2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Záró programok az Európa Pontban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71237"><img class="image image-_original" src="/files/images/E_4.jpg" border="0" width="248" height="374" /></a></span>Végéhez közeledik az Európa Pont programsorozata, színházzal és koncertekkel köszönti a nyarat. A tavasz utolsó hónapja a nyár előszobája: nyitnak a strandok, a kertmozik és a nyári utazások tervei készülnek. E fontos teendők közepette érdemes egy kis időt szakítani, és ellátogatni az Európa Pontba.</p> <p> 

e 4Végéhez közeledik az Európa Pont programsorozata, színházzal és koncertekkel köszönti a nyarat. A tavasz utolsó hónapja a nyár előszobája: nyitnak a strandok, a kertmozik és a nyári utazások tervei készülnek. E fontos teendők közepette érdemes egy kis időt szakítani, és ellátogatni az Európa Pontba.

 

e 4Végéhez közeledik az Európa Pont programsorozata, színházzal és koncertekkel köszönti a nyarat. A tavasz utolsó hónapja a nyár előszobája: nyitnak a strandok, a kertmozik és a nyári utazások tervei készülnek. E fontos teendők közepette érdemes egy kis időt szakítani, és ellátogatni az Európa Pontba.

 

Május 23-án az Európa Akadémia keretében „Csapó, indul! Filmezés Európában" címmel beszélgetünk Petrányi Viktória producerrel, valamint Andrew G. (Andy) Vajnával, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztossal arról, hogy hogyan működik az európai filmfinanszírozás, hogy születnek az együttműködések és koprodukciók.

Május hónap a kultúra jegyében telik az Európa Pontban. Horvátország csatlakozásával 

az Európai Unió tagállamainak száma 28-ra, hivatalos nyelveinek száma 24-re emelkedik, az új tagállam csatlakozását a Pécsi Horvát Színház előadásával, valamint a TRIAD zenekar koncertjével ünnepeljük.

Az utolsó Egy csésze Európa Marseille-be kalauzol el bennünket május 29-én. Bepillanthatunk abba, hogyan vált a francia kikötőváros kulturális fővárossá. Megismerkedünk a Villa Mediterranée-val, beszélgetünk Alexandre Dumas-ról, aki a provence-i ízek kedvelője volt, s ezeket mi is megkóstolhatjuk egy csésze tea mellett.

Május 25-június 24 között a GYEREKARC plakátpályázat legsikeresebb műveit csodálhatjuk meg óriás méretben az Európa Pont mellett. A "Hurrá nyaralunk" címmel egy földönkívüli barátnak mutatják be a gyerekek rajzokkal, hogy hogyan is képzelik a biztonságos közlekedést.

Június 1-jén az Európai Ifjúsági Hét záró rendezvényének ad otthont az Európa Pont. A hét központi témái: az aktív állampolgárság és a fiatalokat támogató külföldi programok.

Június 7-én egy hatalmas záró bulival várunk titeket. A szlovén nagykövetség roma fotókiállításának megnyitása után este 8 órától a Besh o droM zenekarral kívánunk kellemes nyári szünetet.

 

Részletes program:

 

Május 23. 18:00 (csütörtök)

Európa Akadémia- Csapó, indul! Filmezés Európában

Az európai filmfinanszírozás kérdéseiről beszélgetünk Petrányi Viktóriával és Andrew G. (Andy) Vajna producerekkel. Petrányi Viktória producerként, forgatókönyvíróként és társalkotóként Mundruczó Kornéllal is dolgozik. Számos kis- és nagyjátékfilm köthető a nevéhez.., Andrew G. (Andy) Vajna producer, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. Vajna úr feladata a magyar filmipar fejlesztése és a finanszírozási stratégia megtervezése.

 

Május 24. 19:00 (péntek)     

Horvát ünnep

Július 1-jén új tagállammal bővül az Európai Unió. Horvátország csatlakozásával az uniós államok száma 28-ra, a beszélt nyelvek száma pedig 24-re emelkedik. Ünnepeljük együtt csatlakozásukat! Az este folyamán fellép a Pécsi Horvát Színház: Hollósi Orsolya, Kiss Andrea és Dejan Fajfer a „Hoppáretikül – bohócrevü felnőtteknek" című előadással, este 8-tól pedig a TRIAD zenekar varázsolja Horvátországot a színpadra.

 

Május 29. 18:00 (szerda)

Egy csésze Európa – Marseille

A nyári szünet előtti utolsó Egy csésze Európa Dél-Franciaországba repít majd minket. Idén Kassa mellett Marseille Európa kulturális fővárosa. Megtudhatjuk, milyen átalakuláson ment át a legnagyobb francia kikötőváros, hogyan vált ízig-vérig kulturális fővárossá, hogy változott át koncertarénává és közösségi térré az a dokk, ahol valaha Rejtő Jenő is napszámosként kereste kenyerét. Bemutatjuk a gravitációnak fittyet hányó Villa Méditerranée-t, amelyben izgalmas kiállítások várják majd a turistákat. A franciák nagy mesélője, Alexandre Dumas is szerves része lesz a programnak, hiszen legendás hőse, Monte Cristo, a Marseille-i kikötőben kezdte pályafutását, majd szemben, If várában raboskodott. A mese klasszikus kedvelte a provence-i ízeket. A provence-i ételeket mi is megkóstolhatjuk egy csésze tea vagy kávé kíséretében.

Az Egy csésze Marseille díszvendége őexcellenciája Roland Galharague, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete.

Az est házigazdája: Szederkényi Olga, újságíró. Az eseményre regisztrálni kell: euinfo@eu.hu

 

2013. május 25.- június 24.

GYEREKARC Kiállítás– Gyerekrajzok a biztonságos közlekedésről

„Hurrá utazunk!" címmel hirdetett pályázatot gyerekek számára az ARC. A kiíró és a főtámogató, Hankook célja, hogy a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára irányítsa.

A legjobb rajzokat 2013. május 25-től június 24-ig lehet megtekinteni óriás méretben az Európa Pont melletti téren, a Millenáris Parkban.

Megnyitó: 2013. május 25., Európa Pont

 

Június 1. 11:00 (szombat)

Fiatalok lendületben!

Az Európai Ifjúsági Hét záró rendezvénye az Európa Pontban

2013. május 26. és június 2. között az európai ifjúságé a terep. Az Európai Bizottság által kezdeményezett Európai Ifjúsági Hét felhívja a fiatalok és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek figyelmét az Európai Unió által biztosított lehetőségekre és értékekre. A hét fókuszában az aktív állampolgárság és a demokratikus közéletben való szerepvállalás áll. 2014 az Európai Parlamenti választások éve, így nem titkolt cél a választásokon való részvétel előmozdítása.

Idén ünnepli az Európai Bizottság a fiatalokat támogató EU-s programok 25. évfordulóját is, így a hét zárónapján ezzel a témával várunk az Európa Pontban, a Millenárison! Gyere el és tudd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak Európában, beszélgess olyan fiatalokkal, akik megvalósították saját projektjüket, és találkozz EVS önkéntesekkel! Fess, zenélj, táncolj velünk a Millenáris Parkban!

 

Június 7. 19:30 (péntek) – Szezonzáró buli

Besh o droM koncert

Este 8 órától, a szlovén nagykövetség roma fotókiállításának megnyitása után a Besh o droM zenekar áll színpadra. Az egyedi hangzásvilágú dalokban különböző kelet-európai és balkáni kultúrák népzenei motívumai keverednek sajátos dallam- és ritmusvilággal.

Velük kívánunk kellemes nyári szünetet. Szeptemberben ismét várunk benneteket!

 

http://ec.europa.eu/magyarorszag/eps/programme_hu.htm

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.