2024.augusztus.24. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Táncfesztivál Győrött

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71864"><img class="image image-_original" src="/files/images/G%20(1)_22.jpg" border="0" width="475" height="722" /></a></span>2013. június 17-23. között kilencedik alkalommal rendezi meg a Győri Balett a Magyar Táncfesztivált a Győri Nemzeti Színház társszervezésében, a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, a Nemzeti Táncszínház, mint együttműködő partner valamint Győr város támogatásával.</p> <p> 

g%20(1) 222013. június 17-23. között kilencedik alkalommal rendezi meg a Győri Balett a Magyar Táncfesztivált a Győri Nemzeti Színház társszervezésében, a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, a Nemzeti Táncszínház, mint együttműködő partner valamint Győr város támogatásával.

 

g%20(1) 222013. június 17-23. között kilencedik alkalommal rendezi meg a Győri Balett a Magyar Táncfesztivált a Győri Nemzeti Színház társszervezésében, a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, a Nemzeti Táncszínház, mint együttműködő partner valamint Győr város támogatásával.

 

A tánc felszabadítja a lelkeket: táncolj és mosolyogj!

A rendezvény, a fővárosban zajló Budapest Táncfesztivál mellett a magyar táncművészet legnagyobb ünnepe, ahol a hazai vezető együttesek idén is számos premier darabbal képviseltetik magukat. A műfaj széles palettája mutatkozik be hét napon keresztül a klasszikus és kortárs stílusoktól  kezdve, a néptánc, a társas- és élménytáncon át, a mindenki által befogadható és követhető városi folklórig.

 

Táncolj és mosolyogj!

A tánc az egyetlen olyan nyelv a 21. század már-már bábeli zűrzavarában, amely nemcsak hazudni nem tud, de képes felszabadítani a lelkeket és mosolyt csalni nézője és követője arcára egyaránt. A táncfesztivál 2013-ban ezért önkéntes operatőrök közreműködésével csatlakozott ahhoz az 55 országot érintő nemzetközi kezdeményezéshez, amelyben a 31 filmes által megörökített mosolyokból elkészült a világ Mosoly filmje. Ennek nemzetközi premierje és egyben útjára bocsátása a világhálón június 17-én a IX. Magyar Táncfesztivál nyitónapján lesz 21órakor a Győri Nemzeti Színház előtti téren a projekt nemzetközi nagykövetének, Mosolyka vagyis Hozleiter Fanny (a „Kerekesszékkel a világ" blog szerzője), valamint a film francia rendezőjének, Frédéric Viau-Davodeau közreműködésével.    

 

A fesztivál hét napja alatt három állandó (Győri Nemzeti Színház Nagyszínpad, Kisfaludy Terem, II. János Pál tér) és számos belvárosi helyszínen (El Paso Tánc és Rendezvénycentrum, Széchenyi tér, Zsinagóga) 21 hazai és külföldi együttes és előadó, valamint számos táncműhely és táncstúdió mutatkozik be.

 

PROGRAMOK:

 

A fesztivál nyitónapján a Nagyszínpadon a vendéglátó Győri Balett Áttörés címmel új, két egyfelvonásos balettjét mutatja be. A belgrádi születésű nemzetközileg elismert táncművész és koreográfus Leo Mujić jelképekre épülő Az üvegház című művében a táncosok testi-lelki határaikat feszegetik. A másik darab Kodály címmel, Velekei László koreográfiája tiszteletadás a kitűnő magyar zeneszerzőnek és zenepedagógusnak. A belváros utcáin a fesztiválnyitó esemény Góbi Rita Társulatának utcaszínházi előadása, az Ünnep lesz.

A Nemzeti Táncszínházzal kötött együttműködési megállapodás részeként mutatkozik be a fesztiválon Feledi János fiatal koreográfus Puccini: Le Villi (Lidércek) című darabja, amely a Giselle című romantikus balett eredeti gyökereiből merítkezik. A Bozsik Yvette Társulat az Orfeusz és Euridikével, a Szegedi Kortárs Balett pedig egy szintén friss darabbal, az Arvo Pärt és Pergolesi zenéjére koreografált Stabat Materrel lép fel.

 

A fesztivál ideje alatt sorra mutatkoznak be a hazai kortárs koreográfusok markáns képviselői: a Kulcsár Noémi Tellabor Társulat a Kert című művel, Fehér Ferenc Yumi Osanai japán táncosnővel együtt készített megszokott világunkból elmenekülő Running című darabbal. A fesztivál félidejénél nemzetközi balettgála lesz látható a Nagyszínpadon, ahol a Török Állami Balett és Opera Színház, a Nyizsnyij Novgorod-i Állami Balett és Opera Színház, valamint a Szlovák Nemzeti Balett mutatkozik be. A külföldi vendégtársulatok mellett ezen az estén a Magyar Nemzeti Balett „Öt tánc" modern balett estjének egyik darabját, a Petite Mort -t, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola idei végzős koncertvizsgájának egy részletét Andrea Merlo Vivaldi  és Bach zenéjére készített L'estro armonico című vadonatúj darabját  is  bemutatják. A Pécsi Balett a Bujaság c. részletet mutatja be A Jó és a Rossz kertjéből. A nemzetek tánckarneválja ezt követően a II. János Pál téren folytatódik olasz, kínai és grúz tánccsoportok bemutatkozásával.

 

A fesztivál egyik napja csak a néptáncé lesz. A Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold és a Duna Művészegyüttes Feketetó nagyszínpadi előadásait megelőzően a szabadtéri Néptánc Délután keretében a győri és a város környéki néptáncműhelyek mutatkoznak be. A Háromszék Táncegyüttes programját pedig táncház követi.

A nemzetek folklór tánckincsének palettáján idén a latin táncok számos műfaja is megjelenik. A flamenco hazai művészei közül a FlamenCorazonArte társulata a „nő színei"-it,  „Colores de mujer" festi a színpadra, az urbánus folklór élménytáncai közül pedig az argentin tangó valamint a karibi salsa workshop és piknik az El Paso Tánc és Rendezvény Centrumban lesz látogatható.

Az urbánus táncok legifjabb műfaját, az urban hip-hopot tánc show keretében bemutató győri táncstúdiókkal az amatőr táncvilág is bekapcsolódik a fesztiválba, az est fénypontja pedig a közismert Quantum XXL.

A Magyar Táncfesztivál idén is számos képzési és továbbképzési programot, workshopot kínál a profi és amatőr táncosoknak egyaránt.

 

Régi adósságát törleszti a táncszakma a színházi tánckarok felé, amikor főszerepet kínál a 7 társulat tánckarát képviselő mintegy 100 táncosnak a fesztivál programjában. A kétnapos Színházi Tánckarok Találkozója a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett kezdeményezésére idén először nemcsak továbbképzésekből áll, hanem a fesztivál második napján este 7 órakor egy gála keretében bemutatkozási lehetőséget is nyújt. Az estet Tihanyi Ákos koreográfiájával a száz táncos együtt zárja le a fináléban.

A fesztivál egy hete nemcsak a táncművészet képviselőié, szakavatott követőié és rajongóié, hanem a hobbi táncosok, az „örömtánc" képviselői is számos lehetőséget kapnak, hogy elmerüljenek szenvedélyükben. Az El Paso rendezvényház  salsa és argentin tangó kurzusok mellett klasszikus képzéseket is kínál.

A fesztivál idei különlegessége, hogy bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos kezdeményezésbe. A Magyar Mozdulatművészeti Társulat Babits-estjének a győri Zsinagóga ad otthont.

 

A kísérőprogramok egyike szintén a hazai mozdulatművészethez kötődik: a Győri Nemzeti Színházban a műfaj elmúlt évtizedeit tükröző kiállítás tekinthető meg a hónap elejétől. Egy másik kiállítás a Múzeumházban Lakatos Gy. László 70 év 70 alkotását mutatja be.

Időszerű kérdéseket vet fel a táncművészet helyzetét felmérve  június 21-én 15 órakor az Ellenfény táncművészeti folyóirat szervezésében a Fórum, amelynek a Győri Nemzeti Színház próbaterme ad otthont, és ahova a táncszakma véleményformálóit várják a szervezők.      

A IX. Magyar Táncfesztivált idén az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója a „Frank Sinatra , A Hang" zárja.

 

MAGYAR TÁNCFESZTIVÁL

2013. JÚNIUS 17-23. (hétfő-vasárnap)

GYŐR

 

http://www.magyartancfesztival.hu/

http://www.gyoribalett.hu/cgi_2009/index.php

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.