2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fa szobrok a Kő utcából – Sprok Antal faművész, képzőművész kiállítása

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70676"><img class="image image-_original" src="/files/images/S%20(1)_10.jpg" border="0" width="464" height="395" /></a></span>2013. május 3-án, <strong>Fa szobrok a Kő utcából - Sprok Antal faművész, képzőművész kiállítása nyílik a </strong>Klebelsberg <strong>Kultúrkúriában.</strong><strong> </strong>Levegőbe függesztett szobrok, gerendákból ácsolt emelvények, világító festmények teszik izgalmassá a különleges tárlatot. A művész száradt farönkökbe lehel új életet, így legújabb szoborbútorai fatörzsekből nőnek ki...  </p> <p> 

s%20(1) 102013. május 3-án, Fa szobrok a Kő utcából – Sprok Antal faművész, képzőművész kiállítása nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. Levegőbe függesztett szobrok, gerendákból ácsolt emelvények, világító festmények teszik izgalmassá a különleges tárlatot. A művész száradt farönkökbe lehel új életet, így legújabb szoborbútorai fatörzsekből nőnek ki…  

 

s%20(1) 102013. május 3-án, Fa szobrok a Kő utcából – Sprok Antal faművész, képzőművész kiállítása nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. Levegőbe függesztett szobrok, gerendákból ácsolt emelvények, világító festmények teszik izgalmassá a különleges tárlatot. A művész száradt farönkökbe lehel új életet, így legújabb szoborbútorai fatörzsekből nőnek ki…  

 

Az alkotásokat meg szabad fogni, a bennük lévő fiókokat és reteszeket ki lehet nyitogatni – a kultikus tárgyak használati tárgyakká változnak, s mindegyiknek saját, megmagyarázhatatlan stílusa van. Minden alkotás az alkotó találékonyságát, szellemességét, s ügyességét hirdeti – funkció és esztétika, a természet dicsérete.

 

A kiállítást Lackfi János József Attila-díjas költő, író nyitja meg. Közreműködik Bán János Érdemes- és Jászai Mari-díjas színművész, valamint Dés László Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész.

 

„Hajnalban félálomban forgolódva egy szobor gondolatával ébredni.

Reggel a rajzasztalnál kis vázlatokat készíteni, majd összegyűrni és eldobni.

Várni és felismerni a pillanatot.

Alázat, türelem, monotonitás.

Egy kiszáradt fa törzsébe új életet lehelni, továbbépíteni, összekapcsolni, felfedezni.

Időrágta és új anyagokat ötvözni.

Szembenézni merész ötletekkel, az ismeretlen ösvényén járni.

Kísérlet és játék.

Munkámmal mosolyt csalni az arcokra.

Kilépni és kiléptetni a szürkeség fiókjaiból.

Előhívni a nagymágocsi önfeledt gyermekkor élményeit.

Megmerítkezni bennük.

Természet, ember, anyag, élet, fa. Életfa.

Az alkotás folyamata az első, minden azután következő másodlagos.

A súrlódás törvényeivel dolgozni és általuk feszítve élni.

Szeretni a fát.

Ez a munkám." (Sprok Antal)

 

„Sprok Antal minden egyes alkotása rólunk szól, s nekünk – írja Dr. Borsos Mihály fotóművész – akkor is, amikor a mélabús antilopot mintázza meg, s akkor is, amikor a Jámbor szarvas figurája születik. Izgalmas alkotások Sprok Antal szobrai. A legmagasabb szintre emeli azt, ami mellett hajlamosak vagyunk elmenni, az érzékeny megfigyelést, a háromdimenziós képalkotás emelkedett fogalmát. A természet dícsérete megnyilvánul minden egyes figura megmunkálásában, abban a szakmai alázatban, hogy a forma, s a tartalom funkcióval egészül ki, s a megkeletkeztetett harmónia érzelmi telítettséggel fordul hozzánk, nézőkhöz, befogadókhoz. Értjük a mestert, hogy ő a világ nagy dolgaival hivatott foglalkozni, a művészet mibenlétét keresi, kérdést kérdésre halmoz, s tőlünk várja helyenként a választ, s párbeszédre szólít minden egyes alkotás. Sproknak megadatott hogy tehetségéből adódóan értse, amit nekünk tanulnunk kell. A művészet értéke, s minősége független a közmegegyezéstől, de mindenkor a humánumot szolgálja. A természet több jelentésben van jelen Sprok művészetében. Természetből vett anyagokat használ, ld. fa. A természet adja modelljeit, figuráit, s a természetet mint jellemábrázolást önti formába, a mi természetünket egy-egy bravúros szobor megalkotása során.

Funkció és esztétika. Miért ne lehetne szép ami hasznos, s hasznos ami szép? A régi idők historikus alkotásai, amikor még volt ideje a mestereknek ornamentikát, s titkos fiókokat faragni, s dinasztiákat szolgáltak e remekművek szakrális és hétköznapi értelemben egyaránt, ma Sprok Antal művei e nagy elődöket idézik meg. Titkok nélkül mit sem ér a világ. Mennyi-mennyi legenda köthető egy predella vagy oltárszekrény mögött elrejtett titkos fiók tartalmához. Ezek titkok, s nem csapdák, melyek az itt kiállított bútorszobrok funkciójához köthető fogalmak. A homo ludens reflexére épít a művész, s a felfedezés élményével ajándékoz meg minket.
Egyéni nyelvezet – kialakult formavilág. Egy Sprok-szobor eltéveszthetetlen stílusjegyeket hordoz magán, mégsem modoros, s bizony engem meglep, ha egy szobor "csak szobor". Azonnal keresni kezdem a mű funkcióját. A credo szerint a művekhez nyúlni szigorúan tilos, mindent a szemnek, semmit a kéznek. Ezek a szobrok bizony provokálnak. Érintésre, kapcsolatteremtésre ösztönöznek.

Finom humorral átszőve mondja el véleményét, s megértő mosollyal tolerálja esetleges hibáinkat. Azt mondanom sem kell, hogy a szakmáját magas fokon birtokolja, de rólunk, emberekről tud nagyon sokat. Alkotásai révén összekacsint velünk, erre jó példa a Hűség? c. alkotás páros kompozíciója, vagy az egyszerű finn köszönés szoborcímként való alkalmazása; moj-moj. Sprok mesterrel sok baj van. Nehéz őt besorolni, kategorizálni, dobozba zárni. Mesterember? Művész? Mérnök? Mérnöki pontosságú munkák jellemzik, mesteri felületek. S ki a művész? Például Sprok, aki képes alap emberi értékeket megfogalmazni, képes gondolkodtatni, s látszólag feleslegesnek vélt holmikból egy csodálatos szekrénykompozíciót megalkotni. Nem is biztos, hogy szekrénysor, talán inkább installáció, talán kötődés a gyökerekhez, de működik az alkotás, s hódolattal adózunk az alkotó találékonysága, szellemessége, s ügyessége előtt. Funkció és esztétika, a természet dicsérete."

(Dr. Borsos Mihály fotóművész)

 

Fa szobrok a Kő utcából – Sprok Antal kiállítása

Megnyitó: 2013. május 3. 18:00

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10

 

http://www.kulturkuria.hu

www.sprokdesign.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.