2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Program, tanulságokkal

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71073"><img class="image image-preview" src="/files/images/Tihany_0.preview.jpg" border="0" width="451" height="340" /></a></span> Európai Uniós pályázati támogatással, összesen 793 millió forintos beruházás fejeződött be Tihanyban. Szebb lett, megújult a Visszhang domb, új burkolatot kapott számos utca és tér.

tihany 0.preview Európai Uniós pályázati támogatással, összesen 793 millió forintos beruházás fejeződött be Tihanyban. Szebb lett, megújult a Visszhang domb, új burkolatot kapott számos utca és tér.

tihany 0.preview Európai Uniós pályázati támogatással, összesen 793 millió forintos beruházás fejeződött be Tihanyban. Szebb lett, megújult a Visszhang domb, új burkolatot kapott számos utca és tér.

tosoki.thumbnailHosszú és gazdag történelmének újabb állomásához érkezett Tihany, állapította meg Tósoki Imre, polgármester. A mozdulatlanság, a pangás évtizedei után megmutatták, hogy képesek a XXI. századhoz méltó körülményeket teremteni önmaguk és a idelátogató vendégek számára. A Tihanyi Legenda Program számos változást hozott és még hozni is fog. A közönség gyorsan birtokba vette a főteret, melyet a volt köztársasági elnökről, Mádl Ferencről neveztek el. Környékből érkezők olyan élettel töltötték meg a területet, melyre korábban nem volt példa. A Borsos Miklós tér pedig egykori poros parkolóból mára impozáns fogadó- és pihenőterületté lett.

pisky.thumbnail A Visszhang domb a jövőben is rendezvények helyszíne lesz. A dombot az Apátsággal összekötő Pisky sétányon a balesetveszélyes, lepusztult támfalak, a poros út és az elöregedett, kikopott növényzet helyett, biztonságos és esztétikus környezet fogadja a vendégeket. A munkákat szakszerű régészeti feltárás előzte meg, ekkor az út nyomvonala alatt középkori sírokat is találtak értékes leletekkel. Új támfalat építettek és ezzel egy időben megoldották a terület vízelvezetését is. A közvilágítás vezetékeit a támfalba helyezték, és felállították az új, kizárólag Tihany számára tervezett, fából készült, a műemléki környezetbe illő kandelábereket is.

faagyu.thumbnail A tihanyiak humorérzékét dicséri, hogy elkészítették és ki is helyezték a híres faágyú másolatát. Az ágyú és története napjainkig csipkelődés tárgya „a két szomszéd vár", Tihany és Balatonfüred között. Némi aktualitása is van, hiszen a történet alapját – ha a mondának hinni lehet – adóügy képezi. Szerepe van benne egy házsártos asszonyságnak, aki a népmesei igazságtétel szellemében el is nyeri méltó büntetését. Ez régen történt, most viszont a sétány díszburkolatot kapott, fákat, bokrokat, virágokat telepítettek. A felújítást követően a Pisky sétány az egész Balaton-part ékességévé vált.

szalag 0.thumbnail Az ünnepi pillanatokba a polgármester arról is szólt, hogy a sikerek mellett számos tanulsággal is szolgált ez a program. Jó volt látni, ahogyan a helyi vállalkozók bekapcsolódtak környezetük szépítésébe. Sokat beszélünk együttműködésről, de a gyakorlatban kevés példa van erre. Most ott, ahol megújult a környezet, a tulajdonosok is szépíteni kezdték üzleteiket, a homlokzatokat, a kirakatokat. Új garnitúrákat vásároltak. Így a fejlesztésre rendelkezésre álló források – a lakosságnak köszönhetően – további milliókkal gyarapodtak. Ez pedig azt jelzi, hogy a nívós környezethez a jövőben nívós szolgáltatás, nívós kínálat is párosulni fog. Beindult egyfajta láncreakció.

borsos.thumbnail Az egyik fejlesztés húzta maga után a másikat. Ez azt mutatja – állapította meg a polgármester – hogy jók a célok, amiket meghatároztunk magunknak és szükség van arra, hogy az önkormányzat a jövőben is kezdeményezője legyen közterületi fejlesztéseknek, melyekhez azután, aki akar, majd csatlakozik. Persze egy ilyen felújítás – mialatt zajlik – nem csupa öröm. Rengeteg gond, baj jár vele, de amikor vége van, az eredményeket látva mégis azt mondjuk: megérte! A korábbinál sokkal szebb és sokkal jobb körülményeket tudtunk teremteni önmagunk és látogatóink számára. Hat évvel ezelőtt, 2007-ben kezdtük el a tervezést és nagyon sok embernek, nagyon sok munkája van abban, hogy most átadhattuk a felújított területeket.

bridier.thumbnail Jelen voltak az ünnepségen Tihany testvérvárosainak képviselői is. Marie Luce Bridier, a franciaországi Saint Florent le Vieil alpolgármestere magyarul köszöntötte az ünnepség résztvevőit. A két település között számos hasonlóság van. Mindkettő építészeti, kulturális és történelmi örökségekben gazdag. Ugyanúgy jelentős a turizmusuk és mindkét helyen finom borokat is találunk. Tihany, a Balaton gyöngyszeme, most új arculatot kapott. Elbűvöl minket és bizonyára még több turistát fog ide vonzani. Saint Florent le Vieil is követi ezt a példát és néhány nappal ezelőtt elhatározta a városközpont felújítását. A kibővült Európában, amely kételkedik, és kérdéseket vet fel jelenével és jövőjével kapcsolatban, és ami változásokon ment keresztül az idők során, ma is aktuálisak az egyik alapító, Jean Monnet 1952. augusztus 30-án elhangzott szavai: „Nem államokat, hanem embereket egyesítünk." Ezek a testvérvárosi kapcsolatok a kifejezői a tartós, gyümölcsöző és békés együttműködésnek a különböző kultúrából származó emberek között.

pecsi.thumbnail Székelyudvarhely városában is a történelmi múlt felidézését segítő felújítások folynak – mondta el a másik testvérváros önkormányzati képviselője, Pécsi Kolumbán Imola. Az elmúlt öt év fáradtságos munkáinak eredményét látva Illyés Gyula szavaival köszöntötte az ünneplőket: „Bár romba dőlhet kert, ház, haza, minden újra rakható, csak egy a titka: kezd el, és fiadnak kell folytatnia." Felépíthetjük a lerombolt régit, alkothatunk újakat, mindent jó szándékkal, kultúránk megőrzése érdekében teszünk, határon innen és határon túl. Végső soron pedig ez kapcsolataink erősödéséhez vezet, mindannyiunk épüléséhez.

kontrat.thumbnail Tihany nem egy a magyar települések közül, hanem a magyar nemzet kincse, gyarapodásával az egész ország gazdagodott – állapította meg dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, majd hozzátette: Mindig jó érzés ide jönni, itt mindenki jól érezheti magát. Most az Európai Unió, a magyar kormány, a tihanyi önkormányzat és a tihanyi vállalkozók fogtak össze annak érdekében, hogy a település megszépüljön és még inkább állja a turistákért folyó versenyt. Nemcsak kedvező földrajzi adottságával, gazdag történelmi múltjával, hanem vendégszeretetével és olyan szolgáltatásaival, amiket máshol nem kap meg a látogató. Ez a felújítás is bizonyítja, hogy egy település életében mindig vannak olyan célok, melyekért érdemes együtt dolgozni. Külön kell szólni arról, hogy a biztonság – szerte a világban – egyre nagyobb érték és a Tihanyba látogatók itt tökéletes biztonságban vannak. A környék településein azért is dolgoznak, hogy a Balaton legyen az Unió legbiztonságosabb üdülőtérsége!

www.tihany.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.