2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Június a Hadik Házban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71642"><img class="image image-_original" src="/files/images/Ha%20(1).jpg" border="0" width="450" height="463" /></a></span>A Bartók Béla úti Hadik Ház júniusi programkínálatában két új program, egy könyvbemutató, és egy, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó séta kerül megrendezésre, valamint továbbra is látogathatóak a májusban megnyitott kiállítások.

ha%20(1)A Bartók Béla úti Hadik Ház júniusi programkínálatában két új program, egy könyvbemutató, és egy, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó séta kerül megrendezésre, valamint továbbra is látogathatóak a májusban megnyitott kiállítások.

ha%20(1)A Bartók Béla úti Hadik Ház júniusi programkínálatában két új program, egy könyvbemutató, és egy, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó séta kerül megrendezésre, valamint továbbra is látogathatóak a májusban megnyitott kiállítások.

 

2013. június 4-én a Foglalt Páholy biztosít helyet Papp Endre és Falusi Márton könyvei bemutatójának, és az ezt követő beszélgetésnek. Június 22-én az idei Múzeumok Éjszakája program keretében a Hadik Kávéház Séta-kalandot rendez a Gellérthegyen és a Bartók Béla úton, melynek keretében az érdeklődők betekinthetnek a '20- as évek sziporkázó kávéházi életébe. A Szatyor Bár és Galériában olasz képzőművészek alkotásai várják a látogatókat.

 

Június 4. kedd 18.00 Könyvbemutató a Foglalt Páholyban.

Papp Endre Azonos önmagával című esszékötete, illetve Falusi Márton Albérleti fordulónap című verses kötete kerül bemutatásra. A szerzőkkel a művek kapcsán Nagy Gábor költő, irodalomtörténész beszélget.

Az Albérleti fordulónap versei az albérletről albérletre költöző test és a benne élő lélek költözésének témáit feszegetik, így tehát a kötet a valódi- és a lelki hajléktalanság kérdéseivel is foglalkozik. Falusi Márton témabeli merészsége és költészetének üdesége a versek újra fellapozására késztetik a kötetet kezében tartó olvasót.

 

Június folyamán továbbra is megtekinthető a májusban nyílt Memento címet viselő kiállítás, amelynek keretei között Gyükér Zsófia, Kovács Attila, Kovács Sándor csendéletei és zsánerképei tekinthetőek meg. A Hadik Kávéház által szervezett Memento gyűjteményben bemutatott alkotások az emlékezés, az elmúlás tematikájában szólalnak meg.

A csendélet, mint festészeti műfaj előképeit a római művészetben kell keresni, ahol a falfestményeken gyakoriak a gyümölcsöket, növényeket, esetenként színházi maszkokat ábrázoló kompozíciók. A csendélet festménynek a látvány megörökítésén túl számos allegorikus magyarázata van. A mai napig is, stílustól függően, sok festő repertoárjában szerepel a csendélet. Ez a műfaj lehetőséget nyújt a művésznek a teljesen önálló festői elrendezésre és elmélyülésre. Ezzel szemben a zsánerkép vagy életkép a mindennapi élet egy-egy jellemző jelenetét vagy alakját ábrázoló kisebb mű. Először a XVI. században jelent meg a festészet egyik műfajaként, és az udvari, polgári, paraszti vagy a szegény emberek köznapi életének eseményeit, jeleneteit ábrázolja az adott történelmi helyzettel és stílusirányzatokkal összefüggésben.

Kovács Sándor saját ars poeticájának meghatározásakor úgy fogalmaz: „Gyermekkoromtól kezdve ábrázolok. Harmóniát. A szó összefogó, átölelő értelmében. Sokszor rajzoltam arcokat. Groteszk ábrákat. Több százat egymás után. Ki kellett találnom a formát. Majd szembesülnöm kell a tökéletlenségemmel. Az érzések nehezen formálható matériák."

Gyükér Zsófia a fény-árnyék-szín játékokban való elmélyülés lehetőségét igyekszik felmutatni és megvalósítani munkáival, legyen az a teraszon álló leanderek árnyéka, vagy a széken otthagyott ruhák gyűrődéseinek sokasága.

A kiállítás kurátora: Kaposi Dorka művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: július 7-ig.

 

A Hónap Művészkönyve: Bornemissza Rozi.

A művészkönyv-kiállítás programsorozat keretében Bornemissza Rozi munkáit kínálja megtekintésre a Hadik Kávéház. A Hadik Kávéház emeletén található vitrinben tekinthető meg a Hónap Művészkönyve sorozat, amely a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének támogatásával, a Magyar Művészkönyv-alkotók Társaságával együttműködésben jött létre. Minden hónapban más és más művészkönyv-alkotónak kínálkozik lehetősége munkáinak bemutatására. Május elejétől Bornemissza Rozi képzőművész-tipográfus alkotásaival találkozhatunk, melyek leginkább könyvplasztikaként vagy önálló műtárgyakként határozhatók meg. Ibos Éva szavaival:

„Hajtogatással és pókháló-finomságú kivágással dolgozik Bornemissza Rozi, s a legyezőként nyitható áttört lapok eleve óvatos áhítatra intenek."

A kiállítás megtekinthető: július 7-ig.

 

IRA TRA I TARTARI / Őrjöngés a tatárok között.

A Szatyor Bár és Galéria IRA TRA I TARTARI / Rage among the Tartars, azaz Örjöngés a tatárok között című kiállítása Monica Mazzone, Mattia Barbieri, Francesco Fossati valamint Francesco Locatelli olasz képzőművészek műveivel egyensúly és kontraszt kérdéskörében hívja gondolkodásra a látogatókat.

Az olasz-magyar kulturális évad keretében mutatkozik be a fiatal képzőművészekből álló milánói csapat. Az olasz képzőművészek műveit bemutató kiállítás alapkoncepciója a címben is megjelenő palindrom (egy visszafele olvasva is ugyanazt jelentő kifejezés) szójátékából ered. A kiállítás az alkotók korábban elkészített műveit sorakoztatja fel, dialógusba helyezve kimondottan az alkalomra készített alkotásokkal. A szándék, hogy gondolkodásra serkentsen az egyensúly és kontraszt kérdéskörében, amely valahogy viszonyban áll a palindrommal, mint jelen és múlt, közel és távol, múlandó és konkrét kérdésével, hogy megtalálják saját kifejezésmódjukat egy általános, egymást meghatározó kölcsönösségben. A négy olasz művész mind technika, mind pedig megközelítésmód tekintetében eltérő módon nyúlt a témához, párbeszédet kezdeményezve egymással, így egy dinamikus kapcsolaton keresztül mutatva be a témát. Videóinstallációk, kisplasztikák, festmények és fa installációk együtt alkotják a kiállítás anyagát.

Kurátor: Kaposi Dorka művészettörténész

A kiállítás és a videók megtekinthetők: július 14-ig.

 

Június 22. szombat 21.00-24.00 Múzeumok Éjszakája

Séta a Gellérthegyen a csillagos ég alatt, Molnár C. Pál Műteremtől a Hadik Kávéházig. Személyes találkozás Gárdonyival, Karinthyval, Molnár-C. Pállal és másokkal…

A séta 21 órakor a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban veszi kezdetét, és a Hadik Kávéházban zárul, ahol betekintést nyerhetünk a '20-as évek sziporkázó kávéházi életébe, a Kávéház múltjába és jelenébe. Csillag Péter (Molnár-C. Pál Múzeum vezetője) vezetésével bejárjuk a páratlan kultúrtörténeti kincseket rejtő Bartók Béla utat. Megismerkedhetünk a sok titkot rejtő helyszínekkel és a hozzájuk tartozó anekdotákkal. A sétára a Molnár C. Pál Műteremből indulók kapnak egy kupont, amelynek fejében egy pohár borral koccinthatnak a Hadik Kávéházban, a kávéház ajándékaképpen az ünnepi alkalomra.

 

Hadik Kávéház

1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

 

www.hadikkavehaz.com

www.szatyorbar.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.