2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy hétvége, mely a Szomolyai rövid szárú fekete cseresznye ünnepe

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71656"><img class="image image-_original" src="/files/images/cs%20(1).jpg" border="0" width="453" height="272" /></a></span>Ezt mindenkinek látni kell!<em> </em>2013. június 7-8-9-én Cseresznye Fesztivál Szomolyán. <strong>Szomolya </strong>település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesdtől északi irányban 10 km-re található, a Bükkalja kistérség egyik „gyöngyszeme". Ez a kis falu Egertől 5 km-re található, a szomszédos Noszvajon keresztül autóbusszal is jól megközelíthető. </p> <p> 

cs%20(1)Ezt mindenkinek látni kell! 2013. június 7-8-9-én Cseresznye Fesztivál Szomolyán. Szomolya település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesdtől északi irányban 10 km-re található, a Bükkalja kistérség egyik „gyöngyszeme". Ez a kis falu Egertől 5 km-re található, a szomszédos Noszvajon keresztül autóbusszal is jól megközelíthető.

 

cs%20(1)Ezt mindenkinek látni kell! 2013. június 7-8-9-én Cseresznye Fesztivál Szomolyán. Szomolya település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesdtől északi irányban 10 km-re található, a Bükkalja kistérség egyik „gyöngyszeme". Ez a kis falu Egertől 5 km-re található, a szomszédos Noszvajon keresztül autóbusszal is jól megközelíthető.

 

Tény, hogy Szomolya elsősorban a Cseresznyefesztivál rendezvénye (június) és a névadó, rövid szárú fekete cseresznyéjének köszönhetően egyre nagyobb hírnévnek örvend.

A cseresznye június elején érik, a termés azonban jól tartósítható fagyasztással. Így, valamint feldolgozva (lekvár, cseresznyepálinka) a Szomolyára látogató az év bármely szakában élvezheti a cseresznye zamatát. 2012 évben a cseresznye bekerült a Helyi Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) termékcsalád tagjai közé.

„A szomolyai rövidszárú feketecseresznye – nem túlzás – világszerte híres gyümölcs.
A faluban élő emberek sok szőlőt termesztenek, mivel a falu az egri borvidékhez tartozik. Ezek ellenére a falu a cseresznyéjéről lett híres, ugyanis sehol nem érik ebből a gyümölcsből ilyen fekete, mint a falu határában. Ez a gyümölcs általában pirosas, bordós színű, amikor beérik. De a mi cseresznyénk inkább fekete színű, mint piros, talán épp ez adja a különlegességét. Május végén, június elején, mikor beérik ez a zamatos csemege, sok gyereket lehet látni fekete szájjal." 

 

Sok egyéb látnivaló és csemege van még, amiért érdemes Szomolyát felkeresni. Ezekből ajánlanék írásomban néhányat. Szomolyát természetesen önállóan, és családjával is látogathatja, azonban számos olyan élményszerű programot kínálnak, amit csak gondos előkészületet követően tudnak biztosítani, így egy-egy e-mail, telefon jól jöhet. Higgyék el, érdemes, keresse Őket!

Néhány népszerű idegenforgalmi látványosság Szomolyán:

– Kaptárkövek (szakrális fénytúra része) természetföldrajz
– Borpincészetek (kulináris túra)
– Római katolikus templom
– Fazekasház
– Táj ház (barlanglakás és kiállítás)
– Faluház (polgári lakó ház és kiállítás)

 

Szomolyán a vulkáni eredetű riolittufa számos képződménye fellelhető. A misztikus kaptárköveken kívül a lakások zöme ebből az építésre is alkalmas kőből származik. Emellett a tufába vájt pincelakások jó szolgálatot tettek lakóhelyként, istállóként és tárolóhelyiségként. A falu határában megtermelt szőlőből készült finom borok szintén a tufa pincék járataiban érlelődnek finom nedűvé (az egri borvidék szélén). A borkóstolók alkalmával az ide látogató vendégek megcsodálhatják borászaik pincéit.

 

Az év bármely szakában keresi fel a települést, biztos lehet abban, hogy érdekes programokkal és látnivalókkal fog találkozni. Azt hiszem, nem kellene mondanom, hogy barátságosok, vendégszeretők az emberek, és nyugodt tiszta levegőjű a környék.

És most, a Cseresznye Fesztiválon lesz cseresznyés rétes, friss cseresznye, lekvárok, kézműves termékek, borkóstolók, a gasztronómia csodái, Pop – rock és könnyűzenei előadók,

minden, ami szemnek-szájnak kellemes.

 

A reggel ébresztővel kezdődik, a Rece Hagyományőrző Egyesület Kisbíróval kidoboltatik az elkövetkezendő két nap „Rendelkezéseit". A XII. Cseresznye Fesztivált ünnepélyesen megnyitja Tállai András Államtitkár és Guczi István Polgármester. Mindkét napon a Kőhodályban utcazenészek, gitárművészek és sámándobosok előadásai lesznek láthatóak.

A rendezvény helyszínén kézműves kirakodóvásár várja a látogatókat. Látogassák meg a nyitott pincéket, melyek méltón elismertek minőségi boraikról és vendégszerető borászaikról.

Nyitott pincék: Daróczi-Nagy pincészet a Széchenyi úton, Varga János pincészete a Hunyadi úton és Nagy Attila pincészete a Bercsényi úton.

A Cseresznye utcában pedig végigkóstolhatja a település lakói által készített cseresznyés termékeket és vásárolhat a kézművesek által alkotott emléktárgyakból.

 

És egy kis segítség, hogy mit és kit keressenek, ha már Szomolyán vannak:

Ködös Mária – házi sütemények, strudli

Daragó Lajosné – cseresznyés rétes
Szabó Józsefné – rétes, házi sütemények
Nagy Attila – cseresznyés termékek, bor
Varga János – szőlő-és bor pincészete
Hering László – cseresznyés termékek, lekvárok
Daradics Gyuláné – qyümölcstermékek

 

2013. június 7-8-9.

Cseresznye Fesztivál

Szomolya

 

http://www.szomolya.net/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.