2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71335"><img class="image image-_original" src="/files/images/harom%20(1).jpg" border="0" width="476" height="309" /></a></span>3 az 1-ben és benne az ajánlatom Trisztán és Izolda angolul az Ódry Színpadon, aztán mozizzunk a héten is a Godot Filmklubban és nézzék meg Tanai-Toguro Gyula láthatóvá varázsolt whiskyjeit. Jó szórakozást.</p> <p><strong> </strong>

harom%20(1)3 az 1-ben és benne az ajánlatom Trisztán és Izolda angolul az Ódry Színpadon, aztán mozizzunk a héten is a Godot Filmklubban és nézzék meg Tanai-Toguro Gyula láthatóvá varázsolt whiskyjeit. Jó szórakozást.

 

harom%20(1)3 az 1-ben és benne az ajánlatom Trisztán és Izolda angolul az Ódry Színpadon, aztán mozizzunk a héten is a Godot Filmklubban és nézzék meg Tanai-Toguro Gyula láthatóvá varázsolt whiskyjeit. Jó szórakozást.

 

2013. május 21-én Budapestre érkezik a Trisztán és Izolda, Balázs Zoltán ljubljanai rendezése az Ódry Színpadon látható.

Balázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra 2012 tavaszán a ljubljanai Mini Teaterben.

A koprodukciójában létrejött előadás minimalista eszközökkel, letisztult színészi játékra koncentrálva járja körül Erósz és Thanatosz örök küzdelmének, Trisztán és Izolda szerelmének számtalanszor feldolgozott emberi drámáját.
Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét… Mi tépte ketté ezt az egy világot?

A Mini Teater és a Maladype közös előadása – férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva – erre a kérdésre keresi a választ.
A Trisztán és Izolda előzményének a Maladypében, 2008-ban nagy sikerrel bemutatott – később nemzetközi sikereket is elért – nonverbális, improvizációkra épülő Tojáséj című előadás tekinthető, melyben Balázs Zoltán először alkalmazta társulatával azt a „mozgásnyelvet", melyet a ljubljanai rendezés, a Cocteau-i szöveg és dramaturgia, angolul megszólaló kontextusába integrál.

Az előadás nyelve angol, Budapesten a vendégjáték magyar felirattal látható.

Játsszák: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek és Marko Ujc.

A ljubljanai Mini Teater és a budapesti Maladype Színház közös előadásának bemutatóját

2012.03.24-én tartották Ljubljanában. A produkciót 2012-ben beválogatták a 47. maribori Borštnik Fesztivál versenyprogramjába.

Trisztán és Izolda

2013. május 21. 20:00

SZFE Ódry Színpad

Vas utca 2/a

http://maladype.hu/hu/

 

A Godot Filmklub folytatja a 3 nap 3 film 3 ciklus sorozatot. A hét filmjei:

Május 21. kedd: A szabadság fantomja (francia, Luis Buñuel, 1974, 105')

Az idős (de távolról sem vén) Buñuel minden bizonnyal legmeghökkentőbb, s egyben legszórakoztatóbb filmjében Goya híres képe (1808. május 3.) megelevenedik, a fantom elszabadul, hogy elképesztően lazán kapcsolódó epizódok során kíméletlenül lerántsa a leplet a szabadság (illúziójának) rabságában tévelygő/vergődő, életképtelen társadalom emblematikus figuráiról – avagy mi van, ha semmi nem úgy van..?

(francia nyelven, magyar felirattal)

Május 22. szerda: Áldozathozatal (orosz-svéd, Andrej Tarkovszkij, 1986, 145')

Tarkovszkij utolsó filmje megrendítő művészi végrendeletként is felfogható, de sokkal inkább örökérvényű meditáció a világ sorsáról, az élet (végső) értelméről. Megmenthetők-e az emberi értékek, kapcsolatok, a kultúra, a tradíció egy fenyegető apokalipszis küszöbén, s egyáltalán van-e értelme bármit cselekedni..? Talán hittel… (Bergman állandó operatőrének és kedvenc színészének nagyszerű közreműködésével.)

(svéd nyelven, magyar felirattal)

Május 23. csütörtök: Lopott csókok (francia, François Truffaut, 1968, 90')

Szerelem havában következzen most Truffaut egyik legkedvesebb alkotása. A Négyszáz csapás kiskamasz hőse, Antoine Doinel azóta felcseperedett, de felnőtté is válni: az nem olyan egyszerű ám! A szerelem főbb ismérvei (pl. mindinkább az imádott lény szemével látni, fejével gondolkodni, szívével érezni stb.) hol kesernyésen szomorkás, hol bájosan mulatságos helyzetekben lépnek színre…

(szinkronizált)

A filmek kezdési időpontja 19 óra. 

Belépő: 500 Ft – vagy bérlet is váltható (4.000 Ft / 10 tetszőleges alkalom)

Van elég ülőhely a kellemesen hűs kis moziban: tessék jönni!

A filmek előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti Reményi Róbert 

filmesztéta. További információ hétköznap 10 – 18 ó: +36 70 238 7583

Godot filmklub

Moha Kávéház és Kultúrtér

1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.

godot.filmklub@gmail.com

 

Tanai-Toguro Gyula: "Kiszínezett Ízek" kiállítása tekinthető meg a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban. 

A whiskyk világának képzőművészeti bemutatása színekkel, anyagokkal, formákkal

"A gond-vessző néha fejemre vág,

de harc az élet, és mi: katonák.

Fogyatlan aranypénz a jókedv nekem,

s király sem parancsol szabad szivemen."

(részlet, R.Burns: Elégedettség)

Sokan sokszor gondolkodtunk már azon, milyen íze lehet a "pirosnak" és milyen színű lehet egy illat vagy a keserű íz a szánkban.

Nem mindennapi kísérlet következik most Toguro részéről. Az ízeket , illatokat, benyomásokat formákba, színekbe önti és ezáltal mutatja be a skót whiskyk lenyűgöző világát. Miért a whiskyk? Mert egy olyan komplex italról van szó, ami elegáns, nemes, könnyű, olajos, de ugyanakkor durva, kevély, nehéz, mély, karcos, füst és tűz – néha mindez egyetlen ital. Minden lepárló más és más, jól felismerhető whiskyt készít, minden régió

különböző stílust képvisel és minden évjárat eltérő arcait mutatja meg ugyanannak az italnak. A whisky olyan, mint az ember – életkorai vannak. Friss, vad kölyökként kezdi, majd az érlelés típusa lesz az életútja, ahol az idő elteltével egyre mélyebbé kifinomultabbá válik, de úgy ,hogy megmarad annak "akinek" született; pont mint az ember.

Toguro ezt az összetettséget transzformálja át színekké, formákká, kiegészítve a legnemesebb

anyagok felhasználásával, arannyal és ezüsttel. Tíz különböző whiskyt tár elénk, ahogyan ő látja őket, amikor kortyol belőlük, amilyenné válnak benne ezek az italok. Itt, most minden alkotáson, minden részlet összefügg; a keret, a maratás, a kopás, a minták és a káosz, minden azt a célt szolgálja, hogy az ízek és az érzések láthatóvá váljanak, megfogható a megfoghatatlan… 

A "láthatóvá" varázsolt whiskyk: Port Ellen 1982 /Gordon&MacPhail/, Smokehead / Ian Macleod/, Laphroaig 18yo, Talisker  18yo, Johnnie Walker Platinum Label, Yamazaki 10yo,

Big Peat /Douglas Laing/, Longrow CV, Jura 10 yo, GlenDronach 15y Revival 

A kiállítás megtekinthető: 2013.június.30-ig, hétfőtől péntekig 9:00-18:00 között.

Zwack Múzeum és Látogatóközpont

Budapest, IX. Dandár u. 1.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.