2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

100 éves a Radisson Blu Béke Hotel

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71091"><img class="image image-preview" src="/files/images/RBH.jpg" border="0" width="125" height="152" /></a></span>Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Radisson Blu Béke Hotel, korábbi nevén Britannia és Béke Hotel, amely számtalan ajánlattal és gasztronómiai újdonsággal, történelmi kiállítással és háztűznéző sétákkal várja vendégeit. </p> <p> 

rbhIdén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Radisson Blu Béke Hotel, korábbi nevén Britannia és Béke Hotel, amely számtalan ajánlattal és gasztronómiai újdonsággal, történelmi kiállítással és háztűznéző sétákkal várja vendégeit.

 

rbhIdén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Radisson Blu Béke Hotel, korábbi nevén Britannia és Béke Hotel, amely számtalan ajánlattal és gasztronómiai újdonsággal, történelmi kiállítással és háztűznéző sétákkal várja vendégeit.

 

1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a szálloda, akkor még Britannia néven. Alapítója, Fábri Henrik nagyot álmodott, hiszen létrehozta kora legmodernebb szállodáját a Nyugati-pályaudvartól egy pár tömbnyire. A hotel hamar nagy sikerre tett szert az utazók körében, 1930-as évektől kezdve pedig a pesti kulturális élet egyik központjává vált. Ebben az évtizedben jött létre a Szondy Söröző és Borozó, a Kupolaterem, a Sárga terem, amely a Nyugatbarátok körének adott otthont, sőt az első szállodai mélygarázs is. A háborút követően már a beszédes Béke szálló néven nyílt újra, de a régi hírnév továbbra is vonzotta a vendégeket, a Kupolaterem a fővárosi éjszakai élet fellegvára lett, ahol olyan művészek szórakoztatták a betérőket, mint Korda György, Máté Péter, Honthy Hanna, Feleky Kamill vagy Hofi Géza. A szálloda állapotának romlása miatt a 80-as évek elején a tulajdonos úgy döntött, teljes körűen átépíti a szállodát, így 1985-ben már egy új, de a régi művészeti értékek átmentésének eredményéül, mégis klasszikus hangulatú épület várta az utazókat. 1988-ban az amerikai Radisson szállodalánc első európai tagja lett, 2009 óta pedig neve hivatalosan Radisson Blu Béke Hotel.

 

A jeles évfordulóra természetesen számtalan eseménnyel készülnek, a nagy ünneplés nem csak egy napra szól. A programsorozat már korábban elindult, a Budapest100 program keretében már több mint ezren ismerkedhettek meg az épületet történelmével, sőt a Radisson Blu Béke Hotel összefogott a Városligettel, amely idén 200 éves, így számos budapestivel együtt ültették az árvácskákat a parkban, amelynek eredményéül megdőlt egy Guinness-rekord. A Széchenyi Fürdő is idén ünnepli 100. születésnapját, így közös csomagajánlatot alakítottak ki az ideutazók számára, sőt számos színházzal is összefogtak, így született meg a Pest megér egy estet! ajánlat. Ősszel folytatódik a nagysikerű Béke-beli beszélgetések sorozat, ahol olyan ismert emberek mesélik el élményeiket, akik szorosan kötődtek a szállodához. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden hónapban egyszer megnyitja a kapuit a szálloda az érdeklődők előtt, akik előzetes regisztrációt követően bepillantást nyerhetnek a szálloda életébe, valamint Haranghy Jenő festő munkáival is megismerkedhetnek.

Ismét nagy sikerre számíthat a hotel halljában található kabala, hiszen a szálloda Facebook oldalára bárki feltöltheti majd Mr. Fosterrel készült fotóját, a vállalkozó kedvűek között pedig egy külföldi kétnapos tartózkodást sorsolnak ki. Még az ikonikus figura népszerűségét is túl fogja nőni valószínűleg a születésnapi torta sikere, amely egy különleges almatorta tejcsokoládéhabbal, és ahogy azt már Bechmann György cukrászmestertől megszokhattuk, az ízélmény garantált. Az alakjukra figyelők sem maradnak sütemény nélkül, hiszen a Zsolnay Kávéház repertoárjában hat cukormentes desszert is található, amelyek már a zajló gasztronómiai megújulás első hírnökei. Héjja László séf konyhájából olyan különleges ételek kerülnek a rendezvények résztvevőinek tányérjára a Brain Food koncepció égisze alatt, amelyek az egészséges étkezést helyezik a középpontba, szigorú alapelvek szerint készülnek és javítják a konferenciavendégek koncentrációját.

 

Egy szálloda sikere abban rejlik, hogy tudja-e tartani a lépést a változásokkal. Az elmúlt évszázad pedig bizonyíték arra, hogy a Radisson Blu Béke Hotel kiállta az idő próbáját és már szövögeti terveit a következő száz évre.

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.