2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szánthó Tibor 1000 arca a „Matrica” Múzeumban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71646"><img class="image image-_original" src="/files/images/SZ%20(1)_3.jpg" border="0" width="456" height="727" /></a></span>2013. június 3-án a százhalombattai Múzeumban nyílik, „Szánthó Tibor 1000 arca" címmel fotóművészeti kiállítás a művész munkáiból. A kiállításban a fotókon keresztül „képet" kaphat a látogató Szánthó Tibor életművének állomásairól, összefoglalva pár évtized munkáit.</p> <p> 

sz%20(1) 32013. június 3-án a százhalombattai Múzeumban nyílik, „Szánthó Tibor 1000 arca" címmel fotóművészeti kiállítás a művész munkáiból. A kiállításban a fotókon keresztül „képet" kaphat a látogató Szánthó Tibor életművének állomásairól, összefoglalva pár évtized munkáit.

 

sz%20(1) 32013. június 3-án a százhalombattai Múzeumban nyílik, „Szánthó Tibor 1000 arca" címmel fotóművészeti kiállítás a művész munkáiból. A kiállításban a fotókon keresztül „képet" kaphat a látogató Szánthó Tibor életművének állomásairól, összefoglalva pár évtized munkáit.

 

A megnyitón a vendégeket köszönti Vicze Magdolna PhD. múzeumigazgató, a kiállítást Szula Zsuzsanna, képzőművész nyitja meg, közreműködik Gergely Annamária, fuvolán.

 

Szánthó Tibor tíz évesen kapta első fényképezőgépét édesapjától Szánthó Tibor fotóművésztől, mely meghatározta későbbi hivatását a fotózást. Film- és fotóművészetet tanult, dolgozott a MAFILM stúdióban, majd Szegeden is.  Élt Kanadában, André Kertész torontói kiállításainak felvételeit ő készítette. Észak-Amerikában számos galériának és színháznak dolgozott, több televíziónak, filmstúdiónak a munkatársa volt. Portréfotós, stábfotós, fotóriporter, cameraman.

 

A kezdeti klasszikus fotográfiától az új kreatív formai eljárásokat követi. Így vált a fotózás szerelmeseként rajongójává koroknak, embereknek, eseményeknek, stílusoknak. A kiállításban több fotóeljárás látható a fekete-fehér film korszakból, mint fotógrammok, kollázsok.

 

„Stúdióban, portréfotósként kezdtem, ezért az emberábrázolást fontosnak tartom. Képszerkesztésben lényeges a kivágás, aranymetszés a téma elhelyezése. A digitális kornak lényegében technikailag hoz sok újdonságot. A stílusok megmaradnak, folytatódnak, bővülnek, ahogy ismereteink. A mai fotózás elengedetlen kelléke a jó fényerejű objektívek. Ismét népszerű lett a különbözők szűrők, prizmák speciális effektusok alkalmazása. A fotózás sokoldalú, mindenki megtalálja a hozzá közelálló témát. Egyes időszakban alkalmaztam régi eljárásokat s az újabb lehetőségeket. Jellegzetes tájegységek, arcok, emberek, csendélet, részletek." (Szánthó Tibor)

 

A „Matrica" Múzeumban most bemutatott képei is ezek alapján készültek. A művész néhány olyan kuriózumot is bemutat, melyet először itt láthat a közönség Százhalombattán. Mint, néhány fotódokumentum, melyet André Kertészről készített vagy a Szánthó József dédapjáról őrzött 1907-es Ceylon képek.

 

Szánthó Tibor a fotózás szerelmeseként ma is aktívan dolgozik, számos kiállításon mutatta be már munkáit határon innen és túl. A művész különleges fotóművészeti életmű kiállítását szeptember 1-ig látogathatják a „Matrica" Múzeumban.

 

Szánthó Tibor 1000 arca

Megnyitó 2013. június 3-án (hétfőn) 17 órakor.

„Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.