2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lényegesen javult a közpénzügyi helyzet tavaly

8 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image12_54.jpg" border="0" width="214" height="204" /></a></span>Az Állami Számvevőszék 2012-es tevékenységéről tájékoztatta az Országgyűlést Domokos László. Az ÁSZ elnöke kijelentette: az új számvevőszéki törvénynek köszönhetően 2012-ben lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán, ismételten szorgalmazta az eredményszemléletű számvitel bevezetését az államigazgatásban, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságát erősítő együttműködésre szólította fel a kormányt és az állami szféra szereplőit.

image12 54Az Állami Számvevőszék 2012-es tevékenységéről tájékoztatta az Országgyűlést Domokos László. Az ÁSZ elnöke kijelentette: az új számvevőszéki törvénynek köszönhetően 2012-ben lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán, ismételten szorgalmazta az eredményszemléletű számvitel bevezetését az államigazgatásban, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságát erősítő együttműködésre szólította fel a kormányt és az állami szféra szereplőit.

image12 54Az Állami Számvevőszék 2012-es tevékenységéről tájékoztatta az Országgyűlést Domokos László. Az ÁSZ elnöke kijelentette: az új számvevőszéki törvénynek köszönhetően 2012-ben lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ rajta tartja a szemét a nemzet vagyonán, ismételten szorgalmazta az eredményszemléletű számvitel bevezetését az államigazgatásban, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságát erősítő együttműködésre szólította fel a kormányt és az állami szféra szereplőit.

A Számvevőszék egy hivatal. Nem bíróság és nem hatóság, vagyis nem hoz ítéletet, és nem bírságol, hanem a közpénzügyi ellenőrzés csúcsintézményeként auditál és ellenőriz – kezdte expozéját Domokos László. Mint mondta: az ÁSZ munkájának értékelésekor alapvetően azt a kérdést kell feltenni, hogy mi az, ami a jól működő állam irányába tett lépésnek tekinthető, illetve hogy mit tett a Számvevőszék e cél elérése érdekében.

 

Több módon hasznosulhatnak az ÁSZ jelentései

 

E megközelítés alapján az Állami Számvevőszék jelentései több módon hasznosulhatnak – mutatott rá Domokos László. Ilyen lehet, ha az Országgyűlés az ellenőrzések tapasztalatait felhasználva törvényeket hoz, illetve módosít, vagy az ellenőrzött szervezetek intézkedéseket hoznak. A hasznosulás másik terepe, ha az ellenőrzési megállapítások a közéleti és tudományos útkeresés kiindulópontjává válnak, az állampolgárok pedig tájékoztatást kapnak az általuk befizetett adóforintok felhasználásáról – tette hozzá az ÁSZ elnöke.

 

Az ellenőrzések hasznosulásáról szólva Domokos László rámutatott, hogy az országgyűlési ülésnapok háromnegyedében előkerültek a számvevőszéki megállapítások, 13 jelentést pedig a bizottságok is napirendre tűzték. Az ÁSZ megállapításait felhasználva újult meg a postai szolgáltatásokról, a fővárosi forrásmegosztásról, a szerv-transzplantációról szóló szabályozás, illetve a katasztrófavédelmi törvény is. Az ellenőrzési tapasztalatok visszaköszöntek az új önkormányzati törvényben és az önkormányzatok adósságrendezési programjában, valamint az uniós forrás-felhasználási stratégia megújításánál is – mutatott rá Domokos László.

 

Az ÁSZ elnöke úgy értékelte: nagy érték a számvevőszék szakmai tekintélye, ezért 2012-ben is tartották magukat ahhoz az alapvetéshez, hogy az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerveként kizárólag szakmai alapon hoznak döntést mind az ellenőrzési tervvel, mind a követett módszertannal kapcsolatban. Domokos László szerint a döntés helyességét igazolja, hogy az országgyűlési képviselők haszonnal tudták forgatni a jelentéseket függetlenül attól, hogy a parlamenti patkó melyik részén foglalnak helyet.

 

Lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon

 

Magyarország az Európai Unió egészéhez hasonlóan mélyreható változások korát éli – mutatott rá Domokos László. Mint mondta: a gazdasági környezetet évek óta kiszámíthatatlanság és bizonytalanság jellemzi, amihez alkalmazkodnunk kell. Az eredményesség kulcsa a közpénzügyi rendezettség és a rugalmasság, az innováció, a változó feltételekre való gyors reagálás ötvözése.

 

Az ÁSZ tavalyi évét alapjaiban határozta meg, hogy az Alaptörvény és az új számvevőszéki törvény hatálya alatt végeztük a munkánkat – mondta el Domokos László. Kijelentette: az új jogszabályi alapok mind jogosítványaiban, mind függetlenségében megerősítették a Számvevőszéket. Az ÁSZ a magyar demokratikus államműködést biztosító gazdasági fékek és ellensúlyok rendszerének egyik legbiztosabb elemévé vált.

 

A 2012-es év egyértelműen igazolta, hogy szükséges és előremutató lépés volt az Számvevőszékről szóló, első sarkalatos törvény megalkotása 2011 tavaszán. A jogszabálynak köszönhetően véglegesen lezárult a következmények nélküli ellenőrzések időszaka Magyarországon – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke. Domokos László ezt nagy előrelépésnek értékelte, utalva arra, hogy az új számvevőszéki törvény hatályba lépése előtt a hivatal javaslatainak csaknem felére még csak intézkedési terv sem készült. Ennek alapján kijelentette: lényegesen javult a közpénzügyi helyzet Magyarországon tavaly.

 

 

Aktuális gazdasági és társadalmi problémákra adtak válaszokat a jelentések

 

Domokos László beszédében hangsúlyozta: az ellenőrzések során a konkrét és egyedi jelzések mellett minden esetben arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak át kell állnia egy olyan növekedési pályára, ami nem jár együtt a jövő felélésével, miközben arra kell berendezkedni, hogy nem lesz lényegesen több közpénz. Az ÁSZ elnöke beszédében ismételten felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ évek óta szorgalmazza az eredményszemléletű számvitel bevezetését az állami szférában.

 

Az Állami Számvevőszék tavaly 112 jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek Magyarország legégetőbb gazdasági és társadalmi problémáival kapcsolatban adtak megalapozott, szakmai és objektív válaszokat – hangsúlyozta Domokos László. Hozzátette: a számvevők összesen 213 címzettnek 1117 intézkedési kötelemmel járó javaslatot tettek, amelyre két kivételtől eltekintve intézkedési terv is készült, azaz az ÁSZ ennyi szálon indította el egyszerre a magyar közpénzügyek megújulását.

 

Az ÁSZ elnöke kiemelte: 2012-ben a Számvevőszék egyedülálló látleletet adott az önkormányzati rendszerről, az Alaptörvény szellemiségének és előírásának megfelelően pedig kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére. 2012-ben az ÁSZ kiemelt célja volt, hogy a korábbi éveknél megalapozottabb, pontosabb és átláthatóbb képet adjon az államháztartás pénzügyeiről, kilátásairól, ezért megújítottuk a zárszámadási ellenőrzést. Tavaly több területet ellenőriztünk, mint korábban, mélyebbre ástunk az eddig megszokottnál, erőforrásainkat pedig hatékonyabban használtuk fel – szögezte le az elnök.

 

Domokos László a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban kiemelte: az ÁSZ a megszokott őszi időpont helyett már júniusban átadta az Országgyűlésnek a tervezetről szóló véleményét, ugyanakkor a büdzsé tavaly decemberi elfogadásáig számos intézkedés történt a kockázatok kezelése érdekében, amelyek során figyelembe vették az ÁSZ jelzéseit a tartalékok jelentőségével, a bevételi és kiadási kockázatokkal, valamint a jogszabályalkotással kapcsolatban egyaránt. Az ÁSZ elnöke szerint komoly előrelépés történt a megalapozottság és az alátámasztottság, illetve a 2012-es költségvetés kézben tartása tekintetében is.

 

Az önkormányzati szektorral kapcsolatban az ÁSZ elnöke elmondta: befejeződött a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzése és az ÁSZ jelentései rámutattak, hogy az önkormányzatok eladósodásának hátterében részben az EU-s beruházások önerőigényének fedezetét biztosító saját forrás hiánya állt. Hozzátette: ezért olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését.

 

Összefogásra van szükség a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése érdekében

 

Domokos László felhívta a figyelmet, hogy az ÁSZ "rajta tartja a szemét" a nemzet vagyonán, amit jól mutat, hogy 2012-ben nyilvánosságra hozott valamennyi jelentésük érintette a nemzeti vagyon kérdését, és számos olyan ellenőrzés van jelenleg is folyamatban, amely erre a kérdésre koncentrál. Az ÁSZ elnöke közölte: 2012-ben is folytatódott a Számvevőszék szervezeti átalakítása és megújítása, így közel kétharmadával csökkent a szervezeti egységek száma, és a hivatal saját kiadási keretéből mintegy 436 millió forint közpénzt takarított meg.

 

Domokos László fontosnak nevezte, hogy a fiatalokat is megtanítsák arra, miképp kell hétköznapi szinten bánni a pénzzel, ezért arra hívta fel az állami szféra és a kormány képviselőit, hogy az állami szervek korrupcióellenes együttműködéséhez hasonlóan a közpénzügyi tudatosság és a pénzügyi kultúra terjesztéséhez kapcsolódva is szülessen megállapodás az ezt szívükön viselő intézmények között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.