2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ó azok a nyolcvanas évek…

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62910"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1984_Hambi_preview.thumbnail.jpg" border="0" width="81" height="100" /></a></span>Divatba jöttek a nyolcvanas évek, ..és nem csak azért, mert a divatdiktátorok néhány éve megtalálták kamaszkori ruhadarabjaikat. Szaporodnak az időszakról nosztalgiázó fórumok, a nyolcvanas évek sztárjai teltházas koncerteket adnak. Mitől ilyen népszerű a „pangás évtizede", ahogyan a történészek és a politikusok hívják? Miért emlegetik mégis sokan úgy ezt az időszakot, hogy azok a csodálatos nyolcvanas évek...?</p><p><strong> </strong>

1984 hambi preview.thumbnailDivatba jöttek a nyolcvanas évek, ..és nem csak azért, mert a divatdiktátorok néhány éve megtalálták kamaszkori ruhadarabjaikat. Szaporodnak az időszakról nosztalgiázó fórumok, a nyolcvanas évek sztárjai teltházas koncerteket adnak. Mitől ilyen népszerű a „pangás évtizede", ahogyan a történészek és a politikusok hívják? Miért emlegetik mégis sokan úgy ezt az időszakot, hogy azok a csodálatos nyolcvanas évek…?

 

1984 hambi preview.thumbnailDivatba jöttek a nyolcvanas évek, ..és nem csak azért, mert a divatdiktátorok néhány éve megtalálták kamaszkori ruhadarabjaikat. Szaporodnak az időszakról nosztalgiázó fórumok, a nyolcvanas évek sztárjai teltházas koncerteket adnak. Mitől ilyen népszerű a „pangás évtizede", ahogyan a történészek és a politikusok hívják? Miért emlegetik mégis sokan úgy ezt az időszakot, hogy azok a csodálatos nyolcvanas évek…?

 

… amikor „kitört a pesti limbóláz" és a „Jampecok a Chevroletben agyba-főbe nyomták a dudát" (Ez ráadásul egy akkori nosztalgia hullám emléke.) Akkoriban a „csövesek"(rock-kerek) szűk farmerben, a szinte kötelező, alföldi papucs – hosszú kitűrt ing összeállításban, szimatszatyorral a vállukon a Tabánba, az Ifi-parkba, vagy épp a Kisstadionba igyekeztek LGT, Piramis vagy Korál koncertre. A „digók", „popperek" és „jampecok" pedig a diszkókban ropták, ahol a Depeche Mode, Nena, az ABBA és a Boney M slágerei jól megfértek Samantha Fox, a Pet Shop Boys, a Trio, a Modern Talking vagy éppen a Kiss, a Hungária és a Neoton sikereivel. A fülledt félhomályban, a disco lámpák fényében, cigaretta, Derby arcszesz és Bac esetleg Frottee dezodor illata keveredett a márkásabb parfümökével, és ha megszólalt Jean Fransois Maurice „28 fok árnyékban" című örökzöldje, vagy éppen a „Biscaya", a meghitt sötétben a discogömb apró fényszikrái között végre összeborulhattak a párok.

derby.thumbnailA répa nadrághoz popper frizura dukált – elől hosszú, félrefésült, esetleg dauerolt(!), hátul és oldalt rövid, esetleg felnyírt haj. Aki ezt a frizurát viselte lendületes fejrándítással, vagy percenként egy-két kézmozdulattal volt kénytelen a szeméből eltávolítani előre zúduló hajkoronáját, így az ezt a divatirányzatot követők, messziről felismerhetőek voltak kényszeres mozdulataikról. A hajdivat gyorsan változott, és talán a Modern Talking-os fiúk hozták divatba, vagy a focisták, de még évekig tarolt az úgynevezett „Bundes Liga frizura", fejtetőn, és oldalt rövid, tépett, hátul hosszú…

 

Hétfőn adásszünet, kedd esténként sorozat volt a tv-ben. Az Onedin család, majd a Kórház a város szélén családtaggá váló szereplői miatt mindenki igyekezett időben hazaérni. Ki emlékszik még a Rabszolgasors-ra? Na jó, talán az Isaura szemműtétjére indult spontán gyűjtést most hagyjuk… Aztán jött a „Forró szél" és alacsony vérnyomású főhőse: mindenki Surdája, aki kockás kalapjával divatot teremtett, a kávékultuszról nem is szólva. De a nyolcvanas évek második felében indult hódító útjára a Szomszédok teleregény is: Taki bácsi, Mágenheim doktor, Etus és a többiek…

 

Persze a nyolcvanas évek nem ezektől tűnnek szépnek az akkori tinédzsereknek. Az építő táborok, vagy a balatoni üdülések hangulata is attól felejthetetlen, hogy akkor voltak-voltunk fiatalok, és szerelmesek!  Ezért olyan szép emlék az édes puffancsba pakolt csalamádés hamburger, az iskola melletti parkban vagy a balatoni strandon, a kiharapott tömlőből kiflivégre varázsolt Camping sajt.

 

caming old render big b.thumbnailErre a korszakra emlékezik a már legendássá vált Camping sajtot gyártó ERU Hungária Sajtgyártó cég csapata  is, amikor a  Camping termékek megújulásának örömére, országos nyereményjátékkal egybekötött kampányt szerveztek, amely június közepén zárult nagy sikerrel. A facebookon április óta rajongói oldalt is indítottak, ahol egy helyen emlékeznek vissza  a korszak életmódjára, nagy ikonjaira, ízeire és stílusára. Ha érdekel az időutazás, vagy Te is szeretnél emlékezni fiatalságod élményeire, gyere és látogasd meg az oldalt, oszd meg fiatalkori élményeidet, emlékeidet!

Ez év tavaszán megújult a több évtizedes múlttal rendelkező ikonikus CAMPING márka. A gyártó nagyszabású, országos nyereményjátékkal egybekötött kampányt indított,  ahol 2012. április 15-e és június 15-e között tartó „Sajtoljon ki egy kis dugipénzt magának!” címmel a szerencsések akár már két termék megvásárlásával megnyerhették a 40db 50 000 Ft értékű bankkártya egyikét, vagy a fődíjat, a 100 000 Ft havi fizetést egy éven keresztül.

A termékek új csomagolást kaptak, a sajtkrémek pedig még lágyabbak lettek. A már jól ismert és hagyományos íz világú tömlős, kördobozos illetve szendvics-sajtszeletes kiszerelésű sajtok mellett olyan izgalmas ízesítések is színesítik a termékválasztékot, mint a zamatos Füstölt sajtos vagy az extravagánsan modern Medvehagymás íz. Innovációként jelentkezik a diétázók számára kifejlesztett csökkentett zsírtartalmú Fitt termékcsalád, vagy a másik ínycsiklandó kedvenc, a Camping Rántani és Grillezni való sajt.  A Camping krémsajtokat nem csak kiflire, kenyérre kenve, vagy egészséges nassolnivalónak ajánlja a gyártó, hanem nagyszerű és multifunkcionális konyhakész alapanyagnak is.  A válogatott alapanyagokból és valódi sajtból készülő Camping sajt ugyanis a háziasszonyok hű és fortélyos társa már több évtizede, hiszen praktikus és egyben pénztárca kímélő alapja leveseknek, mártásoknak, szószoknak, töltelékeknek, különböző egytálételeknek, de az édességeknek is. Felhasználáshoz számtalan ötletet és receptet kínálnak a weboldalukon.

 

  www.campingsajt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.