2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

György Ádám Kastélyakadémia koncertek

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62933"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/G%20%282%29.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="45" /></a></span>György Ádám a labdarúgó Európa-bajnokság megnyitója után szülővárosában, Pomázon lép fel. Idén (2012.) július 23 és augusztus 1 között immáron negyedik alkalommal kerül sor a pomázi Teleki-Wattay Kastélyban a György Ádám Kastélyakadémiára, amely a világ minden pontjáról tehetséges zongoranövendékeket és neves professzorokat vonz Pomázra.

g%20%282%29.thumbnailGyörgy Ádám a labdarúgó Európa-bajnokság megnyitója után szülővárosában, Pomázon lép fel. Idén (2012.) július 23 és augusztus 1 között immáron negyedik alkalommal kerül sor a pomázi Teleki-Wattay Kastélyban a György Ádám Kastélyakadémiára, amely a világ minden pontjáról tehetséges zongoranövendékeket és neves professzorokat vonz Pomázra.

g%20%282%29.thumbnailGyörgy Ádám a labdarúgó Európa-bajnokság megnyitója után szülővárosában, Pomázon lép fel. Idén (2012.) július 23 és augusztus 1 között immáron negyedik alkalommal kerül sor a pomázi Teleki-Wattay Kastélyban a György Ádám Kastélyakadémiára, amely a világ minden pontjáról tehetséges zongoranövendékeket és neves professzorokat vonz Pomázra.

 

„Az első három Akadémiát hatalmas támogatás és szeretet övezte. Nagyon hálásak vagyunk ezért a pomáziaknak és a környékbelieknek, hogy évről évre egyre többen tisztelnek meg bennünket figyelmükkel. Idén is szeretettel várunk mindenkit a Kastélyakadémia programjaira." – mondta el György Ádám.

Akik ellátogatnak július 23-án a pomázi Teleki-Wattay Kastélyba, elsőként hallhatják élőben Magyarországon György Ádámot a labdarúgó Európa-bajnokság megnyitója után. „Hatalmas megtiszteltetés volt számomra a klasszikus zenei tradíciót és Magyarországot képviselni az Eb megnyitón. A futballszerető közönség álmomban sem remélt lelkesedéssel fogadta Chopin Vihar etüdjét."

 

Ádám 2012. január 29-én, egy nappal harmincadik születésnapja után mutatta be a New York-i Carnegie Hallban a barátai által életre hívott György Ádám Alapítványt (The Adam Gyorgy Foundation). Az Alapítvány tehetséges fiatal zongoraművészek fejlődését és magyarországi tanulmányait támogatja. A Kastélyakadémia történetében a 2012-es az első év, amikor ifjú magyar zongoristák is részt vesznek az Akadémia mesterkurzusain. A magyar növendékek részvételét Magyarország meghatározó üzleti alkalmazásokat fejlesztő cége, a száz százalékban magyar tulajdonú és menedzsmentű R&R Software Zrt. támogatja. Az együttműködés három évre szól.

„György Ádám játéka és a Kastélyakadémia szellemisége, céljai egyaránt lenyűgöztek bennünket. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk a hazai tehetségek felkutatásához és képzéséhez, ily módon részt vállalva a Kastélyakadémia sikereiben is" – mondta el Rozenberszki Zsolt, a szoftverház értékesítési igazgatója.

 

A György Ádám Kastélyakadémia 2009-ben nyitotta meg kapuit. Azzal a céllal jött létre, hogy fiatal, tehetséges zongoraművészek számára biztosítson lehetőséget a fejlődésre a klasszikus zene bölcsőjében, Európában. Az elmúlt években olyan alkotóközösség jött létre itt Pomázon, amelyben kiváló tehetségek, zenekedvelők, és támogatók találtak egymásra.

Az Akadémia keretében Dr. Réti Balázs egyetemi tanár és Dr. Nádor György, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, valamint György Ádám tartanak mesterkurzusokat. Az általuk képviselt stílus védjegye az európai muzikalitás és a technikai precizitás harmónikus összekapcsolása.

A helyszín idén is a XVIII. században épült Teleki-Wattay-kastély, amely az „Óvárosi kulturális központ Pomázon" című projekt keretében zeneművészeti szakmai bázis- és rendezvényközpontként is működik és otthont ad az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának.

 

A tíznapos Kastélyakadémia keretében két koncert kerül megrendezésre: a nyitó hangversenyt György Ádám adja (július 23.), a zárókoncerten (augusztus 1.) pedig a Kastélyakadémia növendékei lépnek fel. Külön érdekesség, hogy idén a nyitókoncert a Teleki-Wattay Kastély kertjében kerül megrendezésre. A koncert díszleteit a kastély díszkivilágítása biztosítja. A zárókoncerten Ádám is fellép, szólóestjén egyedi, ismert dallamokra és saját motívumokra épülő improvizációkat, valamint Liszt műveket ad elő.

 

A Kastélyakadémia után, Ádám világkörüli turnéra indul, amelynek zárókoncertje újévkor lesz Budapesten!

2009 szeptemberében Colin Jackson a 110 méteres gátfutás világcsúcstartója, kétszeres világbajnok atléta, aki visszavonulása után a BBC műsorvezetője lett, meghívta a fiatal zongoraművészt műsorába. A felvételre párizsi Bernardins kolostor koncerttermében került sor. Colin igen provokatívan indította a beszélgetést: „Fogadjunk, hogy ha a stáb elfordul, mi pedig megszólaltatunk egy-egy hangot, senki nem mondja meg, hogy melyiket ki ütötte le." Jackson széles mosollyal az arcán, míg a stáb bénultan várta a választ: „Ez elképzelhető, de lehet, hogy én meg gyorsabb vagyok nálad egy méteren…" A stáb tagjaiból harsány nevetés tört elő, és persze Colin is velük együtt nevetett.

 

György Ádám – Díjak és elismerések

1998. – Békés-Tarhosi Országos Zongoraverseny I. díj

Zongorista 2000 Díj, Budapest

2002. – Bécsi Klasszikusok Díj (Wiener Klassik Preis, Baden)

2003. – San Remo-i Nemzetközi Zongoraverseny Különdíj

2004. –  Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny I. díj, Nagydíj, Különdíj

2005. – Steinway Artist (a Steinway zongoragyár meghívta művészei közé, ezzel olyanok társaságába kerül, mint Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein vagy Krystian Zimmerman)

 

György Ádám Kastélyakadémia koncertek

Július 23. hétfő 19.00 – György Ádám zongoraestje,

Augusztus 1. szerda 19.00 – zárókoncert,

Pomáz – Teleki-Wattay Kastély

 

Jegyek: koncert@adamgyorgy.com, 0670/625-55-96 vagy korlátozott számban a helyszínen kaphatók. Jegyár: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft

 

www.adamgyorgy.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.