2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nekem a Balaton….

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71644"><img class="image image-preview" src="/files/images/Balaton_3.preview.jpg" border="0" width="455" height="330" /></a></span>Nem pont a jégeső a legkedvezőbb idő, de hamarosan ennek is javulnia kell. Amint pedig kisüt a nap, felmelegszik az idő, kitűnő hely a kikapcsolódásra a Balaton környéke.</p> <p> 

balaton 3.previewNem pont a jégeső a legkedvezőbb idő, de hamarosan ennek is javulnia kell. Amint pedig kisüt a nap, felmelegszik az idő, kitűnő hely a kikapcsolódásra a Balaton környéke.

 

balaton 3.previewNem pont a jégeső a legkedvezőbb idő, de hamarosan ennek is javulnia kell. Amint pedig kisüt a nap, felmelegszik az idő, kitűnő hely a kikapcsolódásra a Balaton környéke.

 

14. Harley-Davidson Open Road Fest; június 5. – 9.; Alsóörs; www.operoadfest.hu; A Harley-Davidson Budapest 2013-ban 14. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hazai zenei és motoros fesztiválját. A fesztivál 5 napja alatt több mint 40 – hazai és külföldi világsztárokat felvonultató – koncert és sok-sok egyéb program várja az érdeklődőket.

 

Alsóörsi Színes CsokorFalunk napja; június 8.; Alsóörs; www.balatonriviera.hu; Hagyományos ünnep pörköltfőző versennyel, játszóházzal, kulturális műsorral, kiállítás megnyitóval és sztárvendéggel.  

 

Kéknyelű virágzás ünnepe; június 8. – 9.; Badacsony; www.badacsony.com; A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. A szőlőgazdák és a borbarátok annyira büszkék a szőlőre, hogy minden évben megünneplik a Kéknyelű Virágzás Ünnepével. Az újra őshonos „Kéknyelű" szőlő és termelőinek ünnepe, kulturális és szakmai műsorokkal, előadásokkal, folklór és könnyűzenei programokkal, kézműves bemutatókkal.

 

I love Balaton MTB Maraton; június 8.; Balatonfűzfő; www.ilovebalaton.hu/mtb; A résztvevők Balatonfűzfőről indulva három távon tehetik próbára erőnlétüket. Rövid táv: 21,4 km, Közép táv:42,8 km, Hosszú táv: 64,2 km.  A versenyre előnevezés szükséges.

 

Magyar Nemzeti Parkok Hete – Csodabogyós-barlang látogatása; június 10.; Balatonederics; www.bfnp.hu; Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tízedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit. Előzetes jelentkezés szükséges 2013. június 5-ig.

 

Magyar Nemzeti Parkok Hete – A patak lakói; június 12.; Csopak; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Csopakra. A látogatók az Igazgatóság kertjén átfolyó patak vízvizsgálatán vehetnek részt és vezetett túra keretében megismerhetik a Pele tanösvényt. Előzetes jelentkezés szükséges.

 

Magyar Nemzeti Parkok Hete – Madarászás a természetvédelmi őrrel; június 14.; Siófok; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Siófokra. A madárbarátok a természetvédelmi őr segítségével a megismerhetik a tavakon fészkelő, táplálkozó madárfajokat.

 

Balaton Ironman; június 14. – 16.; Balatonfüred; www.balatonman.hu; Ironman erőpróba: úszás, kerékpározás és futás. Kísérőprogramok a sport és az egészség jegyében gyerekeknek is.

Fehér Szalag vitorlás verseny; június 15.; Balatonfüred; www.hunsail.hu

 

Júniális a Várhegyi Szép kilátónál; június 15.; Fonyód; www.balatonfonyod.hu 

 

Zalakarosi fürdő strandkézilabda nap; június 15.; Zalakaros; www.furdo-zalakaros.hu

 

Méhek tesközelből-mézről mindenkinek; június 15.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; Sok minden érdekesség az állatvilág legszorgalmasabb munkásairól nem csak méhészeknek. Tudnivalók a méhek társadalmáról, életéről, a mézkészítésről a méz élettani hatásairól, gasztronómiai szerepéről.

 

XIX. Szemes Fesztivál; június 17.- 21.; Balatonszemes; www.szemesfeszt.hu; A déli part gyöngyszemének nevezett Balatonszemes kiemelt rendezvénye a Szemes Fesztivál. A műfajak változatos kínálata, több helyszínen zajló, izgalmas kulturális és családi programjai miatt évről évre egyre több vendég látogatja ezt a rendezvényt. Idén Pál Dénes, a Cabaret Medrano, Balkan Fanatik, Szabó Balázs Bandája, a Peet Project, Falusi Mariann és Sárik Péter duo, a Bábrakadabra bábszínház  mellett színvonalas kézműves vásár, gyerek programok, éjszakai kiállítás megnyitó, bor-, és pálinka kóstolás, ínyencségek várják a látogatókat.

 

Angyalok és csavargók hete; június 19.- 23.; Hévíz; www.heviz.hu; A belvárosban több helyszínen mutatványosokkal, varázslókkal, illuzionistákkal, bohócokkal, artistákkal és csavargókkal várják a Hévízen nyaralókat.

Balatoni Hal- és Borünnep; június 20.- 23.; Balatonfüred, Csopak; www.balatonfured.hu; www.csopak.hu; Balatonfüred, Tihany, Csopak, Paloznak szervezésében. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos boros gazdákra, a vendéglátókra. Füred a reformkorban a magyar progresszív értelmiség gyülekezőhelye volt, s ez az ünnep is ilyen alkalom. A kezdeményezés mára Balaton-felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult, ahol egy jó pohár bor mellett cserélhetünk eszmét jelenről, jövőről vagy a múltról. A programok Füred mellett Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is zajlanak. A borbemutatók és borvásár mellett számos más rendezvény várja az érdeklődőket. Az idei évben Lestyán-Goda János kültéri halszobrai láthatóak lesznek a Vaszary Villa kertjében.

Levendula Hetek; június 21.- július 5.; Tihany; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés.

 

Szent Mihály-dombi Zenei Esték – „A Zene Európai Ünnepe" napján; június 21.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu

 

Múzeumok Éjszakája Keszthelyen; június 22.; www.balatonszinhaz.hu ; Keszthely a múzeumok városa, így természetes, hogy évről évre csatlakozik ehhez az országos jelentőségű rendezvényhez. A városban található nagyszámú múzeum és magángyűjtemény miatt ez az éjszaka szinte nem is elegendő arra, hogy mindet meglátogassa az érdeklődő, pedig a szervezők városnéző kisvonattal próbálnak 2013-ban is segíteni a gyors közlekedésben a tárlatokon kívül még számtalan egyéb programlehetőséget is kínáló rendezvényhelyszínek között. Hagyományosan lesznek ezen az éjszakán gyermekprogramok, tudományos előadások, gasztronómiai bemutatók, koncertek, táncházak a programokhoz csatlakozó kedvezményesen látogatható múzeumokban és a köztereken.

 

Múzeumok éjszakája; június 22.; Badacsony; www.badacsonyiprogramok.hu; Zenés, irodalmi kávéházi est és Gulácsy Lajos rajzaiból időszaki kiállítás megnyitása

 

Almádi múzeumok éjszakája; június 22.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu

 

Gitárfesztivál; június 22. – 29.; Balatonfüred; www.balatongitar.hu; A balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál egy hete alatt a gitárzenéé a főszerep a városban. A Gitárfesztivál egy olyan kezdeményezés, amely méltó a folytatásra, hiszen ez a zene igényes szórakozást nyújt a muzsika kedvelőinek. Mind a klasszikus zene, a latin zene, az argentin tangó, vagy a flamenco szerelmesei, különleges csemegék közül válogathatnak.

 

Keszthelyi Dalünnep; június 22. – 23.; www.balatonszinhaz.hu; Az amatőr kórustalálkozó és fesztivál egy 1910-ben lezajlott rendezvény újraélesztése kapcsán került ismételten megrendezésre 2010-ben Keszthelyen. Az első, nagysikerű, több mint 1600 résztvevővel lezajlott találkozót azóta törekednek minden év júniusában újra megrendezni Keszthelyen. Az idei évben is több helyszínen lesznek fellépések, lesz világi- és egyházi bemutatkozó, a résztvevő kórusokat szakmai zsűri is minősíteni fogja. A programsor látványos eleme a fáklyás felvonulással kísért „stafétaéneklés" és az összkar fellépése. A rendezvény a zenebarátok körében igazi különlegességnek számít.

 

101 éves a Víztorony; június 22. – 24.; Siófok; www.kulturkozpont-siofok.hu; A város hangulatos főterén felállított színpadon három napon át koncertek, gyermekelőadások, táncbemutatók és sok-sok egyéb színes program várja a látogatókat.

 

XII. Balaton kupa Nemzetközi Nyílt Triplett Petanque Bajnokság; június 22.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; Szeretettel várják a szervezők Vonyarcvashegy, a Keszthelyi kistérség lakosságát és minden kedves érdeklődőt az ország teljes területéről a "BALATON-KUPA nemzetközi triplett petanque bajnokság-ra.

 

Szent Iván-éji tűzgyújtás; június 22. – 23.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; A Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású.

 

Szent Iván éji varázslatok; június 22.; Zalakaros; www.zalakaros.hu;

 

Szent Iván-napi TŰZUGRÁS; június 23.; Balatonboglár; www.vkkboglar.hu; A délutáni óráktól játszóházzal, koncerttel és folklór programmal várják az érdeklődőket, a sötétedést követően sor kerül a szertartásos tűzugrásra.

 

Szent Iván éji időutazás; június 23.; Zamárdi; www.zamardi.hu; Zamárdiban minden sorsfordító korszaknak van emlékhelye, melyeket gyalogosan járunk végig, ki-ki fáklyával a kezében. A zene, a költészet erejével idézzük meg múltunk nagy eseményeit, a Kecskés Régizene Együttes kíséretében. Gyülekezés és fáklyaosztás 22 órakor a Plébániatemplomnál.

 

Szent Iván Éj; június 24.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; Az este kezdődő rendezvényen elsőként tüzet gyújtunk majd táncos, zenei fellépők szórakoztatják a közönséget. Majd éjszakába nyúló utcabál veszi kezdetét.

 

Péter Pál napi vigadalom; június 28. – 30.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; A tárgyalkotó népművészet a népzene, a néptánc, és a kapcsolódó művészetek hagyományos Balaton parti ünnepe. Állandó programok: mesterségek, fortélyai és népművészeti bemutatkozók, a bemutatóknak mindenki részese lehet, a mesterségeket kipróbálhatja. bemutatkozó mesterek: hímző, fafaragó, faszobrász, kosárfonó, szövő, gyöngyfűző, kovács, mézeskalácsos, söprűkészítő, fajáték készítő és gyapjú fonó. A vigadalom ideje alatt hagyományos ételek italok kínálata

 

IV. Római-kori Vígasságok, Nyitott Pincék Napja; június 28. – 30.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; Balatongyörök megélhetését évszázadokon keresztül a halászat mellett a bortermelés jelentette. A szombaton rendezett Nyitott Pincék Napján a közeli szőlősdomb borospincéiben kereshetnek enyhülést a borkedvelők, ahol ezen a napon borkóstolóval várják az érdeklődőket a gazdák. Balatongyörök már a római-korban is lakott település volt, ennek emlékeit idézik az egykori római villa maradványai a Szépkilátó tövében.  Vasárnap a római-korhoz kötődő szokásokat, hagyományokat próbálják feleleveníteni légionárius bemutatókkal, gasztronómiai előadásokkal, kóstolókkal, bohózatokkal. A kicsiket játszóház és régészsarok várja.

 

Szárszói Tüzes Esték; június 28.; Balatonszárszó; www.balatonszarszo.hu;

 

III. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörfesztivál; június 28. – 30.; www.vonyacvashegy.hu; A három napos vízparti programon a frissítő italok mellett ínycsiklandozó ételeket, sörkorcsolyákat és különleges sós réteseket kóstolhatunk. A Szabadtéri Színpadon esténként, kulturális műsorok és utcabál szórakoztatja a vendégeket.

 

V. Nemzetközi Kórustalálkozó; június 29.; Balatonszárszó; www.balatonszarszo.hu; Hazai és külföldi kórusok baráti találkozója. Résztvevők: Váradi Dalnokok (Nagyvárad – Románia), Vita Kórus (Lendva – Szlovénia), Magyarország Csillag Kórus (Budapest -magyarországi kínaiak kórusa), Nagyatádi Vegyeskar (Nagyatád), Soli Deo Gloria Kórus (Balatonszárszó).

 

Nemzetközi Strandkézilabda Torna; június 29. – 30.; Vonyarcvashegy; www.vonyacvashegy.hu; Az idén is megrendezik Vonyarcvashegyen a Balaton Beach CUP 2012 elnevezésű Nemzetközi Strandkézilabda Fesztivált. A versenyre június 16-ig kell jelentkezni. Az Európai Kézilabda Szövetség szabályzata alapján a meccseket 2 strandkézilabda mezőnyben lehet játszani. A zsűri minden tornát külön értékel, a résztvevők pedig mezt és a Lido Strandra érvényes VIP-kártyát is kapnak. A mérkőzések pontos időpontjait a turné kezdete előtt e-mailben küldik el a szervezők. A Balaton Beach CUP 2012 részvételi díja csapatonként 15 ezer forint.

 

II. Balatoni Halásznap; június 29.; Balatonföldvár; www.balatonfoldvar.info.hu; A rendezvény célja, az egyik legősibb balatoni mesterség bemutatása, a halászat hagyományainak megőrzése és megismertetése a nagyközönséggel.

 

Régi siófoki nyaraink – Így üdültünk mi; június – szeptember; www.kulturkozpont-siofok.hu; Színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek Siófok legendás, felújított szabadtéri színpadán, a Jókai parkban. Két hónapon át, június utolsó napjától augusztus végéig feledhetetlen koncertek és látványos színházi előadások sorát ígéri ismét a Siófoki Nyári Esték programsorozata.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.