2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Megjöttek a nyári borok

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71202"><img class="image image-preview" src="/files/images/Zwack%201_0.jpg" border="0" width="461" height="347" /></a></span> Ismét sok érdeklődőt vonzott a már hagyományos, tavaszi Zwack Open borbemutató. Hét pincészet vonultatta fel borait, volt közöttük két olyan is, mely még kevéssé ismert a borkedvelők előtt.

zwack%201 0 Ismét sok érdeklődőt vonzott a már hagyományos, tavaszi Zwack Open borbemutató. Hét pincészet vonultatta fel borait, volt közöttük két olyan is, mely még kevéssé ismert a borkedvelők előtt.

zwack%201 0 Ismét sok érdeklődőt vonzott a már hagyományos, tavaszi Zwack Open borbemutató. Hét pincészet vonultatta fel borait, volt közöttük két olyan is, mely még kevéssé ismert a borkedvelők előtt.

szaszi 1.thumbnail A Zwack Izabella Borkereskedés bemutatóján rendszeres résztvevőnek számít Szászi Endre, Badacsonyból. A 2011-es Pinot Noir mellett négy másik, 2012-es évjáratú fehérbort hozott. Az Olaszrizling, az Ottonel Muskotály és a Kéknyelű ismert fajták, a kóstolni vágyók érdeklődése ezért inkább a Rózsakő felé irányult. Ez a szőlő a Budai Zöld és a Kéknyelű keresztezéséből származik. Fiatal, ötvenéves fajta, állami elismerést úgy tíz évvel ezelőtt kapott. A borvidék határait még alig hagyta el, ott – magas cukorgyűjtő képessége miatt – többnyire félédes, édes bort készítenek belőle. Ezen a bemutatón meglepetésként száraz változatát kóstolhattuk. A bemutatott bor kettős szüretből származott. Háromnegyed része Szentgyörgy-hegyről, hároméves tőkékről, a többi Badacsonyból 33 éves ültetvényről, késői szüretelésű, de szárazra kierjesztett bor hozzáadásával készült. Igazi nyári, izgalmas házasítás született. Lehűtve roppant kellemes, friss hatású, várhatóan igen népszerű lesz.

kiss 1.thumbnail Villányból érkezett Kiss Gábor és ő sem először vesz már részt a Zwack Openen. Az asztalán két olyan palackot is felfedezhetett a figyelmes szemlélő, melynek címkéje némi magyarázatot igényel. A „365 Cuvée" alacsonyabb árkategóriájú, könnyedebb, gyümölcsös, de mégis tartalmas Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc – Merlot házasítás. Névválasztása azt sugallja, hogy „napi bor"-nak készült, az év mind a 365 napjára ajánlják. Szinte bármilyen ételhez jól fogyasztható. Csakúgy, mint a Merlot – Cabernet Sauvignon rosé, ez is 2012-es, tehát meleg évjáratból származik. Náluk egy évvel idősebb, 2011-es a Code. Ez viszont csak a legjobb évjáratokban készülő szelekció, tisztán Cabernet Franc. A hátcímkén valóban olvasható egy kód: 7773 – ez Villány irányítószáma, a termőhelyre utal.

marton 2.thumbnailA kettő közül bemutató egyik újdonsága volt Marton József megjelenése, a Szeleshát szőlőbirtokról. Négy borral érkezett, közöttük a 2008-as „Nyék" Cabernet Sauvignon válogatás a legkülönlegesebb. Mindössze háromezer palackkal készült belőle, a tíz, a termelők által legszebbnek ítélt hordó tartalmából. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a gyümölcsös hatást megőrizzék, ne a hordó „uralkodjon". Ezt úgy érik el, hogy folyamatosan kóstolgatják és a megfelelő pillanatban veszik ki a hordóból. A pillanat elérkezése minden évjáratnál változó, most két évet töltött a bor barrique hordóban, utána pedig még újabb két év palackos érlelés következett. A kóstolás valóban megerősítette: a célt sikerült elérni, ráadásul ez a bor – a minőség romlása nélkül – akár tíz évig is még tárolható!

benedek.thumbnail A másik újdonság a Mátrából érkezett: Benedek Péter ZEKK Chardonnay bora egy eredetileg Zakariás névre hallgató rajzfilm figuráról kapta a nevét. A nyúl a szabad életfelfogás megtestesítője, a bor hozzá illően szinte légiesen könnyű, gyümölcsös, a Mátrai Borvidékre jellemző. Bármely évszakban, bármely napszakban fogyasztható, vidám, finom, elsősorban a fiataloknak ajánlják. A pincészet egyik büszkesége a 2012-es Cserszegi Fűszeres, hiszen a mátrai talaj és éghajlat nagyon kedvez az illatos fajtáknak. A gazdaság Gyöngyöstarjában működik, már a szülők és a nagyszülők is – a család mindkét ágán – borkészítéssel foglalkoztak. Fontosnak tartják a magyar fajták termelését. Nemrégiben elnyertek egy uniós pályázatot, rövidesen szálláshelyek építésébe is belefognak, így hosszabb időre is fogadhatnak majd vendégeket.

bolyki 1.thumbnail Az egri Bolyki Pincészet borait bárki már messziről felismerheti különleges, egyedi címkéiről. Fiatalosak, játékosak, mindnek külön mondanivalója van. A bika a palackban rejlő Bikavérre utal, ráadásul a bemutatóra hozott bor a kiváló 2009-es évjáratból származik. A huszonkét hónapos hordóban való érlelés után most kezd a csúcsra kerülni, palackban is eltartható még egy jó ideig. A „Cucc" viszont gyöngyözőbor, azt sugallja: hozd a cuccot, menjünk ki a rétre egy kicsit borozgatni! Sauvignon Blanc – Királyleányka házasításból készült, könnyű, nyári, hűsítő, szénsavval dúsított bor, azonnali fogyasztásra szánják.

sonka 1.thumbnail Aki ennyi jóféle bor kóstolása közben megéhezett, igazi különlegességekre talált Sarlós Papas Péter asztalánál. A sonkakészítés titkát katalán barátaitól, Spanyolországban tanulta el. Kóstolható volt nála a Serrano, az Iberico és az Iberico-Bellota sonka is. A nálunk is egyre inkább ismertté váló Serrano-t fehér disznóból készítik, sózás és legalább 12 hónapos szárítással. Az Iberico-t a fekete körmű pata negra adja, melyet életének legalább fele részében makkoltatnak. A bellota „rideg tartásban" él, a makkoltatási időn kívül is csak azt eheti, amit a vaddisznó. Semmi mesterséges tápot vagy gabonát nem kaphat. Ez a húsának ízében megmutatkozik. A készítési eljárás mind a háromnál azonos, csak a szárítási idő más, az utóbbi kettőnél legalább 24 hónap. Több lehet, de kevesebb nem! A bemutatóra hozott sonkák a Kecskeméti utcai „Sonkaarcok bárkonyhában" állandóan kaphatók.

            www.zwackborok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.