2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szatmár Nektárja

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66923"><img class="image image-preview" src="/files/images/szatmar.jpg" border="0" width="257" height="366" /></a></span>2012.december 10-én indult útjára az a kiváló minőségű, egészséges termék, melyet fogyatékos emberek állítanak elő az ország egyik leghátrányosabb térségében, Szatmárban. A december 10-i termékbemutató tájékoztatón az Aktív Műhely projekt képviselői mutatták be a fogyatékos emberek részvételével készülő <strong><em>Szatmár Nektárja tökmagolajat.</em></strong> </p> <p> 

szatmar2012.december 10-én indult útjára az a kiváló minőségű, egészséges termék, melyet fogyatékos emberek állítanak elő az ország egyik leghátrányosabb térségében, Szatmárban. A december 10-i termékbemutató tájékoztatón az Aktív Műhely projekt képviselői mutatták be a fogyatékos emberek részvételével készülő Szatmár Nektárja tökmagolajat.

 

szatmar2012.december 10-én indult útjára az a kiváló minőségű, egészséges termék, melyet fogyatékos emberek állítanak elő az ország egyik leghátrányosabb térségében, Szatmárban. A december 10-i termékbemutató tájékoztatón az Aktív Műhely projekt képviselői mutatták be a fogyatékos emberek részvételével készülő Szatmár Nektárja tökmagolajat.

 

Az Aktív Műhely modellprogramja 2011 februárjában indult el Géberjénben, Szabolcs-Szatmár­-Bereg megyében. Ennek keretében több mint félszáz fogyatékos ember kapott esélyt arra, hogy megtanulja a tök termesztésének módszerét és az étkezési olajok előállításának lépéseit. Az Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régióban az uniós projekttel kívánja bizonyítani; kiváló minőségű, piacképes termékek előállításával a fogyatékos emberek is a társadalom hasznos tagjává válhatnak.  

1 201.thumbnailAz "Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban" TÁMOP 1.4.3-08/1-2F-2010­0012 című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Egyesület által elnyert és felhasznált összeg 30 millió 176 ezer 300 forint. Ezt az ősszeget infrastrukturális beruházások mellett üzleti terv készítésére és piackutatásra, marketingstratégia kialakítására, PR-kampány kivitelezésére, honlap-fejlesztésre, ill. magának a terméknek a kialakítására (technológiai fejlesztésre és próbagyártásra) fordították a projekttagok.

 

A "Jót s Jól" a Szatmári Kistérségben Egyesület 143 fogyatékos személyt lát el nappali szolgáltatás keretében. Közűlük azoknak, akiknek ezt egészségi állapota lehetővé teszi, igyekszik munkát is biztosítani. Az Egyesület vezetőiben született az ötlet a vállalkozásra; olajtök termesztése és betakarítása, feldolgozása, majd hidegen sajtolt tökmagolaj előállítása. A tököt márciusban kell elvetni, május-június során kezdődnek a termesztéssel kapcsolatos munkálatok. Az Egyesület minden munkatársa örömmel követte, hogyan fejlődnek a palánták nap nap után, hogyan alakul a termesztési folyamat. Szeptemberben zajlott a termék betakarítása, ez a szüret két hétig tartott, s a vénasszonyok nyara remek időt adott a szabadtéri munkálatokra. A tök felnyitása, és a tökmag gondos, kézzel való válogatása, majd a válogatás után az őszi nap szárította a magokat, mielőtt a valódi szárítóüzembe került volna.

A gazdálkodók a megmaradt tökhúst visszaforgatták a termőföld be, a jövő évi termés gazdagítására. 

A tökmagból az egyesület saját préselő berendezésével nyerték ki az értékes olajat, melyet a fogyatékos emberek palackoztak.

 2 156.thumbnail

Szabóné Ivánka Zsuzsanna, a KézenFogva Alapítvány folyamat-tanácsadója a tájékoztatón elmondta: az Aktív Műhely program és az Egyesület kiváló minőségű, teljes egészében kézműves termék előállításán munkálkodik, a termelési folyamat során pedig a lehető legteljesebb mértékben fogyatékos emberek számára kívánnak értékteremtő tevékenységet biztosítani. 

 

A tökmagolajat a piacra kerülés előtt a Corvinus Egyetem munkatársai segítségével laboratóriumban vizsgálták,

ahol igazolták annak kiváló minőségi mutatóit. A 2011-es év őszi termését szinte teljes egészében a termék- vizsgálatokhoz használták fel. Január elején került sor az első kísérleti hidegpréselésekre, melyek már igazi, saját termésből készült tökmagolajjal szolgáltak. A munkálatokban résztvevő "Jót's Jól" Egyesület dolgozói 2012 áprilisában és májusában már a próbagyártáson dolgoztak. A termék csomagolásának végleges formáját a nyár során választották ki. 

 

Magyar János, a Szatmár Nektárja Kft. üzleti koordinátora a termék útját rögösnek nevezte, új termékként az előállítás minden egyes fázisát a munka során megtapasztalt ismeretekre kellett építeniük. Munkájuk gyümölcse, az un. olajtök végül is beérett, s év végére a boltokba kerül a belőle származó olaj.  

 

A tájékoztatón Rubint Réka méltatta a megvalósult szociális kezdeményezést. Végzett gyógypedagógusként maga is szívén viseli hátrányos helyzetű embertársaink sorsát, rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban.  

Elmondta: a Szatmár Nektárja projekt közel áll hozzá, mert az Egyesület és annak fogyatékos munkatársai a tökmagolaj forgalomba hozásával bizonyították, némi kezdeti segítséggel meg tudnak és meg akarnak állni a saját lábukon.  

 

A "Jót s Jól" a Szatmári Kistérségben Egyesület a projekt sikere érdekében hozta létre 2012-ben a Szatmár Nektárja Kft-t. Az Egyesület felelős az olajtök termesztéséért és betakarításáért, a tökmagolaj sajtolásáért és palackozásáért, míg a Kft. feladata a termék piacra juttatása. A cég 2012. február 20-án került bejegyzésre határozatlan időre. A csapat jelenleg 25 leszázalékolt, megváltozott munkaképességű munkatárssal dolgozik, az Egyesület 14 munkatárs foglalkoztatására nyert pályázati forrást, hathónapos időtartamra, további 11 főt pedig saját forrásból foglalkoztatnak. Célul tűzték maguk elé, találják meg a vásárlók a Szatmár Nektárja tökmagolajat az üzletek polcain, s annak jótékony hatásával járuljanak hozzá az emberek egészséges életmódjához.

 

A tájékoztató zárásaként a forgalmazó boltok; a budapesti Dolcevitakonyha webáruház és delikát, illetve a mosonmagyaróvári ínyenc ízek képviselője átvett egy-egy karton terméket a gyártóktóI.  

 

A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.  

 

www.szatmarnektarja.hu    

www.jotsjol.hu   

www.facebook.com/szatmarnektarja   

 

 

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.