2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ásó, kapa, gereblye … avagy hogyan lett néhány városi egyetemistából kertet művelő gazdálkodó

5 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70762"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_568.jpg" border="0" width="290" height="264" /></a></span>Végy egy közösségi kertet, hét fiatal egyetemista lányt, tegyél hozzá egy kis high techet: és íme, a Pestiborsó. Új közösség születik, varrónők és kisgyerekek közösen nevelik a borsót, felpezsdül az élet, köszönhetően egy egyetemről kiszabadult ötletnek. A recept egyszerű, az ötlet nagyszerű, a megvalósítás újszerű: az eddig elhanyagolt földben már növekszik is a borsó. Íme egy követendő példa a XV. kerületből, Rákospalotáról!

image1 568Végy egy közösségi kertet, hét fiatal egyetemista lányt, tegyél hozzá egy kis high techet: és íme, a Pestiborsó. Új közösség születik, varrónők és kisgyerekek közösen nevelik a borsót, felpezsdül az élet, köszönhetően egy egyetemről kiszabadult ötletnek. A recept egyszerű, az ötlet nagyszerű, a megvalósítás újszerű: az eddig elhanyagolt földben már növekszik is a borsó. Íme egy követendő példa a XV. kerületből, Rákospalotáról!

image1 568Végy egy közösségi kertet, hét fiatal egyetemista lányt, tegyél hozzá egy kis high techet: és íme, a Pestiborsó. Új közösség születik, varrónők és kisgyerekek közösen nevelik a borsót, felpezsdül az élet, köszönhetően egy egyetemről kiszabadult ötletnek. A recept egyszerű, az ötlet nagyszerű, a megvalósítás újszerű: az eddig elhanyagolt földben már növekszik is a borsó. Íme egy követendő példa a XV. kerületből, Rákospalotáról!

Unalmassá vált a kerted és megújítanád? Odavagy a high-tech dolgokért vagy csak kertészkednél? Vagy netán nincs is kerted? Akkor íme, egy igazán neked való projekt: a Pestiborsó.

A Pestiborsó 2013 márciusában alakult meg az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hacken belül, egyfajta pilot projektként. Céljuk, hogy a város kihasználatlan területein kiskerti növényeket termeljenek, kezdetben borsót. Ehhez a Budapest Farmers Hack egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki, ami a mért adatokat interneten keresztül továbbítja a felhasználóknak, akik így információkat kapnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. Ezzel az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatok vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a terület tulajdonságai. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói Comm-unity nevű csoportja felel a projekt kommunikációjáért valamint ők is lelkes gondozói a kertnek, mint ahogyan a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói is: a cég biztosította ugyanis a területet, ahol a kezdeményezés megvalósulhatott. Április 12-én elültetésre kerültek a borsó szemek, sőt néhány hajtás már ki is dugta a fejét a földből. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is.

2013 márciusában alakult meg a Pestiborsó pilot projekt az OS Kantine gondozásában működő Budapest Farmers Hacken belül. Az együttműködés elsődleges célja a város kihasználatlan, külső kerületeiben található elhanyagolt földterületeinek hasznosítása kiskerti növények termesztésével. Ezzel azt a felfogást próbáljuk népszerűsíteni, hogy nem kell mindent kizárólag az élelmiszerboltok polcairól beszerezni.

Fontos tudatosítani, hogy a saját termesztésű, vegyszermentes zöldség és gyümölcs nem elérhetetlen álom a városban lakók számára sem.

A Pestiborsó több csoport együttműködésével jött létre. A Comm-unity a kommunikációért felelős, tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos hallgatóiként ismerkedtek meg egymással, Nemes Attila által vezetett projektmenedzsment kurzus során, ahol kiderült, hogy a szemléletük és céljaik igen hasonlóak. Kezdetben ez a cél belvárosi bérházak közösségi életének felpezsdítése volt, egy veteményeskert létrehozásával, a ház udvarában. Mielőtt ez megvalósult volna, összeolvadtak a Budapest Farmers Hack projekttel, ami az elhanyagolt kertek újrahasznosítását támogatja. Egy open source technológiára épülő szenzoros rendszert fejlesztett ki ehhez, ami a mért adatokat interneten keresztül továbbítja a felhasználóknak – így információkat kaphatnak a talaj páratartalmáról, a hőmérsékletről és a fényviszonyokról. A programmal az elültetett növények állapotát is ellenőrizhetik, az adatok vizualizációjával pedig könnyen követhetőek és megérthetőek a kertben fellépő környezeti változások.

A csapat összeállása után minden adott volt egy kert kialakítására, kivéve a legfontosabbat: hol jöjjön létre a veteményes? A projekt elsődleges partnerévé ekkor vált a Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., mely a területet és a munkaerőt egyaránt biztosítja számunkra. A szervezet területén régóta rendelkezésre állt egy elhanyagolt földterület, ami alkalmas volt egy kert létrehozására. A közösségi kert igénye is felmerült már korábban az ügyvezető igazgató és az ott dolgozók fejében is, de most mindez tényleg megvalósulni látszik: egy új közösségi összefogás vette kezdetét.

Az első jelentős, nyilvános esemény a Pestiborsó életében április 12-re esett, ekkor zajlott le a BeVetés, ahol a Comm-unity csapata és a Palota-15 Nonprofit Kft. dolgozói közösen vetették el a borsókat. Pár nappal később, április 20-án megtörtént a szenzor telepítése is, ami a honlapunkra folyamatosan küldi az információkat a termőföld állapotáról, így már csak a borsókon a sor, hogy növekedjenek!

www.facebook.com/Pestiborso

http://budapestfarmershack.fictionlab.hu/pestiborso/

www.oskantine.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.