2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tízedik a sorban

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62779"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/C3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="37" /></a></span><19 Szabadfogású Számítógép verseny és kiállítás 2012. A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ elindította az immár tízedik alkalommal megrendezésre kerülő <19 Szabadfogású  Számítógép  versenyének idei weboldalát. Ezzel megkezdődött a nevezési időszak, ami 2012. október 22-én éjfélkor zárul majd!</p> <p> 

c3.thumbnail<19 Szabadfogású Számítógép verseny és kiállítás 2012. A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ elindította az immár tízedik alkalommal megrendezésre kerülő <19 Szabadfogású  Számítógép  versenyének idei weboldalát. Ezzel megkezdődött a nevezési időszak, ami 2012. október 22-én éjfélkor zárul majd!

 

c3.thumbnail<19 Szabadfogású Számítógép verseny és kiállítás 2012. A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ elindította az immár tízedik alkalommal megrendezésre kerülő <19 Szabadfogású  Számítógép  versenyének idei weboldalát. Ezzel megkezdődött a nevezési időszak, ami 2012. október 22-én éjfélkor zárul majd!

 

Nevezni lehet bármivel, ami számítógéppel készül: legyen az rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, feltéve, ha az alkotó nem töltötte még be a 19. életévét.

A C³ Kulturális és Kommunikációs Központ 1996-os megalakulása óta művészeti, tudományos, kommunikációs, kulturális programok fejlesztésével és megvalósításával, a digitális kultúra terjesztésével foglalkozik; valamint különböző szintű oktatási projektek kezdeményezésével járul hozzá az információs társadalommal kapcsolatos új ismeretek terjesztéséhez. Céljainak sikeres megvalósulását számos európai együttműködésen alapuló médiaművészeti kiállítás, kutatási projekt, és nem utolsó sorban a 2012-ben 10. alkalommal megrendezésre kerülő  <19 Szabadfogású Számítógép verseny mutatja.

 

A versenyen 19 év alatti fiatalok vehetnek részt, Magyarországról és határon túlról egyaránt. Nevezni lehet bármivel, ami számítógéppel készül: legyen az rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, illetve bármilyen egyéb informatikai megoldás. A lényeg az, hogy a pályamű ötletes és újszerű legyen!

A Szabadfogású Számítógép versenyre beadott pályamunkák rendkívül izgalmasak és magas

színvonalúak: az elmúlt évek során a hasonló nemzetközi versenyek díjazott alkotásait bemutató kiállításokon a közönség is meggyőződhetett arról, hogy a magyar tizenévesek által készített számítógépes munkák kiemelkedő színvonalúak.  A verseny nyitott műfaj, technika és téma tekintetében, csak a számítógéphez kell kapcsolódnia. Ezzel a verseny kiírója minél tágabb lehetőséget kíván nyújtani a pályázóknak olyan nem szokványos, meglepetésszerű művek létrejöttéhez, amik a technikán túl elsősorban kreatívak és van személyes mondanivalójuk.

 

A legmeglepőbb, kreatívabb, fantáziadúsabb alkotásokat Budapesten, mint minden évben, egy kiállítás keretében mutatja be a C3, ami idén kibővül az elmúlt kilenc év nyerteseinek válogatott alkotásaival, bemutatva pályájukat, sikereiket, az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataikat. Emellett a verseny legjobbjai értékes díjakat kapnak: ösztöndíj, notebook, játékkonzol, mobiltelefon, számítógépes eszközök. Három díjazott fiatalnak pedig lehetősége nyílik arra, hogy 2013-ban elutazzon az együttműködő partnerek versenyére, fesztiváljára – Zürichbe, Drezdába vagy Linzbe -, ahol bemutathatják nyertes alkotásukat.

 

Az elmúlt 9 évben közel 4500 érvényes pályázat érkezett a versenyre. 2011-ben 349, ebből 302 volt egyéni, 47 csapat. A nevezők mintegy háromnegyede fiú, egynegyede lány volt. A nevezésekből 319 érkezett Magyarországról (Budapest 35, vidék 284), 30 pedig Szerbiából, Romániából, illetve Szlovákiából. A legfiatalabb lányversenyzőnk 2005-ben(!) született, a legfiatalabb fiú pedig 2003-ban. Ami pedig a nevezések típusát illeti: a legtöbb pályamunka videó, grafika és weboldal volt, kisebb számban játék, szoftver, hardver és mobilalkalmazás érkezett.

 

A verseny zsűrije minden évben neves szakemberekből áll.

A 2011-es verseny zsűritagjai voltak:

Bereznyei Róbert elektronikus zenész,

Kutas Gyula művészeti vezető (egyszervolt.hu),

Mélyi József művészettörténész, műkritikus,

Muráti Ákos informatikus, a 2003-as verseny díjazott versenyzője,

Nemes Attila programtanácsadó (Kitchen Budapest),

Pohly Ferenc újmédia szakember,

Szabó Dorottya művésztanár (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola).

 

A nyertes pályamunkák mellett immár több éve három külföldi szakmai partner, illetve verseny – a német MB21 (Medienkulturzentrum), az osztrák U19 – Create Your World (Ars Electronica), valamint a svájci bugnplay.ch (Migros-Kulturprozent) – egy-egy díjazott alkotása is megtekinthető a kiállításokon, így a látogatók betekintést kaphatnak a külföldi fiatalok által képviselt trendekbe is.

Támogatók: Internet Szolgáltatók Tanácsa,  Magyar Telekom,  prezi.com,  Goethe Intézet,  Cisco Magyarország, rentIT.hu – CompOffice-R, Origo, Modern Iskola

 

http://verseny.c3.hu/2012/

http://www.facebook.com/19SzabadfogasuSzamitogepVerseny

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.