2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A tehetség kötelez minket, hogy támogassuk!

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/71937"><img class="image image-preview" src="/files/images/A_3.jpg" border="0" width="443" height="624" /></a></span> Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával az utolsó tanítási napon Tehetségpark nyílt az Erzsébet téri Akváriumban. <p> 

a 3 Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával az utolsó tanítási napon Tehetségpark nyílt az Erzsébet téri Akváriumban.

 

a 3 Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatásával az utolsó tanítási napon Tehetségpark nyílt az Erzsébet téri Akváriumban.

 

A Tehetségpark egy olyan szórakoztató, interaktív tér, ahol elsősorban az általános iskolák felső tagozatos, valamint a középiskolák diákjai tehették próbára képességeiket a legkülönbözőbb helyzetekben: volt többek között költő és DJ suli, fotószerkesztés, sakk szimultán, ókori táblajátékok, freestyle, matematikai szoftverbemutató, Pneumobil kiállítás, illetve itt került bemutatásra Magyarország első Tehetséggépe, melyben mindenki megmérhettte, miben és mennyire tehetséges.

 

A Nemzeti Tehetség Program keretében megrendezésre került Tehetségparkban június 14-én átadták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat, akik közül idén egy vers- és mesemondó lány, egy elméleti fizikus aspiráns és egy fiatal teniszező nyerte el a rangos elismerést.

 

A díjak külön érdekessége, hogy azokat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették. A Tehetségparkba, az utolsó tanítási napon kilátogató érdeklődők a legkülönbözőbb helyzetekben tehették próbára képességeiket. Volt többek között költő- és DJ suli, fotószerkesztés, sakk szimultán, ókori táblajátékok, freestyle, matematikai szoftverbemutató, Pneumobil kiállítás, illetve itt lehetett kipróbálni Magyarország első Tehetséggépét, amelyben mindenki megmérhette, miben és mennyire tehetséges.

 

A rendezvényen került sor a Nemzeti Tehetség Programban résztvevő diákok Az Év Talentuma Díjának átadására is. A bírálóbizottság – melynek tagjai Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke, Dr. Kaposi József főigazgató (OFI), Trokán Nóra színművész, Benedek Tibor a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere voltak -, három kategóriában értékelte a jelölteket.

 

Végül a

művészet kategóriában Kalányos Melinda, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója,

– a tudomány kategóriában Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja, míg

sport kategóriában Valkusz Máté, a budapesti Pogány Frigyes Szakközépiskola tanulója vehette át a díjat Dr. Kaposi Józseftől.

Az egyedi bronzszobrokat Farkas Flóra és Jenei Szilveszter, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjai készítették.

 

Az OFI főigazgatója, a győzteseket köszöntve elmondta: a Nemzeti Tehetség Program célja a tehetséges fiatalok és az őket segítő mesterek közös munkájának elősegítése, számukra a megfelelő feltételek biztosítása, valamint az ösztönzési lehetőségeik megteremtése. Az OFI, mint a Nemzeti Tehetség Program szakmai irányítását ellátó szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, mindenki kapja meg azt a támogatást, amire szüksége van.

 

Az Év Talentuma Díj – Művészet Kategória

KALÁNYOS Melinda, vers- és mesemondás

Kalányos Melinda a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 9. C osztályos tanulója. Bájos személyiségével, szerény magatartásával, de hatalmas becsvággyal tudatosan építkezve mintává vált az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai és mentorai előtt. Kiemelkedő képességeit a mese- és versmondás területén tudatosan fejleszti. Szaktanárai segítségét jó szívvel fogadja, az ez irányú megmérettetéseket folyamatosan felvállalja.

Főbb eredményei:

Örkény István prózamondó verseny regionális döntő – különdíj

Dankó Ilona szavalóverseny – I. hely

Quo vadis? országos versmondó verseny regionális döntő – I. hely

Tolnai Kistelepülések Mesemondó Versenye – I. hely

 

Az Év Talentuma Díj – Tudomány Kategória

SZABÓ Attila, fizika

Szabó Attila 1994-ben született Pécsett, jelenleg a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt matematikából és fizikából mind első, mind második osztályban megnyerte, és ő volt a győztese a másodikosok informatika bajnokságának is. 2012-ben a MEMO – Közép-Európai Matematika Diákolimpián aranyérmet szerzett. Eddigi legnagyobb sikerét 2012 nyarán érte el, amikor nagy fölénnyel abszolút első helyezést ért el a 43. Nemzetközi Fizika Diákolimpián, és megnyerte a tanév folyamán zajló levelezős pontversenyt, a Physics Cup-ot is. Érettségi után tanulmányait az ELTE vagy a Cambridge-i Egyetem fizika tanszékén szeretné folytatni, elméleti fizikusnak készül.

 

Az Év Talentuma Díj – Sport Kategória

VALKUSZ Máté, tenisz

Valkusz Máté 1998-ban született Budapesten, 2004-ben kezdett teniszezni. A 14 éves sportoló 2012-ben rendkívül sikeres évet tudhatott maga mögött: párosban övé lett a korosztályos Európa-bajnoki cím, egyéniben pedig bronzérmet szerzett a kontinenstornán. A Junior Mastersen szintén harmadik lett, s az év második legjobb U14-es játékosnak választották Európában. A szépen csillogó eredmények mellé ezúttal újabb cím társult: tenisztörténelmi diadallal koronázta meg a szezonját, 2012 decemberében megnyerte a Nike Junior Tour világdöntőjét Floridában. Ez korábban egyetlen magyar játékosnak sem sikerült. Jelenleg a budapesti Pogány Frigyes Szakközépiskola tanulója.

 

www.ofi.hu

www.facebook.com/tehetsegpark

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.