2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Auf nach Ungarn”- Linzi Magyar Napok a Zsolnay Kulturális Negyeddel

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71134"><img class="image image-preview" src="/files/images/L_2.preview.jpg" border="0" width="459" height="640" /></a></span>A Zsolnay Örökségkezelő NKft. is részt vesz az utóbbi 20 év egyik legjelentősebb magyar kulturális rendezvényén Linzben.</p> <p> 

l 2.previewA Zsolnay Örökségkezelő NKft. is részt vesz az utóbbi 20 év egyik legjelentősebb magyar kulturális rendezvényén Linzben.

 

l 2.previewA Zsolnay Örökségkezelő NKft. is részt vesz az utóbbi 20 év egyik legjelentősebb magyar kulturális rendezvényén Linzben.

 

A fesztivál három napos forgatagában az osztrák város főutcáján és nagyobb terein helyet kap Magyarország népművészete, könnyű és komolyzenei élete, gasztronómiája és turisztikája. A Magyar Turizmus Zrt. a Népművészeti Egyesületek Szövetségével karöltve látja el a belvárost magyar standokkal, a Collegium Hungaricum Bécs meghívására pedig a Sziget Fesztiválról ismert Hungaricum Falu is Linzbe érkezik.

 

A kulturális kínálatban megjelenik majd a két egykori Európa Kulturális Főváros (Linz 2009, Pécs 2010) együttműködése: a Zsolnay Kulturális Negyed a Collegium Hungaricum Béccsel közösen alakítja ki a kulturális program egy részét. A pécsiek egy erre az alkalomra tervezett és Linzben első ízben felépítendő, a jellegzetes eozin színben pompázó Zsolnay-pavilonban várják az érdeklődőket. Pécs, mint világörökségi helyszín, valamint a városban 2012-re véglegesen kialakított Zsolnay Kulturális Negyed olyan különleges látványosság Közép-Európában, amire érdemes felhívni az osztrák közönség figyelmét.

 

 „A linzi jelenlétnek egyértelmű célja, hogy az osztrák közönség kapjon egy kis ízelítőt abból a különleges történelmi múltból és kulturális jelenből, amit a Zsolnay Kulturális Negyed jelent. Legyenek rá kíváncsiak, és jöjjenek el, nézzék meg a saját szemükkel" – mondta el Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

 

A linzi városházán tárlat nyílik a pécsi Marsalkó Péter fotóművész, többségében a Zsolnay-gyár területén készült képeiből, amik az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 program keretében születtek; a fesztivál során a szintén pécsi Daniel Speer Brass Band ad vidám térzenét a Zsolnay-pavilon környékén.

 

Rajtuk kívül olyan jeles művészek szórakoztatják a közönséget, mint a Lajkó Félix Duó, a Bin Jip, a Transform Quintet, a Kék Nyúl Hammond Band, Mandel Róbert, a Balogh Kálmán Trió, a Dűvő zenekar.

 

A korábbi fesztiválok tapasztalata alapján a három nap alatt a szervezők közel 300 ezer látogatóra számítanak. Számos külföldi érkezik a környező országokból, Németországból, Svájcból, Szlovákiából, Olaszországból.

A rendezvény fő sajtópartnerei a Kronen Zeitung Oberösterreich, az ORF és helyi rádió- és televízióadók.

 

A rendezvény hivatalos megnyitójára május 16-án 11 órakor kerül sor, a Linz belvárosában felállított nagyszínpadon.

 

2013. május 16.-18.

„Auf nach Ungarn"- Linzi Magyar Napok

 

http://www.collegium-hungaricum.at/index.php/at/homeat/7-slideshow/292-16-18-05-i-auf-nach-ungarn-dreitagiges-kulturfestival-in-linz-3

http://at.gotohungary.com/

http://www.marsalkofoto.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.