2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A kis Mukk

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70901"><img class="image image-_original" src="/files/images/K%20(1)_8.jpg" border="0" width="477" height="468" /></a></span>2013. május 7-én 18 órai kezdettel a Budapest Bábszínház hatodik, idei utolsó, nagyszínpadi bemutatója egy zenés-bábos szőnyegvarázs két részben, A kis Mukk. Wilhelm Hauff meséjét Markó Róbert írta színpadra, az előadás rendezője Csató Kata, a teret és a bábokat Julia Skuratova tervezte. </p> <p> 

k%20(1) 82013. május 7-én 18 órai kezdettel a Budapest Bábszínház hatodik, idei utolsó, nagyszínpadi bemutatója egy zenés-bábos szőnyegvarázs két részben, A kis Mukk. Wilhelm Hauff meséjét Markó Róbert írta színpadra, az előadás rendezője Csató Kata, a teret és a bábokat Julia Skuratova tervezte.

 

k%20(1) 82013. május 7-én 18 órai kezdettel a Budapest Bábszínház hatodik, idei utolsó, nagyszínpadi bemutatója egy zenés-bábos szőnyegvarázs két részben, A kis Mukk. Wilhelm Hauff meséjét Markó Róbert írta színpadra, az előadás rendezője Csató Kata, a teret és a bábokat Julia Skuratova tervezte.

 

Mit tehet az ember, ha apró termete és furcsa ruhái miatt mindenki kineveti, megalázza vagy semmibe veszi? Mit tehet az ember, ha nincsen se háza, se mezeje, se egyéb más jószága? Mit tehet az ember, ha minden sarkon sivatagi szörnyek, vérszomjas oroszlánok és varázserejű vénasszonyok leselkednek utána?

Használja, amije van: tiszta szívét, humorát, találékonyságát. Hátha így majd rangot kap, barátokat szerez, szerelemre lel végül.

 

A korán árvaságra jutott, tragikusan fiatalon, alig 25 éves korában elhunyt Hauff csodálatos mesevilága pontosan fordítva működik, mint ahogy az ember elvárná. Mindvégig jelen vannak, mégsem bódítanak el a helyszín – a mesés Kelet – színpompás rózsái, kaftánjai és repülő szőnyegei; nem csiripelnek kismadarak a fákon, nem csörgedeznek hűs patakok, nem sarjadnak virágzó oázisok a sivatag közepén. Ez itt nem az Ezeregyéjszaka bájosan évődő, színes-szagos világa: Hauff nem gügyög tündéri varázstörténeteket – ehelyett elénk állít egy valódi hőst, egy kisembert, aki maga küzd meg minden akadállyal, amit az élet eléállít.

Egy valódi hőst, akivel azonosulni, „menni" tudunk, akiért éppen hús-vér embersége miatt szoríthatunk, akiről példát vehetünk – és akit végső soron „a tapasztalat bölcs emberré tesz, és ha külseje kissé fura is, inkább csodálatot érdemel, mint gúnyt vagy csúfolódást".

 

És így klasszikus mese a Hauffé: a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig méltó jutalmát.

 

Nem véletlen tehát, hogy A kis Mukk története túlélte az évszázadokat. Meglehet, minden generációnak, megvan a maga „Mukk-élménye": kinek az ötvenes évek – a kor lehetőségeihez képest – monumentális NDK-beli filmje; kinek a hetvenes évek sztárszereposztással készült magyar hangjátéka; kinek a nyolcvanas évek diafilmváltozata. A legkisebbeknek a Budapest Bábszínház A kis Mukkja lehet ez a maradandó élmény.

 

Csató Kata, rendező és Julia Skuratova, díszlettervező többször dolgoztak együtt, párosuk jegyezte a Budapest Bábszínházban a Játszó-téren bemutatott Hamuban sült mese és Hárun avagy a mesék tengere című produkciókat is. A bábokhoz stílszerűen a Kelet varázsa jelentette az inspirációt: a két méter magas síkbábok igazi perzsaszőnyegekből készültek.

A kisebb bábokhoz hasonlóan izgalmas és szokatlan anyagokat használtak: találhatunk az alkotóelemek között bicikli-, varrógép-, terménydaráló-, sőt géppuskakereket is.

A kis Mukk zenéjét Darvas Benedek szerezte, a koreográfus Gaál Marianna. A címszerepet Szolár Tibor e. h. alakítja.

Szereplők:

Mukk, átöltözve Rahman doktor: Szolár Tibor e. h.

Ibrahim, a szultán: Teszárek Csaba

Arszlán, a bátyja: Kemény István

Kála, a húga: Spiegl Anna e. h.

Kamal, a kengyelfutója: Hoffer Károly e. h.

Azim, az udvarmestere, varázsló: Beratin Gábor

Rukan, egy nő a sivatagból: Pallai Mara

Továbbá: szolgák, udvari népek, kutyák, macskák, oroszlán

Wilhelm Hauff meséjének felhasználásával írta: Markó Róbert

Dramaturg: Gimesi Dóra

Rendező: Csató Kata

 

A kis Mukk

Premier 2013. május 7. 18:00

Budapest Bábszínház

1062 Budapest, Andrássy út 69.

További előadások: 2013. május 9, 10, 17, 10:00 és május 12, 18, 10:30.

www.budapest-babszinhaz.hu
facebook.com/babszinhaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.