2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tánccal és zenével a fogyatékkal élő emberekért

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63027"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Z_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="93" /></a></span>Zárt körű Zorba-főpróba a Margitszigeten.A Szabad Tér Színház igazgatónője, Bán Teodóra a fogyatékkal élő emberek számára ajánlotta fel a Zorba című dramatikus táncjáték főpróbájának megtekintését. A bemutató előtti napon, 2012. július 25-én várják őket kísérőikkel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.</p> <p> 

z 0.thumbnailZárt körű Zorba-főpróba a Margitszigeten.A Szabad Tér Színház igazgatónője, Bán Teodóra a fogyatékkal élő emberek számára ajánlotta fel a Zorba című dramatikus táncjáték főpróbájának megtekintését. A bemutató előtti napon, 2012. július 25-én várják őket kísérőikkel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

 

z 0.thumbnailZárt körű Zorba-főpróba a Margitszigeten.A Szabad Tér Színház igazgatónője, Bán Teodóra a fogyatékkal élő emberek számára ajánlotta fel a Zorba című dramatikus táncjáték főpróbájának megtekintését. A bemutató előtti napon, 2012. július 25-én várják őket kísérőikkel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad nézőtere a kerekes székes vendégek fogadására is alkalmas. Minden előadás alkalmával négy hely van számukra kialakítva, a kizárólag a fogyatékkal élő emberek és kísérőik számára fenntartott főpróbán viszont húsz speciális helyet tudnak biztosítani a kerekes székeseknek. A helyeket a színház munkatársainak helyszíni útmutatása alapján tudják majd elfoglalni.

 

A Zorba című balett 300 művész közreműködésével kerül bemutatásra július 26-án és 29-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A történet Nikos Kazandzakhis regénye alapján Zorba a görög címen Anthony Quinn főszereplésével vált világhírűvé. Keveházi Gábor Mikis Theodorakhis zenéjére készített koreográfiát, mely felújított formában, szabadtéri bemutatóként először kerül színre.

 

Gondolom a történet mindenki előtt ismert, de azért néhány szóban:

Egy angol író Kréta szigetére utazik, hogy az ott örökölt bányáját beindítsa. Érkezésekor találkozik Zorbával, a görög munkásemberrel, aki felajánlja neki, hogy szívesen kalauzolja a helyi viszonyok között. Munkásokat toboroznak, amikor az angol észreveszi, hogy a falu zárt férfiközössége egy özvegyet kerülget, akibe egy fiatal fiú reménytelenül szerelmes. Az íróval való találkozás után beteljesül a szerelem, ami hamarosan ki is tudódik, és a fiú öngyilkos lesz. Haláláért apja a nyílt utcán áll bosszút.

Zorba elveszíti kedvesét, aki a helyi bordély Madame-ja volt. A tragédiák sora azonban ezzel még nem ér véget: a bánya összeomlik, az író elveszíti az összes belefektetett pénzét. Az átélt tragédiák rákényszerítik arra, hogy Zorbától megtanulja az élni tudás fortélyát. Kéri barátját, hogy tanítsa meg neki a sirtakit, amellyel kiűzhető a lélekből a bánat, újra lehet kezdeni és meg lehet tanulni élni.

 

 "Ajánlom a Zorbát annak az embernek, aki bármikor meghalhat, aki bármikor elvesztheti szerelmét, akit katasztrófa érhet, aki egyik napról a másikra anyagilag tönkremehet. Mindenkinek azt üzenem ezzel a balettel, hogy mégis……Mégis ez a Föld a mi otthonunk, ez az élet a mi életünk, ezt kell boldoggá tennünk. Hősöm, Zorba ezt a filozófiát vallja: nem számít, hogy gazdag vagy, nem számít hogy szegény vagy, próbáld az életet boldogan élni……." – írta  Keveházi Gábor annak idején a színházi bemutató kapcsán. 1997-ben készítette a Zorba című balettet, melynek ősbemutatóján ő maga táncolta Zorba szerepét.

 

A címszerepet a Magyar Állami Operaház címzetes szólótáncosa, Solti Csaba táncolja, további főszereplők Végh Krisztina, Popova Aleszja, Cserta József, Medvecz József és Nádasdy András. Szólót énekel: Wiedemann Bernadette. Közreműködik a Magyar Nemzeti Balett társulata, a Budafoki Dohnányi Zenekar és Kórus valamint a Sirtos együttes. Vezényel Werner Gábor.

 

Vérpezsdítő dallamok és táncok, igazi mediterrán hangulat várja a nézőket a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A fogyatékkal élő embereket és kísérőiket a főpróbára várja szeretettel a Szabad Tér Színház.

 

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: www.szabadter.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen.

Rendelés telefonon: 06 1 / 301-0147, E-mail-ben: jegyiroda@szabadter.hu

 

2012. július 26. (csütörtök) 20:30

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Kazandzakhis – Theodorakhis – Keveházi: Zorba

balett szimfonikus zenekarral és kórussal.

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XUD8KksSG_k

www.szabadter.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.