2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy fénykép a múltból: Csalog Zsolt

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/62875"><img class="image image-preview" src="/files/images/csalog.jpg" border="0" width="125" height="195" /></a></span>15 éve halt meg Csalog Zsolt. Író, szociológus, 56-os forradalmár. A szegények érdekelték mindig, mindegy, hogy gyári munkás, kisemmizett parasztember vagy nincstelen cigány. 77 éves lenne. Vajon ki olvassa ma?

csalog15 éve halt meg Csalog Zsolt. Író, szociológus, 56-os forradalmár. A szegények érdekelték mindig, mindegy, hogy gyári munkás, kisemmizett parasztember vagy nincstelen cigány. 77 éves lenne. Vajon ki olvassa ma?

csalog15 éve halt meg Csalog Zsolt. Író, szociológus, 56-os forradalmár. A szegények érdekelték mindig, mindegy, hogy gyári munkás, kisemmizett parasztember vagy nincstelen cigány. 77 éves lenne. Vajon ki olvassa ma?

MENETREND

Bevezetés

Szerdán d.e. érkezett a távirat, mely szerint Jakab János honvédet, aki fegyveresen elhagyta őrhelyét és a sátoraljaújhelyi gyalogsági laktanya területét, majd harmadnap Pálháza határában elfogták, a m. kir. hadbíróság golyó általi halálra ítélte, az ítélet végrehajtása május 26-án reggel 6h-kor lesz a sátoraljaújhelyi gyalogsági laktanyában, legközelebbi hozzátartozói jelen lehetnek.
Körülbelül így.

Tárgyalás

Szerda május 25-e volt, eszerint másnap reggelig kellett Fábiánsebestyénről Sátoraljaújhelyig jutniuk. Az állomásfőnököt kérték, hogy segítsen. Az állomásfőnök egyből reménytelennek ítélte a dolgot, id. Jakabné kérlelésének engedve azonban mégis beleásta magát a menetrendkönyvbe.

No. Hát elindultak 12:42-kor a szentesivel. Szentesen 13:15-kor kapnak csatlakozást Szolnokra, 17:55-kor Szolnokon vannak. Onnan viszont csak 20:20-kor tudnak továbbjutni Hatvan felé – fújhatjuk, ez nem megy. Vagy ha Szolnokról Pest felé indulnak, nem Hatvannak – de nem, így sem megy, nem érik el az utolsó miskolci vonatot, éjszakázhatnak a Keletiben. Próbáljuk fordítva. Ahhoz, hogy időben ott legyenek, 4:10-kor már mindenhogyan Miskolcon kell lenniük. Tehát még este vagy éjjel Miskolcig el kell jutni. Hát szóval ezt mondtam, nem megy sehogy sem, mert ha viszont Kiskunfélegyházának mennek, akkor is – hát 22:05-kor megy az utolsó miskolci vonat a Keletiből, hát azt Félegyházának sem tudják elérni, mert Szentesen megint csak várni kell, Félegyházán 14 perccel korábban kimegy a szegedi sebes, ami még időben lenne. Csabának nem is nézem, mert – no, pillanat, pillanat, Békéscsaba. Békéscsaba, Békéscsaba, százhúszas – nem. Szóval nem. Akkor érkeznek Szolnokra, mint ha Szentesnek indulnának, és ugyanott vagyunk, ahol voltunk. Hát hiába. A menetrend, az, kérem… Megálljunk azért, még egyet megnézhetünk: Debrecennek. Ha egy csöpp szerencséjük van, és Szolnokon elérik a 18:00-as gyorsot, akkor 19:56-kor Debrecenben vannak. Onnan még 21:40-kor kapnak egy személyt Nyíregyházára – na és aztán? Akkor mi van? Ott kész megint. Ott újra bedugultunk. Azazhogy – mi van ha… ha… ha… Hiszen onnan már nem kell maguknak Miskolcig bumlizni, elég, ha Mezőzomborban átszállnak reggel a sárospatakira – hát ez óriási. No, ez a megoldás, kérném. Ugye, ugye, csak szólni kell, és megy ez! Szóval. Nyíregyházán várni kell 22:46-tól 3:05-ig, nem baj? Akkor tudnak indulni Mezőzombor felé a miskolcival, Mezőzomboron vannak 4:02-kor, onnan már gyerekjáték, átszállnak 4:16-kor, 5:28-kor kiszállnak Sátoraljaújhelyen, és kész. Na.

A valóságban alig volt bonyolultabb az út. Szolnokon azt hitték, lekésték a csatlakozást, de a debreceni is késett, még csak utánuk jött be. Nyíregyházán éjszakára bezárták a várótermet, mert takarítottak, de jól elüldögéltek egy padon, meleg májusi éjszaka volt. Mikor beértek Újhelyre – késés nélkül -, nehezen találták a laktanyát, megijedtek, mert valaki azt mondta, hogy húú, az legalább háromnegyed óra járás. De aztán kilépve 20 perc sem kellett. A bejáratnál sem akadékoskodtak, minden olajozottan ment: id. Jakab János, édesapa; id. Jakab Jánosné, édesanya; ifj. Jakab Jánosné, feleség; Jakab Aranka, testvér – jó, rendben, mehet. Úgy, hogy mikor felvezették őket egy első emeleti folyosóra és leültek a hátsó udvarra néző ablakban az odakészített lócára, 5óra 58 perc volt.

Befejezés

A vasúti menetrend mindig is képtelenül bonyolult, majdnem reménytelen tészta volt. Máig persze rengeteget javult már a helyzet. Mióta Szentes és Hatvan vagy Szentes és Budapest között közvetlen vonatok is járnak, számottevően csökkent a menetidő Fábiánsebestyén – Sátoraljaújhely viszonylatban is, és sokat egyszerűsödött a kombináció. Vagy más példát említve, még pregnánsabbat: 2:10-kor indul a Keletiből közvetlen személy Sátoraljaújhelyre, ez 7:38-kor már Újhelyen van. E járat szerelvényén vasúti büfé is üzemel.

Vége

(Csalog Zsolt: Temető ősszel, Szépirodalmi Könyvkiabó, 1977.)

Készítette: Nyáry Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.