2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A cél azonos

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70881"><img class="image image-preview" src="/files/images/europa_0.jpg" border="0" width="306" height="165" /></a></span> A gondolat a római korig nyúlik vissza, a megoldás napjainkhoz kötődik. Bizonyos mértékig már késésben is vagyunk vele. Ez derült ki a Magyar Limes Szövetség és utazási irodák képviselőinek tanácskozásán. Sőt, ennél még valamivel több is.

europa 0 A gondolat a római korig nyúlik vissza, a megoldás napjainkhoz kötődik. Bizonyos mértékig már késésben is vagyunk vele. Ez derült ki a Magyar Limes Szövetség és utazási irodák képviselőinek tanácskozásán. Sőt, ennél még valamivel több is.

europa 0 A gondolat a római korig nyúlik vissza, a megoldás napjainkhoz kötődik. Bizonyos mértékig már késésben is vagyunk vele. Ez derült ki a Magyar Limes Szövetség és utazási irodák képviselőinek tanácskozásán. Sőt, ennél még valamivel több is.

nemeth kr..thumbnail A tanácskozás helyszínének kiválasztása első pillanatban meglepőnek látszott, ugyanis már száz éve szórakozóhely működik ott, ahol ma partnereket, együtt működőket keresnek. A Játékszínben, Budapesten a Teréz krt. 48-ban 1912. október 30-án ment fel először a függöny. A századik születésnapján pedig már, mint magánszínházban kezdődött benne új élet. Németh Kristóf igazgató szerint teljesen mindegy, hogy nézőnek vagy turistának nevezzük a hozzánk érkező vendégeket, ha kifogástalan kiszolgálásban volt részük és elégedetten hagyják el a helyszínt, ahová érkeztek. A színházban és a turizmus területén dolgozók célja tehát azonos! A Játékszínben legújabban olyan előadások is vannak, melyek külföldi közönség érdeklődésére is számot tarthatnak. Zenés estéken különböző nemzetek hangzásvilágát mutatják be, olyakor tánccal fűszerezve. Fellép a Bihari Néptánc Együttes cigányzenekar kíséretével, az Operett Gála pedig – zenekarral, tánckarral, szólistával – németül és magyarul szólaltatja meg a kedvelt operett slágereket. A Süsü, a sárkány gyermekelőadás ősztől feliratos változatban és jelnyelvi tolmáccsal is látható lesz.

hirschberg.thumbnailA magyar gazdaság most nagyon nagy bajban van – állapította meg Hirschberg Attila a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnöke, miközben visszatekintett a római Pannónia Provincia kezdeti éveire. A kultúrából most pénzt kell csinálni – mondta – hiszen a magyar turisztika sincs jobb helyzetben, mint a gazdaságunk általában. A hazai turista erős vásárlóerejére még hosszú távon sem lehet számítani, befektetéseket tenni erre a piacra nem érdemes, mert bukásra vannak ítélve. A meglévők használatához, fenntartásához sincs elegendő pénz és vásárlóerő. A hozzánk érkező külföldiek számának növelése viszont csak átgondolt, minőségi, a valóságot figyelembe vevő koncepcióval, a meglevő és a tervezett turisztikai attrakciók összekapcsolásával – például tematikus út kialakításával – növelhető.

hadrianus.thumbnail Ha egyes részeit tekintjük, már közel két évtizede elkezdődött a Római Birodalom határvidékének felvétele a Világörökség listájára. Először 1987-ben vették fel önálló helyszínként a Hadrianus falat az Egyesült Királyságban. Ezek után több országban is felmerült az igény (elsősorban Németországban), hogy hasonló témájú helyszínei is legyenek védettek. Az egykori Római Birodalom határterületét magában foglaló európai országok szakmai együttműködése 2001-től indult. Több konferencia és szakmai vita eredményeként világörökségi helyszínnek az határ menti 5-10 km. széles frontvonal nevezhető, ahol a Traianus és Septimus Severus uralkodása közötti időszakban (98-211) húzódott a birodalom határa. Világörökségi védettséget az ebben a sávban található bármely korú római katonai létesítmények, erődök, őrtornyok, utak, mesterséges gátak, sáncok és polgári létesítmények kaphatnak.

magyar 0.thumbnail A lehetőségek kihasználásának elősegítésére jött létre a Magyar Limes Szövetség. Az egykori Pannónia Provincia határa a Duna mentén húzódott. A 417 kilométeres Duna-szakasz mintegy nyolcvan önkormányzat területét érinti és 123 új világörökségi helyszín kialakítását tenné lehetővé. Mindez több tízezer munkahelyet teremthetne, ami főleg a Duna alsó szakaszán fontos. Itt ugyanis jelenleg alig van munkalehetőség. A római limes magyarországi szakasza, a „ripa Pannonica" (Pannónia partja) UNESCO világörökségi státusza rendkívüli gazdasági fellendülést hozhat a turizmus élénkülése miatt, így páratlan alternatívát kínál a programba bekerült települések számára! Most a legfőbb ellenség az érdektelenség, mert ez a tevékenység más országokban is megindult. Szem előtt kell tartanunk, hogy amit mi nem teszünk meg a turisták idecsalogatására, azt megteszi más!

ifju.thumbnail Ifju György turisztikai szakíró a régi mondást idézte: „Egyedül nem megy!" Az ókori romok mellett földrajzi, természeti értékek, városok, művészeti fesztiválok, népművészet, bor és gasztronómia – mind fontos vonzerő lehet ripa Pannonica számára azért, hogy a jelenleg két-három napra érkező külföldieket legalább egy hétig maradásra bírjuk. Számos olyan értékünk van, amire nem is gondolunk. A legtöbb kellemesen kényelmesen bejárható középhegység Magyarországon található. A Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő együttese ebből a szempontból egyedülálló Európában. A Duna közelében több borvidékünk helyezkedik el. Pannonhalma, Ászár-Neszmény, Etyek, Hajós-Baja, Szekszárd, Villány, mind további lehetőséget jelent a turisták helyben tartására.

borvidek.thumbnail Világszerte érezhető, hogy egyre jelentősebbek a vallási helyszínek, a hozzájuk kapcsolódó rendezvények. A Duna-mente ezekben is bővelkedik. A limes magyarországi szakasza gyógyfürdőkben is hallatlanul gazdag. Ugyanakkor a vonzerő-tényezőket nem elég ismertté tenni, azokat karbantartani, fejleszteni kell. Mindezeknek a tetejébe, az idő is sürget. Sajnos úgy néz ki, hogy – mint máskor is – most is későn ébredtünk fel, de még nincs minden veszve. A Világörökség helyszíneinek kialakításához az Uniótól is lehet majd támogatást kapni. A kormány által jóváhagyott teljes program benyújtásának határideje az Európai Bizottságnak: 2013. június 30. Ha ezt nem sikerül tartani, a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban erre a célra pénzt nem kaphatunk. Megkapják helyettünk mások!

www.ripapannonica.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.