2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

25 éves Elek Judit filmje a “Tutajosok”

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71701"><img class="image image-_original" src="/files/images/T%20(1)_16.jpg" border="0" width="472" height="376" /></a></span>A 25 éves születésnapját ünneplő Tutajosokat díszelőadás keretében vetítik le 2013. június 11-én, kedden este 8 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a főszereplők és az alkotók jelenlétében. Az Uránia a díszbemutató után műsorra is tűzi az alkotást.

t%20(1) 16A 25 éves születésnapját ünneplő Tutajosokat díszelőadás keretében vetítik le 2013. június 11-én, kedden este 8 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a főszereplők és az alkotók jelenlétében. Az Uránia a díszbemutató után műsorra is tűzi az alkotást.

t%20(1) 16A 25 éves születésnapját ünneplő Tutajosokat díszelőadás keretében vetítik le 2013. június 11-én, kedden este 8 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a főszereplők és az alkotók jelenlétében. Az Uránia a díszbemutató után műsorra is tűzi az alkotást.

 

A rendszerváltás eufóriájában izzó 1989-es magyar filmszemlét Elek Judit 1988-as Tutajosok című, a tiszaeszlári per eredeti dokumentumai ihlette, parádés szereposztású nagyjátékfilmjének bemutatója nyitotta meg. A főszereplők: Gáspár Sándor, Koltai Róbert, Hetényi Pál, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Fodor Tamás mellett először jelenik meg a vásznon Stohl András és Mucsi Zoltán is.

 

A film az 1882-ben a tiszaeszlári zsidókat rituális gyilkosság elkövetésével vádoló per igaz történetét mutatja be, ahogyan Elek Judit l989-ben nyilatkozta: "Végre 104 évvel a tiszaeszlári per után, filmen is igazságot szolgáltathatunk az ártatlanul meghurcoltaknak".

A perben a zsidók védelmét ellátó Eötvös Károly visszaemlékezéseinek ezt a címet adta: "A Nagy Per – mely ezer éve folyik és még sincs vége."

 

A Jelenkor Kiadó és a Dánielfilm Stúdió a június 6-án kezdődő, 84. Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg Elek Judit Tutajosok című könyvét új kiadásban, a szerző aktuális előszavával és a film DVD mellékletével együtt a MANDA kiadásában.

Az Uránia aulájában 19 órától Elek Judit dedikálja a könyvet.

 

Elek Judit a Tutajosok című könyv új kiadásának előszavában így fogalmaz: "Talán ezzel sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy aljas érdekektől vezetett, felelőtlen emberek hazug vádakkal és hagymázos fantazmagóriákkal, minél kevesebb embert téveszthessenek meg; s hogy ez az ezer éve folyó per, amelynek még ma sincsen vége, befejeződhessen egyszer…"

 

A film 1989-ben Montrealban elnyerte az Ökumenikus Zsűri nagydíját, 1990-ben Párizsban a Női filmesek nemzetközi fesztiváljának nagydíját, Montpellierben a Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának fődíját, az olaszországi Salernóban rendezett fesztivál fődíját is kiérdemelte. Ugyanabban az esztendőben New Yorkban a Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál nyitófilmje volt, s szerepelt a San Francisco-i Nemzetközi Zsidó Filmfesztiválon is.  Játszották még az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában és még számos országban moziban és a televíziók csatornáin.

Érdekesség, hogy egy neves amerikai forgalmazó ellopta a filmet s a mai napig terjeszti, anélkül, hogy fizetne érte – de így legalább még több emberhez eljuthat a világon…

 

A film vetítése előtt élőben elhangzik Kurtág György: Foszlányok egy kolinda emlékképéből című műve, amelynek motívumain alapszik a film zenéje.

A művet előadja: Borbély László.

 

TUTAJOSOK

Írta és rendezte: ELEK JUDIT

Főszereplők:

Herskó Dávid: GÁSPÁR Sándor

Csepkanics: HETÉNYI Pál †

Vogel Amsel: Franciszek PIECZKA

Matej: STOHL András

Vay György csendbiztos: ÁCS jános

Smilovics: ERŐSS Tamás †

Sára: TARJÁN Györgyi

Eötvös Károly: FODOR Tamás

Scharf József: KOLTAI Róbert

Schwarcz Salamon: LUKÁTS Andor

Scharf Móric: MÉSZÁROS István

Jákob: MUCSI Zoltán

Kubikos: SZÉKELY B. Miklós

 

Írókonzultáns: NÁDAS Péter

Dramaturg: BÍRÓ Zsuzsa

Fényképezte: HALÁSZ Gábor

Díszlet: BANOVICH Tamás

Jelmez: MIHALKOVSZKY Erzsébet †

Maszk: MÁRTA Magdolna

Vágó: KABDEBÓ Katalin

Hangmérnök: KOVÁCS György

Gyártásvezető: OZORAI András

Zenéjét összeállította részben KURTÁG György "Foszlányok egy kolinda emlékképéből" című műve felhasználásával: EÖTVÖS Péter

 

GYÁRTÓK:

Budapest Filmstúdió Vállalat

Stúdióvezető-producer: HANÁK Gábor

MOKÉP, KERSZI

Francia Koproducer: FEELING PRODUCTIONS -LA S.E.P.T. – a francia Kulturális Miniszter külön támogatásával

Koproducer: Hubert NIOGRET

 

A TUTAJOSOK nemzetközi fesztivál díjai:

1989, Montreal, Ökumenikus Zsűri Nagydíja

1990, Párizs-Créteil, Női filmesek nemzetközi fesztiváljának Nagydíja

1990, Montpellier, Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának Fődíja

1990, Salerno,Olaszország, Fődíj

1990, New-York, International Jewish Film Festival Nyitó Gála filmje

1990, San Francisco, International Jewish Film Festival

 

2013. június 11. 20 óra

Tutajosok – Jubileumi díszelőadás

Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21.)

 

http://www.urania-nf.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.