2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A pécsi varázs

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70614"><img class="image image-_original" src="/files/images/P%20(1)_9.jpg" border="0" width="178" height="328" /></a></span>Pécsett még mindig tart a varázs, az újjászületett Zsolnay Kulturális Negyed ICOMOS-Díjat kapott. A varázs a programokban is gazdag Pécsett, a héten különösen zenében és koncertekben bővelkednek. </p> <p> 

p%20(1) 9Pécsett még mindig tart a varázs, az újjászületett Zsolnay Kulturális Negyed ICOMOS-Díjat kapott. A varázs a programokban is gazdag Pécsett, a héten különösen zenében és koncertekben bővelkednek.

 

p%20(1) 9Pécsett még mindig tart a varázs, az újjászületett Zsolnay Kulturális Negyed ICOMOS-Díjat kapott. A varázs a programokban is gazdag Pécsett, a héten különösen zenében és koncertekben bővelkednek.

 

2013. évi ICOMOS-Díjat kapott a Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed és a Zsolnay-mauzóleum együttese, a különleges értékű ipari együttes kiemelkedő és példamutató hasznosítása, helyreállítása és revitalizációja elismerésére.

 

Évtizedek óta várt helyreállítás valósult meg Pécsett (epiteszforum.hu): olyan komplex beruházás, amely összetettsége és nagyságrendje (35.000 m2, 33 épület, ebből 16 műemlék) miatt aligha jöhetett volna létre az Európa Kulturális Fővárosa cím és programsorozat égisze nélkül, amelynek legnagyobb szabású eleme volt.

A beruházás egyik legdicséretreméltóbb aspektusa azonban éppen az, hogy nem készült el 2010-re, csak egy évvel később, vagyis hogy a beruházó – Pécs Város Önkormányzata – nem kapkodta el a „soha vissza nem térő alkalmat", kellő időt engedve a sokféle kihívást jelentő feladat kellően átgondolt előkészítésére és méltó színvonalú kivitelezésére.

A projekt másik legfőbb erénye, hogy a szokásos „barnamezős" beruházásokkal ellentétben sokoldalú, jellemzően közösségi és azon belül is elsősorban kulturális funkciót adott a helyszínnek, azt az oktatás és közművelődés szolgálatába állítva (egyetemi művészeti karok, bábszínház, kávézó, kiállítótermek, turisztikai központ, üzletek, szálláshelyek, koncertterem), amelyek együttesen biztosítják azt, hogy az egykori gyár mára pezsgő élettérré válhatott.

Kiemelendő a történeti és új épületek, valamint a múzeumbelső egyenletesen magas színvonalú kialakítása (MCXVI Kft. Herczeg László, Csaba Kata, Pintér Tamás vezető tervezők, kivitel: Reneszánsz Zrt. és Magyar Építők Zrt.), amelyek a Zsolnay család örökségéhez méltók, s azt egyúttal kellőképpen reprezentálják.

 

Az összetett műemlék-együttes jellegzetességét adja a helyszínen gyártott kerámiaelemek sokféleségének jelenléte külső és belső terekben egyaránt – ezek restaurálása és bemutatása önmagában is figyelemre méltó. Egyedül a gyárhoz szervesen kapcsolódó, annak hangulatát egykor meghatározó történeti kert műemléki felfogású helyreállítására lehetett volna jobban törekedni. A gyárral szemközti domboldalon található Zsolnay-mauzóleum és környezete színvonalas helyreállítása (tervező: Müller Mária) szervesen egészíti ki a valóban városnegyedet képező „gyár-campus" mértékadó revitalizációját. 
A Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed és Zsolnay-mauzóleum együttesének hasznosítása és helyreállítása kitűnő példa a műemlékek tulajdonosai, hasznosító, használói számára elhagyatott iparterületek revitalizációjára, bizonyítva a barna mezős beruházások páratlan lehetőségeit.

 

És most tekintsék át a zene- és koncert ajánlatokat:

 

2013. április 25. 19.00 – Zsolnay Kulturális Negyed – Pécsi Galéria m2

Kortársaink tükrében – A Budapesti Vonósok koncertje         

A Budapesti Vonósok koncertje, többek között a friss Kossuth-díjas Dubrovay László művével, a Vonósszimfóniával.

 

2013. április 26. 19.00 – Kodály Központ  

A Parafónia Zenekar és a Csík Zenekar koncertje  

A Magyarországon immár 24 éve működő Csík Zenekar elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Az utóbbi néhány évben olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. A Parafónia Zenekar tagjai az úgynevezett színes kotta módszer segítségével, speciális hangszereken, átiratokban adják elő a világ klasszikusait. Gyakori vendégei tudományos konferenciáknak, fesztiváloknak, tagjai a 100 tagból álló Első európai fogyatékos zenekarnak. Az alapítvány a koncert bevételét a halmozottan sérült gyerekek fejlesztésére fordítja.

A program a Kodály Központ – Civil Pályázat keretében valósul meg.

 

2013. április 26. 19.00 – Művészetek és Irodalom Háza 

Jentl – zenés játék  

Még jól emlékszünk az I. B. Singer Yentl c. novellájából jó negyed évszázada készült filmre, s benne Barbra Streisand szerepére, dalaira. Jentl, a rabbi tudásra nevelt és tudásra éhes lánya, apja halála után nem akar a szokásos útra lépni: kiházasítva férjhez menni és gyerekeket szülni. Férfiruhába öltözve – immár Ansel álnéven – felkeres egy jesivát, ahol az égő szemű, gyönyörű Avigdor lesz a tanulótársa. Avigdor úgy érzi, Jentlben jó barátra lelt, Jentl viszont beleszeret Avigdorba, akinek van már menyasszonya…

Énekli és játssza: Klein Judit

Zenei munkatárs: Neumark Zoltán – zongora

Rendező: Czeizel Gábor

 

2013. április 27. 19.00 – Kodály Központ  

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje  

Giuseppe Verdi, A kalóz című műve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, Carlo Montanaro vezényletével.

Közreműködik: Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

Corrado, a kalózok kapitánya: Luciano Ganci tenor

Medora, a menyasszonya: Sümegi Eszter szoprán

Seid, Koroni pasája: Valery Alexeev bariton

Gulnara, kedvenc rabnője: Borsos Edith szoprán

Vezényel: Carlo Montanaro

 

http://zsn.hu/

http://www.kodalykozpont.hu

http://www.pmh.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.