2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatódik az építőipari cégek kanosszajárása

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62840"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_816.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Több mint 1200 céggel szemben indult felszámolás a második negyedévben Magyarországon, ilyesmire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszer eljárások száma az ágazatban, melyek rendszerint felszámolással végződnek. A napi sajtó attól hangos, hogy mennyire sérül az építőipari cégek elvégzett munkájának a birtok védelme.</p> <p> 

images 816.thumbnailTöbb mint 1200 céggel szemben indult felszámolás a második negyedévben Magyarországon, ilyesmire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszer eljárások száma az ágazatban, melyek rendszerint felszámolással végződnek. A napi sajtó attól hangos, hogy mennyire sérül az építőipari cégek elvégzett munkájának a birtok védelme.

 

images 816.thumbnailTöbb mint 1200 céggel szemben indult felszámolás a második negyedévben Magyarországon, ilyesmire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszer eljárások száma az ágazatban, melyek rendszerint felszámolással végződnek. A napi sajtó attól hangos, hogy mennyire sérül az építőipari cégek elvégzett munkájának a birtok védelme.

 

2012 első félévében 2366 felszámolási eljárást indítottak építőipari cégekkel szemben Magyarországon, ez 13 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. „Sajnos a romló fizetésképtelenségi tendencia és az ágazat szerződésállományának visszaesése is azt mutatja, hogy legalább év végéig folytatódik az építőipar mélyrepülése – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

 

A cégadatok oldaláról Tóth állítását az első félévben megindított 2890 végelszámolás is alátámasztja, mely 55%-os növekedést mutat múlt év első félévéhez képest. A társaság adatai alapján ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy 2012-ben rendkívüli módon megemelkedett azoknak a felszámolásra jutó cégeknek a száma és aránya, amelyekkel szemben korábban végelszámolás folyt. 2011 első félévében az összesen felszámolt 1746 építőipari vállalkozásból még csak mindössze 731-nél azaz mintegy 40 százalékuknál előzte meg végelszámolás a fizetésképtelenségi eljárást. 2012 első félévére ez az arány 66 százalékra nőtt. A végelszámolások akkor fordulnak át felszámolásba, amikor az eljárás során kiderül, hogy a cég nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek. 

A felszámolásba forduló végelszámolások 90 százaléka volt kényszer-végelszámolás, amit a cégbíróságok rendeltek el azokkal a cégekkel szemben, amelyek többszöri felszólításra és lefolytatott NAV vizsgálat ellenére sem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. „Tekintettel arra, hogy a kényszer-végelszámolások száma folyamatosan emelkedik, ez gyakorlatilag előre vetíti a felszámolások további növekedését. Bár a jogszabály-módosítások folytán a kényszer-végelszámolások helyébe folyamatosan a kényszertörlési eljárás lép, még így is hónapokig növekedhet a felszámolások száma" – magyarázza a folyamatot Tóth Tamás.  

 

Az ÉVOSZ megfigyelései, adatgyűjtése alapján állítható, hogy még a közbeszerzési piacon is fokozódik az elvégzett teljesítmények igazolása körüli vita, nagy értékű munkáknál is birtokon kívülre helyezik a közmegrendelők a kivitelezőket. Élve a feltétel nélküli bankgarancia adta lehetőséggel, a megrendelők a vitatott teljesítéseket sokszorosan meghaladós összegeket hívnak le a kivitelezők garancia keretéből. Mindez nagyban járul hozzá a szakmailag felkészült, kiváló referenciákkal rendelkező cégek tömeges tönkremeneteléhez, piaci ellehetetlenüléséhez.

 

Az új cégalapítások számának tekintetében szép példát láthattunk az első félévben arra, hogy milyen fluktuációt okoznak a jogszabályváltozások. A cégalapítás szabályozásának szigorítása miatt első negyedévben történelmi csúcson, míg a második negyedévben 10 éves minimumon volt az újonnan létrehozott cégek száma. A szélsőséges kilengések után összességében 14% csökkenést regisztrálhattunk a 2601 új céggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.