2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kevés a gyerek, kevés lesz a pénz, mintegy 40%-kal csökken Magyarország befolyása az Unióban

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/18839"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/euflags.thumbnail_4.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>A demográfia kedvezőtlen alakulása és a politikai különalkukkal létrehozott régi szavazati struktúra felszámolása együttesen vezettek oda, hogy 2014-től radikálisan csökken Magyarország befolyása az Európai Unióban - derül ki dr. Kóczy Á. László, az MTA kutatójának vizsgálatából. A befolyás csökkenésének következménye lehet a hazánknak juttatott EU források összegének kedvezőtlen változása.

euflags.thumbnail 4A demográfia kedvezőtlen alakulása és a politikai különalkukkal létrehozott régi szavazati struktúra felszámolása együttesen vezettek oda, hogy 2014-től radikálisan csökken Magyarország befolyása az Európai Unióban – derül ki dr. Kóczy Á. László, az MTA kutatójának vizsgálatából. A befolyás csökkenésének következménye lehet a hazánknak juttatott EU források összegének kedvezőtlen változása.

euflags.thumbnail 4A demográfia kedvezőtlen alakulása és a politikai különalkukkal létrehozott régi szavazati struktúra felszámolása együttesen vezettek oda, hogy 2014-től radikálisan csökken Magyarország befolyása az Európai Unióban – derül ki dr. Kóczy Á. László, az MTA kutatójának vizsgálatából. A befolyás csökkenésének következménye lehet a hazánknak juttatott EU források összegének kedvezőtlen változása.

Változik az Európai Unió legfőbb döntéshozó fórumán, az Európai Unió Tanácsában alkalmazott minősített többségi szavazás szabályrendszere: a ma még hatályos szavazási rend ugyanis politikai különalkuk során határozta meg az egyes országok szavazati súlyát, melyet minden bővítéskor – legutóbb a Nizzai Szerződésben – újra kellett tárgyalni. Ezzel a rendszerrel kívánt szakítani az Unió, amikor a kiszámíthatóbb és egyszerűbb, az EU mindenkori változásait követni képes szisztéma kialakítását határozta el.

A Lisszaboni Szerződés alapján 2014-ben hatályba lépő új szabályozás szerint a népességi adatok határozzák meg az országok szavazati súlyát. Kóczy Á. László közgazdász-matematikus játékelméleti modell segítségével egyebek mellett azt vizsgálta, hogyan hatnak Magyarország helyzetére a változások.

 „Bár az Unió kétségtelenül hatékonyabb lesz a reformok révén, Magyarország számára nincsenek jó híreim: két év múlva drámaian, 35-40%-kal csökken hazánk hatása az uniós döntéshozatalra. 2014 után könnyebben születhetnek döntések, de Magyarország érdekeit ritkábban fogják figyelembe venni."- mutatott rá az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont játékelméleti kutatócsoportjának vezetője.

Az Európai Unió Tanácsában minden tagállamot egy-egy miniszter képvisel, de az egyes tagállamok képviselőinek szavazata más-más súllyal esik latba. A súlyozott szavazatok összességének kell minősített többséggel rendelkeznie. Bár ma is része a feltételeknek a népesség és a tagállamok megfelelő arányú támogatása, de ennek szerepe elhanyagolható az önkényesen meghatározott súlyok mellett. Az új, Lisszabonban elfogadott, 2014-től érvényes rendszer szerint egy javaslatot akkor fogadnak majd el, ha azt a tagországok minősített többsége (55 százaléka, illetve speciális esetekben 72 százaléka), és közvetve az EU népességének legalább 65 százaléka támogatja vagy legfeljebb három ország ellenzi. Mindez a nagy országoknak kedvez, míg a legkisebb tagállamoknak aránytalanul nagy szerepet juttat.

Magyarország, mint közepes méretű ország, a számítások szerint a reform nagy vesztesei közé került. A tanulmány szerint hazánk több mint 35%-os relatív befolyáscsökkenése nem áll meg és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt az évek múltával egyre rosszabb lesz a helyzet. Ha a döntési képességet jelentősen meghatározza a népesség, akkor a korábbiaknál sokkal több figyelmet kell fordítani a demográfiai folyamatokra, mind a gyermekvállalásra, mind pedig a migrációs mozgásokra.

A Magyar Országgyűlés gyorsított eljárással, az Unióban elsőként ratifikálta a lisszaboni szerződést.

 

 

A teljes tanulmány a következő linkeken tekinthető meg:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165489611000916

http://ideas.repec.org/p/has/discpr/1020.html

http://www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=1281

 

http://www.econ.core.hu/

http://koczy.blog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.