2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szalmaszálon kúszhat 1.500 dollár fölé az arany

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/71136"><img class="image image-preview" src="/files/images/3_152.preview.jpg" border="0" width="491" height="184" /></a></span>Két hétig tartotta magát az arany árfolyama nem sokkal 1.500 dollár alatt, ahová az április közepi összeomlásából fokozatosan visszaemelkedett. Aztán jött ismét egy péntek, egy nap, amelytől az aranybefektetők már jó előre félnek, hiszen a hét utolsó kereskedési napja a hétvége előtti spekulatív pozíciózárások miatt vad kilengésekre képes. Így volt ez most is, amikor az aranyár különösebb negatív hírek híján, leginkább ezért, továbbá a kifulladó vételi erő és az erős dollár miatt ismét nagyobbat esett - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

3 152.previewKét hétig tartotta magát az arany árfolyama nem sokkal 1.500 dollár alatt, ahová az április közepi összeomlásából fokozatosan visszaemelkedett. Aztán jött ismét egy péntek, egy nap, amelytől az aranybefektetők már jó előre félnek, hiszen a hét utolsó kereskedési napja a hétvége előtti spekulatív pozíciózárások miatt vad kilengésekre képes. Így volt ez most is, amikor az aranyár különösebb negatív hírek híján, leginkább ezért, továbbá a kifulladó vételi erő és az erős dollár miatt ismét nagyobbat esett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 152.previewKét hétig tartotta magát az arany árfolyama nem sokkal 1.500 dollár alatt, ahová az április közepi összeomlásából fokozatosan visszaemelkedett. Aztán jött ismét egy péntek, egy nap, amelytől az aranybefektetők már jó előre félnek, hiszen a hét utolsó kereskedési napja a hétvége előtti spekulatív pozíciózárások miatt vad kilengésekre képes. Így volt ez most is, amikor az aranyár különösebb negatív hírek híján, leginkább ezért, továbbá a kifulladó vételi erő és az erős dollár miatt ismét nagyobbat esett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az 1.500 dollár úgy tűnik, kritikus vízválasztó az arany árfolyamában, alatta a medvék, felette a bikák érezhetik fölényben magukat. Sokak szerint ez az a mágikus határ, amely felett megfordulhat az arany-ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapok) jelenleg kifelé áramló tőke iránya, ami ahhoz kéne, hogy ismét stabilizálódjon és felfelé induljon el a nemesfém árfolyama. Számos jel utal arra, hogy e körül az érték körül fog mozogni a jegyzés az év hátralévő részében, a legtöbb idei évre vonatkozó elemzői célár-prognózis is nagyjából 1.500 dollár körüli árakról szór. Ez az az árszint, amely környékén még levegőhöz juthatnak a bányacégek, tartósan ez alatt azonban már fulladás és csődhullám fenyegeti őket.

Az elmúlt hét a megmerevedő frontokról szólt eladók és vevők között az arany piacán. Ez utóbbiak elfáradtak abban, ahogy két héten keresztül egyre csak tolták feljebb a jegyzést, és miután újabb vételi erő már nem érkezett, az árfolyam növekedése megtorpant. Az eladók eközben fokozatosan többségbe kerültek, nekik köszönhetően hamarosan ismét unciánként 1.400 dollár alatti árak kerülhetnek napirendre. Mindez annak a konszolidációs folyamatnak a része, amely szükségszerű az után a földcsuszamlás után, amelyet az aranyár lassan egy hónapja elszenvedett. A most ide-oda hullámzó árfolyam végül beáll majd egy egyensúlyi szinten, amelyről persze nem sokkal később már újra egy aktuálisan éppen szükségszerű irányba elbillen.

A kérdés, ami most minden piaci szereplőt foglalkoztat, hogy mennyire lesz a nemesfém pozíciója ingatag a bázisépítés után, és mely hírek érkezhetnek, amelyek a majdani főirányról gondoskodnak. Az irányt illetően biztos, hogy döntő szerepe lesz az USA-dollár más fontosabb devizákhoz viszonyított relatív erejének, amely az infláció, a reálkamatok és az amerikai gazdaság jövőbeni normalizálódásának a függvénye. Meghatározó lesz továbbá a fizikai arany iránti kereslet alakulása Ázsiában, a jegybankok további aranyvásárlási kedve valamint a nagy intézményi befektetők esetleges visszatérése az arany piacára. Mivel e két utóbbi az aranyban első sorban fedezeti eszközt lát a rendszerkockázatok kivédésére, sok minden fog múlni azon, hogy az ezektől való félelmek – okkal vagy ok nélkül – tovább szűnnek, vagy esetleg újra felerősödnek.

Miközben a legtöbb befolyásoló tényező pillanatnyilag inkább rosszat, mint jót sejtet, a fizikai kereslet marad az a szalmaszál, amelybe a nemesfém leginkább megpróbálhat kapaszkodni. A kínai és indiai vásárlók az elmúlt hetekben tanúbizonyságát tették annak, hogy Ázsia mennyire más világ. Míg Nyugaton a hulló késekbe nem nyúl befektető, addig az emberek Keleten az esésbe magabiztosan belevesznek.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 250.preview

A londoni árfixingben április közepén elért 1.380 dolláros mélypontjáról visszaemelkedett az arany árfolyama az 1.483 dolláros ellenállás közelébe. Miután innét már nem volt tovább folytatás az előretörésben, most ismét a csökkenő tendencia érvényesül. Ennek során visszakerülhet a kurzus 1.400 dollár alá és tesztelheti újra az ez évi mélypontját. Amennyiben az ottani támaszszint nem bírná a terhelést és elesne, újult dinamikával szabadulhatna el az eladói nyomás a New York-i azonnali jegyzésben már látott 1.320 dolláros szintig. Ennél mélyebb tartománnyal egyelőre nem indokolt számolni, mert az elmúlt hetekben megmutatkozott vételi erő okot ad a bizalomra, hogy ennél lejjebb most azért nem kerülne az árfolyam. Ugyanakkor 1.450 dollár fölé visszatérve folytatódhatna még egy ideig az oldalazás 1.470-1.480 dollár körül, sőt átmenetileg akár 1.500 dollár fölé is elszökhetne a jegyzés, ahonnét azonban szinte biztos, hogy most még lepattanna.

 2 193.preview

Az ezüst a 23 dolláros mélypontjáról emelkedett vissza 24 dollár fölé Londonban. Ennek során jóval erőtlenebbül viselkedett, mint a nagytestvér arany. Most küszöbön áll a 23 dolláros árszintnél húzódó támasz újbóli tesztelése, amely ha átszakad, megnyithatja az utat 22 dollár alá is.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.