beolvad a ZsÖK-be

Projektkoordinációs, pályázatíró divízióvezető: Laknerné Brückner Andrea

Program divízióvezető: Somlyay Jolán

Boldogság Háza feladatai átkerülnek a ZSÖK-be. A ZsÖK NKft. alapvető feladatai közé tartozik Pécs legkiemelkedőbb kulturális vonzerejét jelentő muzeális, kulturális és művészeti egységek (világörökségi helyszínek, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, Művészetek és Irodalom Háza) üzemeltetése és működtetése, azok programokkal való megtöltése és népszerűsítése.

 Az önkormányzat azzal a céllal vonta össze és szervezi egy központi menedzsment alá a kulturális örökség és az „EKF Pécs 2010" program során felépült, valamint a városban már jelentős szakmai múlttal rendelkező közművelődési és művészeti infrastruktúrák kezelését, hogy egységes kulturális termékként jelenítse meg azt Pécs határain belül és kívül. Az ún. kulturális ipar a város számára a gazdasági kitörés egy fontos lehetősége, ehhez szükséges a megfelelően összehangolt működés. A város kulturális színterének ilyen jellegű működtetése olyan gondolkodásmódot tükröz, amelyben a nagy ívű kulturális programokhoz és eseményekhez méltó kulturális infrastrukturális fejlesztés történt, összekötve mindezt egy olyan kulturális alapú rehabilitációval, amely mentén új tartalommal (események, látnivalók) gyarapodhat a város.

 A ZsÖk által üzemeltetett intézmények több mint 55.000 négyzetméternyi infrastruktúrája a pécsiek és a régió lakosságán túl képes kiszolgálni az ideérkező hazai és külföldi turistákat. Alkalmas arra, hogy a nehéz helyzetben levő régió jobb turisztikai pozicionálásához jelentős mértékben hozzájáruljon.  Fontos elvárás a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-vel szemben, hogy biztosítsa a beruházások megvalósíthatósági tanulmányában előirányzott és elvárt évi mintegy 200.000 fős látogatószámot az EU-s fejlesztés eredményeképpen megvalósult intézményekben együttesen (Zsolnay Kulturális Negyed 150.000, Kodály Központ 50.000), amelyek terveik szerint a kultúra és a lakosság kapcsolatának egyik legfontosabb, a legtöbb ember számára elérhető színterévé válnak.

 A ZsÖK NKft. divíziói 2012. június 1. után: American Corner, Boldogság Háza, Infopont Hálózat, Képzőművészeti Divízió, Kodály Központ, Kommunikációs Divízió, Informatikusok, Marketing Divízió, Grafikusok Nemzetközi kapcsolatok, Örökség Divízió, Cella Septichora Látogatóközpont, Művészetek és Irodalom Háza, Pénzügy, Értékesítés, Program Divízió, E78 koordinátor, ZSKN hang-és fénytechnika, Projektkoordináció, Ügyvezetés, Protokoll, Titkárság, ZSKN üzemeltetés.

 

http://www.zskn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.