2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szemüvegből egy pont elég.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71011"><img class="image image-_original" src="/files/images/s%20(1)_8.jpg" border="0" width="470" height="470" /></a></span>Felmérések szerint a magyar szemüvegesek 50%-át egyszerre többfajta látásprobléma is érinti, amelyek megjelenése 40 év felett a leggyakoribb. A Magyar Látszerész Szövetség május-június hónapban meghirdetett kampányával hívja fel a figyelmet a multifokális lencsék előnyeire: nem kell három szemüveg, elég egy is, de az minden élethelyzetre.</p> <p> 

s%20(1) 8Felmérések szerint a magyar szemüvegesek 50%-át egyszerre többfajta látásprobléma is érinti, amelyek megjelenése 40 év felett a leggyakoribb. A Magyar Látszerész Szövetség május-június hónapban meghirdetett kampányával hívja fel a figyelmet a multifokális lencsék előnyeire: nem kell három szemüveg, elég egy is, de az minden élethelyzetre.

 

s%20(1) 8Felmérések szerint a magyar szemüvegesek 50%-át egyszerre többfajta látásprobléma is érinti, amelyek megjelenése 40 év felett a leggyakoribb. A Magyar Látszerész Szövetség május-június hónapban meghirdetett kampányával hívja fel a figyelmet a multifokális lencsék előnyeire: nem kell három szemüveg, elég egy is, de az minden élethelyzetre.

 

A kezdeményezéshez sztárok is csatlakoztak, akik hagyományos és játékos vizsgálati módszerekkel, szakértők segítségével tesztelték látásukat. Hazai hírességeink közül is jócskán akadnak olyanok, akik tapasztalták már, milyen érzés, ha az olvasás, a vezetés és a számítógépezés is nehézséget okoz. 

 

A Magyar Látszerész Szövetség május-júniusi kampánya alkalmából lencsevégre kaptak sztárokat, vizsgálaton vettek részt, és a multifokális lencsékkel ismerkedtek. A szemügyre vettek közül van, aki évek óta ilyen okulárét visel, van, aki a rendezvényen szembesült a ténnyel, hogy itt az ideje váltania.

 

A szemészeti rendelőben – Csonka András, Barabás Éva, Jáksó László, Keleti Andrea, Pataki Zita, Fodor Zsóka, Hajas László és Győrfi Pál – sztárdömping volt.

Képernyőn szereplő hírességeink jól tudják: az ő szakmájukban létkérdés a „sasszem", így örömmel vettek részt a Magyar Látszerész Szövetség szemvizsgálatán. Ügyességi játékokkal, célba dobással, frizbizéssel tesztelték mennyire látnak jól, lencséket próbálgattak, majd a műszeres vizsgálat után elkezdték sorolni azokat a bizonyos számokat, fentről lefelé. Nem mindenkinek ment simán… 

 

Az RTL Klub népszerű időjósa, Pataki Zita a vizsgálószékben döbbent rá: távolra távolról sem lát már tökéletesen, így multifokális lencsére van szüksége.

„Az utóbbi időben mindig a férjemnek adtam oda az újságot, hogy olvassa fel nekem az apró betűs részt. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy távollátáshoz is kellene szemüveg. A szakértő multifokális szemüveget javasolt, mert így nem kell a szemüvegeket cserélgetnem, egyszerre fogok jól látni közelre és távolra" – árulta el a képernyős, aki a keretválasztásnál bevállalós lesz, mert úgy gondolja: a szemüveg öltözet. Zita újdonsült anyósával együtt érkezett a rendezvényre, hogy ő is megtudja, milyen szemüvegre lenne szüksége.

 

Jáksó László, a Class FM műsorvezetője pár hete fedezte fel a multifokális lencse áldásait.

„Hat éves korom óta vagyok szemüveges és eddig mindent tisztán láttam egyetlen szemüveggel. Aztán a Heti Hetesben feltűnt, hogy eltűntek a betűk a papíromról. Levettem a keretet, de akkor meg az asszisztens integetett hiába, én csak mondtam tovább a szöveget, mintha mi sem történt volna. A műsor végén értetlenül állt elém: „Laci, mondd, te mit művelsz?" Hát, így lettem én is multifokális. Jól jártam vele, és már az asszisztens sem ideges" – mondta a műsorvezető.

 

Fodor Zsóka lelkesen faggatta a szakértőt a különböző lencsékről.

Lételemem a szépség. Szeretem nézni a szép embereket, a szép tájakat, meglátom mindenben a szépet. Ötvenhat évesen kaptam szemüveget, mint kiderült, multifokálisat. Azóta is csodálkozom, milyen jól látom a világot" – nevette el magát a színésznő, majd Jáksóval együtt kipróbálták, milyen lehet egyszerre több szemüveget viselni. Nem nyerte el a tetszésüket.

 

 

http://www.latszereszszovetseg.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.