2024.július.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2012. július 19-22., — 4. Somló Hangja.

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62758"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/S_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>-- A jó zene és a szép borok fesztiválja a dobai Erdődy Kastélyban. Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál.</p> <p> 

s 0.thumbnail— A jó zene és a szép borok fesztiválja a dobai Erdődy Kastélyban. Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál.

 

s 0.thumbnail— A jó zene és a szép borok fesztiválja a dobai Erdődy Kastélyban. Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál.

 

Az esemény olyan térséget igyekezett életre kelteni, ahol a kultúra szereplői és produktumai erősen kallódóban voltak. Alig működtek művészeti csoportok, közösségek, a kultúrházakat szinte kizárólag az utazó alkalmi árusok használták, az emberek egyetlen közösségi tere a vendéglő volt. A Somló fellelhető hagyományokban gazdag, évszázados értékekkel rendelkező, szunnyadó vidék. A Hegy borászai mostanság kezdenek ráébredni arra, hogy a többi borvidék már rég felismerte az összefogásban, a helyi értékek védelmében és a szélesebb rétegekre is ható közösségi eseményekben rejlő lehetőségeket és ezeket kiaknázva igen hatékonyan propagálják boraikat, turisztikai kínálatukat.

 

A Somlón – több helyi hatású – program után a Somló Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvény szervezői a helyi emberek kulturális szokásaihoz, érzékenységéhez igyekeztek kijelölni a programok fő vonulatát. A legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és az értékes jazz muzsika kapja. A kiegészítő programokban nagy hangsúly kerül a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére.

 

A Fesztivál idén július 19-22-ig kerül megrendezésre a dobai Erdődy Kastély gyönyörű ősparkjában. Az előadók közül nem maradhatnak ki az említett zenei műfajok legelismertebb magyarországi képviselői, de a határon túlról is várunk világzenei előadókat. Új színfolt lesz a külföldön működő magyar hagyományőrző néptáncegyüttesek megjelenése. Kanadából (Montreal), Szlovéniából (Lendva), Erdélyből (Székelyudvarhely), Ausztriából (Bécs) várunk néptánccsoportokat.

 

Fontos szerepet kap a Somló bora, mely a legjellegzetesebb magyar fehérbor. Különleges savaitól, ásványi anyagaitól kap sajátos ízvilágot a négy somlói alapbor (furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű). E borokat a Somló bortermelői a helyi termékvásárban kínálják a vendégek számára.

 

Program

 

Július 19.

Borbély Mihály Balkán Jazz Project

A BJP Borbély Mihály új formációja, amely a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során alakult, a nép- és világzene, a jazz és kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. A két zenekart a sokoldalú fúvós személye köti össze, s eddigi nagysikerű koncertjeik bizonyították, hogy a Kárpát-medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. 

A BJP egy 6-10 fővel működő zenei társulás, gerincét a Quartet B alkotja, melyhez vendégszólistaként a balkán muzsika avatott tolmácsolói csatlakoznak koncertjeiken, így a népzene, jazz és világzene rajongói különleges élményre számíthatnak: erőteljes ritmusok, finoman áttetsző lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.

Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák

György Mihály – gitár, buzuki

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek

Lukács Miklós – cimbalom

Agatics Krunoszláv – harmonika

Eredics Gábor – harmonika

Eredics Kálmán – derbuka, tapan, bőgő

Szendrődi Ferenc- tamburák

 

Cimbaliband

Zenéjük  forrásai különböző  helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni  népzene, rock'n'roll, de két dolog mégis  összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je"ként! Gyors "riffjeivel" változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock'n'Roll!

 

 Lajkó Félix és zenekara

 „ A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat."

 

Július 20.

Muzsikás együttes

A három és fél évtizede működő Muzsikás együttes idehaza és külföldön egyaránt ismert és közkedvelt. Sokoldalúságukra jellemző, hogy otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.

 

Magyarvista Social Club

A zenekar egy lemezprojekt "utóéleteként" jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert "Lili dalai" című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki 2011 tavaszán a 8 fős felállás, amely azóta már a következő lemezanyagon dolgozik. A névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó.

Horváth Sára – ének;

Németh Ferenc – ének;

Sipeki Zoltán – gitár;

Kovács Ferenc – trombita, hegedű;

Bágyi Balázs – dob;

Oláh Péter – basszusgitár;

Csikós Péter –

ütőhangszerek;

Németh Péter – ének, billentyű

 

Mits Jazz Band

A Mits Jazz Band jelenlegi formációja 2007 óta működik.

Tagjai: Mits Márton (szaxofon), Horváth János (billentyűk), Kovács Gergő (basszusgitár), valamint Potesz Balázs (dobok).

A zenekar alapítója és vezetője Mits Márton 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékén, jelenleg pedig többek között a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola jazz-tanszékének tanárja. A zenekar másik három agja 2010-ben diplomázott ugyanezen intézményben. enéjük ötvözi a „hagyományos" jazz elemeit a modernebb, fúziós jazz világával. Legfőképp aját szerzeményeket játszanak, amelyeket 2011-ben lemezre is rögzítettek.  különböző magyar fesztiválokon, koncerteken kívül játszottak már Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

 

Július 21.

Duna Művészegyüttes: Feketetó

Előadásuk kiindulópontja az Erdély történelmi határán fekvő Feketetó, ahol évszázadok óta Közép-Európa egyik legnagyobb vásárát rendezik meg. Az eredetileg hagyományos vásár képe az idők folyamán jelentősen megváltozott: a paraszti világ mindennapi szükségleteit kielégítő kínálat szinte teljesen kicserélődött, Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt… 

 

Ferenczi György és a Rackajam

Egy magyar professzionális csoport, ami a 21. századi városi népzene és hagyományos műfajok egy megdöbbentően érdekes fúzióját játssza. A rock and roll  Soul, Blues és a népzene meghatározhatatlan keveréke döbbenetes erejű muzsikát eredményezett.

 

Július 22.

Jazz Steps Band

A Jazz Steps Band fő törekvéseként a jazz aranykoraként ismert '30-as, '40- es évek swing korszakának máig népszerű kompozícióit eleveníti fel. A kitűnő hangszerelésekben bővelkedő swing zene mellett a dixieland és a mainstream jazz világából is színesíti repertoárját. A stílusokat a professzionális zenészek igényességével, egyéni íz és ötletek hozzáadásával szólaltatja meg. A 2000-ben történt alapítás óta eltelt több mint 10 év alatt, a hazai és külföldi fesztiválok, koncertek lendületes, dinamikus előadásával, és a fellépések sikerességével szerzett a zenekar magának hírnevet.

Tagok: Bartus Patrícia, Finok Zoltán, Lázár István, Czakó Tibor, Juhász Attila, Kovács Tamás, Lutz János

 

Tükrös zenekar

Műsoruk első felében a 2010-es év Fonogram díjas népzenei albuma A mi Mezőségünk kerül bemutatásra.A Zenekar ezzel a lemezzel tiszteleg a kiváló mezőségi (Magyarpalatka, Magyarszovát, Szék, Bonchida, Nagysajó, Visa, Kolozs) cigánybandák muzsikusai előtt. A műsorban bemutatásra kerülő album főhajtás ugyanakkor azok előtt is, akik gyűjtéseikkel megörökítették az utókornak e páratlan zenei kincseket. A program másik felében a zenekarnak szintén nagyon kedves szatmári tájegység zenéi, valamint ádámosi, gömöri és maros-menti muzsikák szólalnak majd meg. A teljes műsorban közreműködik Kádár Ignác a 2011-es évad legjobb férfi táncművésze, valamint Baranyai Barbara.

 

Romungro Zenekar, Romano Tarjo

Mindkét zenekar lelkes, fiatal csapat, akik elsősorban a zenében rejlő hagyományos értékeket és a kiváló közösségi hangulatot keresik. Sikereik alázatos, őszinte színpadi megformálásnak és a sodró hangulatú muzsikának köszönhetőek.  

 

Geotúra a Fesztiválra hangolva a Somló-hegyen

Kirándulás a kialudt vulkán tetejére, és fedezzük fel együtt a több millió évvel ezelőtti vulkánkitörések nyomait: az egykori lávaárakat, vulkáni bombákat, tufaesőket!

A geotúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal partneri viszonyban jön létre, melyek során a túravezető nemcsak a Somló-hegy geológiai múltjával, hanem növény- és állattani, valamint kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a résztvevőket. A túra végén mindenkit borkóstolásra várnak!

Találkozó: 9.00 óra, Doba, Három diófa buszmegálló.

Időtartam: kb. 4-5 óra

Részvételi díj: 700 Ft (a borkóstolás külön fizetendő).

A részvételi szándékot kérik előre jelezni az alábbi elérhetőségeken:

Czibula György geotúra-vezető, tel: 06 30 919 58 68

szarvashaz@szarvashaz.hu

www.szarvashaz.hu

 

http://www.facebook.com/pages/Soml%C3%B3-Hangja-esztiv%C3%A1l/140891249258555

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.