2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fundamenta-Amadeus Ösztöndíj

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71311"><img class="image image-_original" src="/files/images/A%20(1)_13.jpg" border="0" width="480" height="444" /></a></span>A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza immáron tizenötödik alkalommal adta át a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói között meghirdetett Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói, illetve a Grafikai ösztöndíjat a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén. </p> <p> 

a%20(1) 13A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza immáron tizenötödik alkalommal adta át a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói között meghirdetett Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói, illetve a Grafikai ösztöndíjat a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén.

 

a%20(1) 13A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza immáron tizenötödik alkalommal adta át a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói között meghirdetett Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói, illetve a Grafikai ösztöndíjat a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén.

 

A nagy hagyományokkal rendelkező ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az Amadeus Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Fundamenta-Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő illetve szobrász hallgatók részére.

 

„Az Amadeus Művészeti Alapítványt a magyar zene- és képzőművészet támogatására Baranyay László professzor, a Liszt Ferenc Zeneművászeti Egyetem tanszékvezető tanára 1993-ban hozta létre. … Az alapítvány a képzőművészet irányába 1999-ben, Dr. Balogh Péter kurátori megbízásával nyitott."

 

A Képzőművészeti Egyetem, az alapítvány és a művészeti újságírók képviselőiből álló rangos zsűri az idei alkalommal Gwizdala Dáriusz IV. éves szobrász hallgatónak és Piróth Tímea III. éves festő hallgatónak ítélte oda az Fundamenta-Amadeus Hallgatói Ösztöndíjat. A fiatal művészek a következő tanévben havi 70 ezer forintos támogatásban részesülnek.

 

Az ösztöndíj program keretében a 10 darab egyszeri Kisalkotói díj is átadásra került, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az idei évben:

György Fáni, Kocsis Ágnes, Kósa Gergő, Török Judit, Vető Orsolya, Rácz Noémi, Bagi Attila, Kiss Antónia Zsanett, Merényi Dávid és László Sarolta festő szakos hallgatók vehették át a 130 000 forinttal járó díjat. 

 

Az este folyamán szintén átadásra került a Grafikai ösztöndíj is, amelyet minden évben az aktuális ösztöndíj kiállításásnak plakáttervére ír ki az alapítvány. Idén Veszteg Virág IV. éves hallgató nyerte a 80.000 forinttal járó elismerést.

 

A díjakat dr. Balogh Péter az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, Morafcsik László a Fundamenta-Lakáskassza igazgatósági tagja, Gaál József szobrászművész, egyetemi tanár és Varga Zsuzsanna az AMA vezetője adta át a Barcsay teremben, a pályázati művekből megrendezett kiállítás megnyitóján.

 

http://www.amadeusalapitvany.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.