2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyári sörterror a Főzdefeszten

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71736"><img class="image image-_original" src="/files/images/640_56.jpg" border="0" width="460" height="640" /></a></span>2013. június 7-én ismét Főzdefeszt lesz a Józsefváros szívében, a Mikszáthon és a Szabó Ervin téren, ahol már 5-szörre csapnak össze az indulatok az egyre divatosabb magyar kézműves sörök körül.</p> <p> 

640 562013. június 7-én ismét Főzdefeszt lesz a Józsefváros szívében, a Mikszáthon és a Szabó Ervin téren, ahol már 5-szörre csapnak össze az indulatok az egyre divatosabb magyar kézműves sörök körül.

 

640 562013. június 7-én ismét Főzdefeszt lesz a Józsefváros szívében, a Mikszáthon és a Szabó Ervin téren, ahol már 5-szörre csapnak össze az indulatok az egyre divatosabb magyar kézműves sörök körül.

 

A Főzdefeszten most 100 féle magyar kézműves sörre szavazhatunk, ha el tudjuk dönteni, melyik ízlett a legjobban, miközben persze tét nélkül kóstolgathatjuk az európai hagyományos és újhullámos söröket. De a Főzdefeszt szervezői nem elégszenek meg azzal, hogy finom sörökkel andalítsák el a látogatókat, az ízlésnevelés feladatát is magukra vették azzal, hogy a búzasör tematikájú sörfesztiválon megpróbálnak mindenkit rávenni arra, hogy dobja el a citromkarikát, ami csak árt a búzasörnek. És nem is olyan finoman: a fesztivál alcíme – Weizen Terror – azt sugallja, hogy az erőszaktól sem riadnak vissza azért, hogy leszoktassák a magyar fogyasztót a citromkarika használatáról.

 

Aki nem ijed meg a búzasörterrorizmustól, az ugorjon le a Kálvin tér mellé, a Palotanegyed legszebb részére, hogy újrakóstolja régi kedvenceit vagy megismerkedjen azzal a tucatnyi újdonsággal – különös tekintettel az új magyar búzákra – amit a magyar sörfőzők a tél alatt kifejlesztettek.

 

5. Főzdefeszt 2013.06.07-09 – Mikszáth Kálmán tér – Szabó Ervin tér

WEIZEN TERROR

 

Bart Dániel újságíró, a Főzdefesztek és az ÉLESZTŐ atyja, szervezője az alábbi kis sörismereti szösszenettel vezet be minket, olvasókat a sörök rejtelmes, izgalmas világába:

 

A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár, abbahagyjuk, és ünnepeljük minden hűtőgépek atyját, Carl von Lindét!

 

A marketingszakemberek évtizedek óta azzal terrorizálják a világot, hogy a napsütéshez,tengerparthoz és a fiatalsághoz valami túlárazott híg világos sört kell inni, ráadásul jéghidegen, hogy ne érezzük a kellemetlen mellékízeket. Elegünk van belőle, hogy minket terrorizálnak, most már inkább terrorizálnánk mi is egy kicsit: meg fogunk győzni róla, hogy a nyár söre a búzasör – méghozzá a bajor WEIZEN (ejtsd: vájcen)!

 

A búzasörben valóban ott van a napfény íze, de van ott még más is: a citromé, a lime-é és más citrusos gyümölcsöké, tehát teljesen felesleges, sőt ártalmas még plusz citromot tenni bele! A citromkarika nem más, mint olcsó marketingfogás, amivel a nem elég jó búzasöröket is ihatóvá tesszük, ugyanazzal a mozdulattal, amivel szódát spriccelünk a kocsisborba. A hatása viszont rosszabb: kb. olyan mintha megcukroznánk a baklavát. 

 

Noha a legendás bajor búzasör jórészt magyar búzából készül, itthon eddig nem terjedt el a búzasörkultusz, ám ez most változni látszik, és a sörfőzőink egyre-másra állnak elő a jobbnál jobb búzasörökkel. A három előfutár, a Kárpi Félbarna Búzasör, a Palóc Búza és a Mályi Sörfőzde búzasöre már tavaly is kóstolható volt, ám most új versenyzők léptek színre.

 

2013 első új főzdéje, a Legenda, ami meglepően komplett szortimenttel állt elő, már nem engedhette meg magának, hogy ne főzzön búzasört – a Six Finger Weisse egy minden igényt kielégítő, kellemes mindennapi búzasör. A tavalyi Év Sörfőzdéje, a Bors ismét mert másképp gondolkodni és egy nem mindennapi húzással mézes búzasört készített, amit nem is igen lehet beilleszteni semmiféle létező kategóriába: ez a Marian Maid!

 

A tapolcai Stari egyre elegánsabb söröket főz, az új búzasörük, a Stari White Horse búza ezt az irányt koronázza meg egy hibátlan, könnyű nyári weissbierrel. A másik idén nyitott főzdénk, a tavaly még csak gerillaként ismert kiskunhalasi Hopfanatic sem tétlenkedett, és egy rá jellemző merész húzással megfőzte az első amerikai-komlós bajor stílusú búzasört, az illatos fehér White Hops-ot!

 

Ahogy eddig megszokhattuk, az V. Főzdefeszten is folytatódik a magyar kézműves sörfőzdék

felfedezése, idén két új versenyzőnk is van. Csongrád megyéből érkezik a zsombói Häfen sör, egy klasszikus kisvárosi ivósör, és annak exkluzív vörös változata. A zsombóit a Krúdy Gyula utcai Blues Pub előtt kell keresni. Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy az utolsó feltérképezetlen budapesti sörfőzdének is szorítottunk helyet. A becsületes barnasöréről ismert aranyhegyi Lehmann sörfőzde söreit a Krúdy Gyula utcai Fiktívben kóstolhatjuk!

 

A Főzdefeszt egyik alapítója, az első magyar gerilla, a Csakajósör boltot is vezető Armando ismét újrarajzolta a Grabancot. A Grabanc új változata a Grabanc Hopaocolypse, ami több mint 20 fajta újvilági komlóval készült.

 

Az egyik legjobban muzsikáló magyar kézműves sörbrand, a Köleses hosszú idő után új változattal jelentkezik: a Főzdefeszt közönsége kóstolhatja először a Mézes Köleses sört. Az egyre ambiciózusabb magyarhertelendi Kapucinus egy erősen komlózott, nagy alkoholtartalmú vörös sört mutat be, a Söröstyént.  Az egyre sikeresebb csepeli Rizmajer egy szezonális erőssörrel, a Rizmajer Maibockkal köszönti a fesztivál vendégeit.

 

Az egy évvel ezelőtti Főzdefeszt a „Dawn of the Guerilla" alcímet kapta. Akkor a gerillasörfőzők megjelenését ünnepeltük, azóta sok minden történt, a nap már a delelőn áll, az első gerillák némelyike főzdét alapított, és megjelent a gerillák második nemzedéke, a Bázis Gerillafőzde a whiskymalátás sörével, a Tibeer, a nagysikerű Duvel-klónnal, a Dühössel, a Sörök a Möszjő Vedréből, a díjnyertes porterével, a Mrs. Wheelerrel.

Mindezeket Budapest első kézműves sörös romkocsmájának, az Élesztőnek a standján keressétek a Mikszáth téren.

 

És, ami az 5. Főzdefeszt egyik legjobb híre: feltámadt a Fekete Bárány, a Csobánkai Kézműves Sörfőzde zseniális oatmeal stoutja, ami tavalyi rövid pályafutása alatt Magyarország egyik kedvenc sörévé avanzsált. Most ismét lehet ismerkedni vele!

A fent említett Legenda meglepően sokféle sört főz, így a búza mellett két új sörrel is jelentkezik, a Jokerface nevű amerikai IPA-val és egy Tripla X nevű 12%-os belga trappista sörrel.

 

2013 tavaszán a kézműves sör határozottan betette a lábát a pesti vendéglátás ajtaján. Ma már nem igazán lehet követni, hol árulnak csapon vagy üvegesben kézműves söröket, és jó pár hely nyílt, ami kifejezetten a Főzdefeszt közönségének szól. A Főzdefeszt sem akart kimaradni a kocsmanyitási hullámból, ezért megnyitottuk a Léhűtőt, és a feszten a Léhűtő viszi majd a fesztiválstandot, ahol a fesztivál legjobb búzasöreit lehet majd kapni, valamint a Főzdefeszt hatüveges sörcsomagját, azoknak, akik haza akarják vinni a kóstolást.

 

Miközben az egész város kocsmatérképét átrajzolja a kézműves sörforradalom, a Mikszáth tér sem maradt érintetlen. A téren megnyitott a Lumen kávézó sörözője, a Lumen, ami csak kézműves söröket árul a mindennapokban, illetve mellette végre megnyílik a mostoha sorsú Mixart, a város egyik leggyönyörűbb belső udvara Szezon kert néven, ahol a Palóc sörfőzde söreit kóstolhatjuk majd.

A Szabó Ervin téren végre csatlakozik a Főzdefeszthez a Prága kávézó, ami cseh sörökkel fog villantani. Mellette persze ott lesznek a fővárosban kibontakozó cseh-sör őrület zászlóvivői, angol sörök és most először a fenomenális belga sörök is képviseltetik magukat!

Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is be tudunk mutatni: a Czider már kapható egykét helyen, az Almacid most lép színpadra! Ismét lesznek sörkoktélok, és sördesszert kínálat terén is haladunk: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz: IPA és Imperial Stout ízekben, illetve gyümölcssörökből készült jégkása!

 

Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből.

Welcome to Weizen Terror – Főzdefeszt 5!

 

És a végére maradt a Főzdék listája. A 100 féle kézműves sört inkább a helyszínen számolgassák össze. Ha tudják! Van rá három napjuk.

armando otchoa – Bázis Sörfőzde – Bors – Békésszentandrási Sörfőzde – Brandecker Sörfőzde – Csobánkai Kézműves Sörfőzde – Domján Sörfőzde – Fóti Kézműves Sörfőzde – Gyertyános – Hopfanatic – Kaltenberg – Kapucinus – Kárpi – Kissler – Köleses – Legenda – Lehmann Sörfőzde – Palóc – Rizmajer – Serforrás – Sörök a Möszjö vedréből – Stari – Szögedi Sörfőzde – Tibeer – zip's brewhouse

Zsombói Häfen.

 

5. Főzdefeszt 2013. Június 07-09

Mikszáth Kálmán tér – Szabó Ervin tér

 

https://www.facebook.com/fozdefeszt

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.