2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sárkánytangó: Varázslatos utcaszínházi állóképek a POSZT-on

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71707"><img class="image image-_original" src="/files/images/S%20(1)_17.jpg" border="0" width="462" height="310" /></a></span>Sárkánytangó - Állómozi az utcaszínházról címmel mutatkozik be Pécsett az Országos Színházi találkozón a nyírbátori <em>Szárnyas Sárkány Hete</em>, az ország egyetlen professzionális utcaszínházi fesztiválja.</p> <p> 

s%20(1) 17Sárkánytangó – Állómozi az utcaszínházról címmel mutatkozik be Pécsett az Országos Színházi találkozón a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete, az ország egyetlen professzionális utcaszínházi fesztiválja.

 

s%20(1) 17Sárkánytangó – Állómozi az utcaszínházról címmel mutatkozik be Pécsett az Országos Színházi találkozón a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete, az ország egyetlen professzionális utcaszínházi fesztiválja.

 

Széman Richárd, aki számos bábszínházról, utcaszínházról szóló könyv illusztrátora, a kezdetek óta fotózza a rendkívül látványos és mozgalmas nyírségi csodavilágot. A mester, aki egy helytörténeti gyűjtemény munkatársa, munkája során gyakran találkozik régi, múlt század eleji fotográfiákkal. A mindennapi, régifotós archiválások során szerzett tapasztalatok és benyomások valamint a fesztivál dokumentálása során szerzett élmények különleges lenyomatai láthatók a 44 kiállított képen.

 

Az idén  21. alkalommal felvonultatott modern báb- és utcaművészeti seregszemle látványvilága valami időtlenséggel párosul – a modernbe ágyazott hagyományt, a múlt értékeire építő, ám a korszellem jegyében alkotó művészeket mutatja be Széman mester.
A fotós a régi, nagyméretű, használt, analóg negatívokat, ami lehet üveg, vagy celluloid beszkenneli. Ezeket néha digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait, hogy aztán ezt használja az általa készített utcaművészeti kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag. Kitartó dokumentátorunk elsősorban a színfalak mögötti mozzanatokat megörökítő képeket helyezi az időtlenség keretébe; a számítógéppel "azokat új környezetbe helyezve egy olyan képi világot tár elénk, aminek főszereplője ugyan a színész, de témája nem az előadás, hanem a szereplők színpadon kívüli sorsa".

 

A pécsi kiállítás képein rácsodálkozhatunk francia, cseh, olasz komédiásokra, ismerősként üdvözölhetjük például a debreceni Ort-Ikit vagy a pesti Baltazár Színházat. És ránk köszönnek a falakról a Közép-Európai bábművészet legjavának képviselői közül František Vítek és Věra Říčařová, a hazaiakból Szász Zsolt, Róka Szabolcs, Bartha Tóni és Kemény Henrik is.

 

Sárkánytangó. Állómozi az utcaszínházról – Széman Richárd fotói a POSZT 2013 off programban.
Pécs, Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell-terem
Megnyitó: 2013. június 7. 17.30
A kiállítást megnyitja: dr. Ács Piroska művészettörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója. A tárlat gondnoka (kurátora) Kémeri Attila.

A tárlat június 15-éig látogatható.

 

http://www.szemanricsi.hu/

http://www.szarnyas-sarkany.hu/

http://www.poszt.hu/hu/program/11/off-program-2013

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.