2024.augusztus.29. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Horalky és Aranyfácán

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71738"><img class="image image-preview" src="/files/images/szolvak-1.preview.jpg" border="0" width="499" height="373" /></a></span> Három napra ismét a budapesti Nagyvásárcsarnokba költözött Szlovákia. No nem az egész, inkább csak az a része, amit a leginkább kedvelünk. Ami a legízletesebb.

szolvak 1.preview Három napra ismét a budapesti Nagyvásárcsarnokba költözött Szlovákia. No nem az egész, inkább csak az a része, amit a leginkább kedvelünk. Ami a legízletesebb.

szolvak 1.preview Három napra ismét a budapesti Nagyvásárcsarnokba költözött Szlovákia. No nem az egész, inkább csak az a része, amit a leginkább kedvelünk. Ami a legízletesebb.

hushegyi.thumbnail A Nagycsarnokban már ötödik éve rendszeresen megtartják a Szlovák Napokat, ezúttal június 6-7-8-án került rá sor. Milyen nehéz volt régebben átjárni a két ország határán – emlékezett rá Húshegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója. Fiatalon ő még csak évente egyszer jöhetett Magyarországra, ha többször akart, különféle trükkökhöz kellett folyamodnia. Az Európai Unió adta meg ismét a lehetőséget számunkra, hogy a két nemzet jobban megismerhesse egymást. Észjárásunkat, szokásainkat, jó és rossz tulajdonságainkat. Minél gyakrabban találkozunk, annál inkább kiderül: mennyire közel is állunk egymáshoz! Talán nincs is két közelebbi nemzet ebben a régióban. Közösek a hagyományaink, néprajzunk, népdalaink, ételeink. Ha pedig már jobban megismertük egymást, elkezdjük tisztelni az egyedi, sajátos termékeket, amik jellemzőek az egyik vagy másik országra. Nemrégiben közvélemény kutatással vizsgálták, mi is lehet a szlovákok legkedveltebb ínyencsége? A parenyica, a sztrapacska, a brindzás galuska? Kiderült, hogy nem ezek, hanem a Horalky!

szolvak 2.thumbnail Ennek az édességnek a receptjét már 1953-ban kidolgozták, de a piacra csak 1959-ben vezették be. Egyetlen gyárban készítik, évente 160 millió darabot gyártanak, az ötmillió lakosú Szlovákiában 60 millió fogy el belőle. A Horalky egy 12 x 4 cm-es, 2 cm vastag, réteges ostyaszelet, oldalt csokoládé bevonattal, alul-felül az ostya szabadon van. Öt ostyaréteg van egymás felett, közöttük azonos tölteléket találunk. Magyarországon jelenleg három ízben kapható, csokoládés, tejes és mogyorós. Két hónapon belül megjelenik még a mogyorós-nugátos is. A csarnokban a Szlovák Napokon külön pultnál árulják.

szolvak 3.thumbnail A látogatók figyelme bizonyára megoszlik majd az édesség, a brindza, a parenyica között, ám a legnagyobb sikere valószínűleg a sörnek lesz. Az egyik legismertebb, legkeresettebb szlovák sört Ógyallán gyártják, most a Vásárcsarnokban is kapható az Aranyfácán. Mindezeken túlmenően, akinek a sok finomság komolyabban is felkeltette az érdeklődését, azoknak a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete bőséges tájékoztatással szolgálhat. Nem kevesebb, mint tizenegy, nagyon szép kiállítású, számos kiváló minőségű képpel illusztrált füzettel mutatják be az ország tájegységeit, kultúráját, várait, kastélyait – ez utóbbiak bizony sokkal jobb állapotban vannak, mint minálunk. A látogató képet kaphat az egyes régiók érdekességeiről, a fürdőhelyekről vagy az aktív pihenés lehetőségeiről. A Szlovák Napok során esetleg már azt is eldöntheti, hogy az idén a nyaralásának helyszínét is valamerre arrafelé választja ki.

www.slovakia.travel

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.