2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Táncünnep! – Megalakul a Miskolci Balett

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70620"><img class="image image-_original" src="/files/images/M%20(3)_2.jpg" border="0" width="457" height="483" /></a></span>2013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete, megszületik a Miskolci Balett. Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy szellemileg önálló, kortárs balett együttes otthona lesz.</p> <p> 

m%20(3) 22013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete, megszületik a Miskolci Balett. Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy szellemileg önálló, kortárs balett együttes otthona lesz.

 

m%20(3) 22013. április 28-án új táncegyüttessel gazdagodik Magyarország kortárs táncélete, megszületik a Miskolci Balett. Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy szellemileg önálló, kortárs balett együttes otthona lesz.

 

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata több mint két évtizede egyre igényesebb, klasszikus és kortárs táncszínházi produkciókat hoz létre. Mindez a legendás Eck Imre féle Pécsi Balett egyik szólótáncosának, Majoros Istvánnak Miskolcra érkezésével kezdődött.

Az addig főleg operettekben és musicalekben fellépő tánctagozat számára óriási szakmai fejlődés volt Csajkovszkij Diótörőjének 1992-es bemutatója. Az előadás azóta is a színház repertoárján szerepel. Majoros igényességét, klasszikus ízlését hamar megszerette a borsodi közönség. Az ő nevéhez fűződik többek között a Coppélia, a Bahcsiszeráji szökőkút, vagy a Carmen bemutatása is.

 

Ezt a korszakot követték Novák Péter és Kozma Attila kortárs mozgásszínházi előadásai, a Fekete Zaj, vagy a Divertimento mortale. Ebben az időszakban alakult ki az együttes munkáira jellemző szociografikus, a társadalom problémáira odafigyelő stílus, amely az idei évadban létrehozott Forint című előadásban is megjelenik.

(lásd: http://euroastra.hu/node/68566)

 

A tánctagozat életében jelentős szakmai megújulást hozott Krámer György Harangozó-díjas koreográfus is. Az általa jegyzett Bolero és A hattyúk tava mulató a miskolci közönségsiker mellett a táncfesztiválok kedvelt darabjai voltak.

 

2012-ben a Miskolci Nemzeti Színház elnyerte a nemzeti státuszú intézmény címet, amely többek között a táncrepertoár jelentős megújításával, gazdagításával jár együtt. Ettől az évadtól kezdve az új vezetés a Tagozat szakmai irányítását Kozma Attilára bízta, aki új táncosok szerződtetésével, koreográfusok meghívásával, workshopok és tréningek szervezésével látott hozzá az önálló arculatú táncegyüttes kialakításához. Az ő irányítása alatt jelenleg is intenzív útkeresés zajlik. Már az első évadban meghirdettek egy meghívásos pályázatot a Magyarországon már bizonyított fiatal koreográfusok számára.

 

A nyertesek Góbi Rita, Kulcsár Noémi, Kerényi Miklós Dávid, Újvári Milán több héten át próbáltak a táncosokkal. E munka eredménye a négyNEGYED című táncelőadás.

Az évad során a Tánctagozat több jeles vendégkoreográfussal dolgozott együtt, többek között Lőrincz Katalinnal, Sebestyén Csabával, Mikó Dáviddal, Fejes Kittyvel, Kocsis Tamással, Bodor Johannával és Lőcsei Jenővel.


Úgy érezzük, hogy a miskolci Tánctagozat szakmai múltja és törekvései megalapozzák azt a tervünket, hogy Pécs, Győr és Szeged után a Miskolci Nemzeti Színház is egy önálló szellemiségű kortárs balett együttes otthona legyen. Ezért 2013. április 28-án a tánc világnapjának előestéjén megalapítjuk a Miskolci Balettet. E születésnapot kétnapos Táncünneppel tesszük emlékezetessé. 27-én délelőtt a hagyományokhoz híven a város tánckedvelő közönsége együtt táncolhat együttesünk tagjaival, – ezúttal a Déryné Parkban. A kortárs tánctechnikákba a Csarnokban kóstolhatunk bele két neves koreográfus vezetésével, a Déryné utcában pedig balett próbatermet rendezünk be, ahol Majoros tanár úr kezei között megtapasztalhatjuk, milyen az igazi klasszikus balett gyakorlat, zongorakísérettel. Este Fehér Ferenc és Hód Adrienn egy-egy koreográfiáját láthatjuk. Vasárnap délelőtt a gyerekek egy táncbeavató előadáson a különböző táncstílusokkal ismerkedhetnek, utána gyakorlatban is kipróbálhatják a klasszikus balett alapjait."


Hogy a Miskolci Balett megalakulását igazán emlékezetessé tegyék, egy szimbolikus gesztusra kérték a 117 határon túli és inneni magyar színházat, együttest.

 

Jókívánságaik jeleként egy-egy széket kértek tőlük, olyat, amin mindig lesz néző.

Teltház széket.

 

A Miskolci Balett nézőtere tarkaságával a magyar előadó-művészet gazdagságára, sokféleségére hívja fel a figyelmet.

A székfoglalóra vasárnap este kerül sor a tánchétvége záróeseményeként.

 

A Miskolci Balett megalakulásának díszünnepsége 18 órakor kezdődik a Játékszínben a fiatal koreográfusok négyNEGYED című előadásával. Ezután avatják fel a Balett új nézőterét a Csarnokban, amelyet egy rendkívüli táncesemény követ: a Médeia táncjáték két szereposztása egy színpadon, egy időben táncolja el a drámai történetet. Az estet közös pezsgőzés, és stílszerűen tánc követi.

 

Miskolci Táncünnep: 2013. április 27-28.

 

Április 27.

10-16 óra

Szabad a tánc! -Déryné Park – regisztráció: jegyiroda@mnsz.eu

10 óra

Klasszikus balett gyakorlatok Majoros István tanár úrral, Chopinre, a Déryné utcán

17.30 óra

Fehér Ferenc: Running  – Játékszín

18.45

A néző és a tánc – Déryné utca – A Játszd újra, Sam! előtt

19 óra

Hodworks: BasseDance – Csarnok

21 óra

Táncosok a főutcán

 

Április 28.

Nyílt tánctréningek a városnak- Gyakoroljuk a kortárs tánctechnikákat!

10.30-11.30 óra

Lőrincz Katalin – limon/graham tréning felnőtteknek – Csarnok

12.00-13.00 óra

Gyöngyösi Tamás – kontakt tréning felnőtteknek – Csarnok

10-11 óra

Egy-két-há – táncbeavatás gyerekeknek (6-14 éves korig) – Játékszín (regisztráció: jegyiroda@mnsz.eu)

11.15-12.15

Kocsis Andrea – nyilvános klasszikus tréning gyerekeknek – Játékszín

15 óra

Hamupipőke – A GG Tánc Eger (az Egri Gárdonyi Színház Tánctagozat) vendégjátéka – Kamaraszínház

SZÜLETÉSNAP,  A Miskolci Balett megalapítása

18 óra

négyNEGYED – fiatal koreográfusok estje – Játékszín

20 óra

Szék-foglaló – a különleges nézőtér felavatása. – Csarnok

Díszelőadás: 2 Médeia: egy előadás, egy térben, egy időben, két szereposztásban – Csarnok

 

Az előadás után dj Tóth Péter, a Rádió M műsorvezetője, a színházi magazin szerkesztője szolgáltatja a „tánczenét".

 

www.mnsz.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.