Gyorsan, valami finomat!
Nem mindig egyszerű a háziasszonyok számára, napról napra kitalálni, mi is kerüljön a család asztalára. Ráadásul a boltok polcain egyre kevesebb és kevesebb a friss zöldség a hidegebb idő beköszöntével – eljött, hát a mirelitek ideje! Hogy ebben az időszakban se szenvedjünk hiányt a vitaminokban és ásványi anyagokban, a legjobb választás a fagyasztott élelmiszer lehet, ugyanis nem csak megőrzi tápanyagtartalmát, de sokáig eláll, és percek alatt elkészül. Az íze pedig mindig kitűnő.
Nem mindig egyszerű a háziasszonyok számára, napról napra kitalálni, mi is kerüljön a család asztalára. Ráadásul a boltok polcain egyre kevesebb és kevesebb a friss zöldség a hidegebb idő beköszöntével – eljött, hát a mirelitek ideje! Hogy ebben az időszakban se szenvedjünk hiányt a vitaminokban és ásványi anyagokban, a legjobb választás a fagyasztott élelmiszer lehet, ugyanis nem csak megőrzi tápanyagtartalmát, de sokáig eláll, és percek alatt elkészül. Az íze pedig mindig kitűnő.
És még az egészségünkre is pozitív a hatása – ahogyan a konzerv- úgy a mirelitzöldségekkel kapcsolatban is vannak tévhitek, amelyeket itt az ideje eloszlatni! A Bonduelle fagyasztott termékei, az olyan alapzöldségek, mint pl. a zöldborsó, brokkoli, kelbimbó, zöldbab vagy a bébirépa, továbbá különleges mirelit zöldségkeverékei és wok zöldségei, nem csak megőrzik friss ízüket – mivel betakarításuk és feldolgozásuk között csupán pár óra telik el – de mindig, szezontól függetlenül elérhetőek bárki számára. A zöldséget a betakarítást követően néhány órával azonnal fagyasztják, ennek az eljárásnak köszönhetően a zöldség megőrzi tápanyagtartalmát. Ezzel szemben a friss zöldség tápanyagtartalma szállítás és raktározás során hamar csökken. Érdemes azt is tudni, hogy a fagyasztási eljárás további előnye, hogy a zöldség megőrzi eredeti textúráját is.
A háziasszonyok legjobb barátja
És nem csak ezekkel az előnyökkel rendelkeznek a mirelitek! A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre és az alapanyagok további áztatására, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek. A zsenge és édes zöldborsó vagy a kukorica, főzést sem igényelnek, és szinte a felmelegítés pillanatában fogyaszthatóak. A különleges zöldségeket tartalmazó keverékek mindegyike pedig néhány perc párolás/sütés után már önmagában is nagyon ízletes.
Sokáig megőrzik tápanyagtartalmukat
Általános tévhit az is, hogy a mirelit zöldségek rossz minőségűek és egészségtelenek. A főzés során felhasznált fagyasztott termékeknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A mélyfagyasztás egy olyan gyors fagyasztási eljárás, mely eredményeként pár perc alatt -18°C-ra hűtik le a zöldséget. Az otthon történő fagyasztással ellentétben, az előbb említett ipari fagyasztás folyamán, csak apró jégkristályok keletkeznek, melyek nem rongálják a zöldség sejtszerkezetét. Így a lefagyasztott zöldség állaga és íze garantált, hiszen ilyen hidegben a mikroorganizmusok nem fejlődnek, és nem is szaporodnak. A mélyhűtés folyamán a zöldségek az eredeti természetes színűket is megtartják. Ezek a termékek ráadásul sokáig megőrzik eredeti ásványi anyag- és a friss nyersanyaghoz közeli vitamintartalmukat is. A higiénikusan és helyesen kivitelezett gyorsfagyasztással tartósított élelmiszereknek, amelyeket a megfelelő körülmények között szállítunk, tárolunk és használunk, (nem hagyjuk, hogy felengedjenek) csakis pozitív hatásai lehetnek egészségünkre.
Hogyan érdemes elkészíteni? – Receptötlet a Bonduelle-től
Most a Bonduelle-recept tippjeit követve, pillanatok alatt ízletes ebéd/vacsora készíthető a családnak! További receptötletekért keresse fel a www.bonduelle.hu-t!
Mézes csirkemell zöldségágyon
Hozzávalók 4 személyre:
-80 dkg (2 zacskó) Bonduelle fagyasztott Royal zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, répaszeletek)
-60 dkg csirkemell
-3 evőkanál méz
-2 evőkanál sötét szójaszósz
-10 dkg vaj
-1 csokor petrezselyem
– só
– fehérbors
– gyömbér
Elkészítés
1. Az egész csirkemelleket bepácoljuk a mézbe és a szójaszószba, majd készre sütjük.
2. A felolvasztott Royal zöldségkeveréket vajon megpároljuk, sóval, fehérborssal és gyömbérrel ízesítjük.
3. Hozzáadjuk a fehérbort, és összepároljuk.
4. Tálaláskor a csirkemellet s zöldségragura tesszük.
5. Burgonyakrokettel tálaljuk.
A Bonduelle Csoport 1990-ben kezdett el magyarországi konzervipari feldolgozó üzemek felkutatásába, majd 1992-ben felvásárolta az akkor már létező nagykőrösi üzemet. Mivel a többletgyártáshoz szükséges energiaellátást Nagykőrösön már nem tudták biztosítani, így a békéscsabai üzem 2003. január 23-án a Bonduelle tulajdonába került és új néven, mint Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. folytatta tevékenységét. 2004. december 1-től a Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. fuzionált a Bonduelle Nagykőrös Kft. -vel, és így a két telephely egy irányítás alá került. A Bonduelle cégcsoport közép-kelet-európai régióját négy ország alkotja: Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. Kereskedelmi-és marketing képviselet Budapesten és Prágában működik. A Bonduelle termékpalettáját konzerv és fagyasztott termékek alkotják. Ezekbe beletartoznak az alapzöldségek, a zöldségkeverékek, az ízesített babok, a savanyúságok, valamint a fagyasztott kategóriában a wok zöldségek is. A Bonduelle legfőbb célja, és ez a hazai üzemek legfontosabb fejlesztéseinek is a mozgatója, hogy a legjobb minőségű készterméket tegye a fogyasztók asztalára, a lehető leghatékonyabb technológiával. Ezért folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, csökkentve a gyártás során felhasznált energiát, veszteségeket. A cég Magyarországon közvetetten közel 1000 embert foglalkoztat (ebbe beletartoznak a szezonális munkák is). Kb. 120 beszállítóval van kapcsolatban a Bonduelle, 1992 óta nagyon alacsony a fluktuáció. Az elmúlt 20 évben – többek között – ezért is volt képes arra a cég, hogy komoly mezőgazdasági tényezővé váljon.