2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A “kommersz” szeszesitalok adózási megkülönböztetése nem ütközik az uniós jogba

2 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/70899"><img class="image image-preview" src="/files/images/al_0.jpg" border="0" width="250" height="342" /></a></span>Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak. </p><p>

al 0Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

al 0Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

Az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé.

A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkohol-fogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz" szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása. Az intézkedés szükségességét indokolta, hogy a „kommersz" szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb.

Ez a körülmény a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a „kommersz" szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott. A differenciált adómérték bevezetése a „kommersz" italok esetében a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke.

Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etil-alkohol fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etil-alkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba.

A fentiekre tekintettel Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.