2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Van még esély az arany visszatérésére?

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/71943"><img class="image image-preview" src="/files/images/arany_visszateres.preview.jpg" border="0" width="233" height="157" /></a></span>Az aranyár emelkedő trendjének 14. születésnapját ünnepelhetnék hamarosan a befektetők, bár a hangulat nem éppen ünnepi mostanság a nemesfém körüli. Az arany legújabbkori árfolyama nem sokkal 250 dollár felett érte el azt a mélypontját, ahonnét 1999 augusztusában kezdetét vette egy hosszan tartó emelkedés. Ezt eddig mindössze két komolyabb, 30%-ot is meghaladó korrekció szakította meg. Először 2008-ban a pénzügyi válság viszontagságai rövidítették meg az árfolyamot 34%-kal, a második nagy korrekciónak pedig éppen most vagyunk szemtanúi. A 2011. szeptemberi történelmi csúcs óta 31%-os mínuszban jár az arany - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

arany visszateres.previewAz aranyár emelkedő trendjének 14. születésnapját ünnepelhetnék hamarosan a befektetők, bár a hangulat nem éppen ünnepi mostanság a nemesfém körüli. Az arany legújabbkori árfolyama nem sokkal 250 dollár felett érte el azt a mélypontját, ahonnét 1999 augusztusában kezdetét vette egy hosszan tartó emelkedés. Ezt eddig mindössze két komolyabb, 30%-ot is meghaladó korrekció szakította meg. Először 2008-ban a pénzügyi válság viszontagságai rövidítették meg az árfolyamot 34%-kal, a második nagy korrekciónak pedig éppen most vagyunk szemtanúi. A 2011. szeptemberi történelmi csúcs óta 31%-os mínuszban jár az arany – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

arany visszateres.previewAz aranyár emelkedő trendjének 14. születésnapját ünnepelhetnék hamarosan a befektetők, bár a hangulat nem éppen ünnepi mostanság a nemesfém körüli. Az arany legújabbkori árfolyama nem sokkal 250 dollár felett érte el azt a mélypontját, ahonnét 1999 augusztusában kezdetét vette egy hosszan tartó emelkedés. Ezt eddig mindössze két komolyabb, 30%-ot is meghaladó korrekció szakította meg. Először 2008-ban a pénzügyi válság viszontagságai rövidítették meg az árfolyamot 34%-kal, a második nagy korrekciónak pedig éppen most vagyunk szemtanúi. A 2011. szeptemberi történelmi csúcs óta 31%-os mínuszban jár az arany – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Minden hosszabb időn keresztül tartó árfolyam-emelkedéshez, más szóval bikapiachoz, hozzá tartoznak a rendszeres pihenők, normális esetben 1-2 évente, amelyek akár 30%-ot is meghaladó mértékben nyesik vissza a túlhevült árfolyamokat. Az Apple részvény egy kiváló példa mind a bikapiacra, mind a vele járó korrekciókra. Az Apple osztalékpapírok a részvény spliteket is figyelembe véve 1997 decembere és 2012 szeptembere között nagyjából 3 dollárról 705 dollárra drágultak, ami 23.000%-nál is nagyobb felértékelődést jelent 15 év alatt. Bár mint látszik, a tőzsdei bika szilaj tempóban húzta maga után a technológiai óriás árfolyamát, mégis volt példa egy 81%-os korrekcióra 2000-ben, 26% volt a visszaesés mértéke 2005-ben, 2006-ban 41%-os, 2008-ban 61%-os, majd 2012 őszén ismét 45%-os mínuszt kellett a befektetők idegeinek átmenetileg elviselni. A korrekció tehát teljesen normális jelenség egy bikapiacon.

Ok és okozat között sokszor nagy az időbeli távolság a tőzsdéken. A legnagyobb japán tőzsdeindex, a Nikkei 225 november óta majdnem megduplázta pontszerinti értékét, ám az ok, amivel szakértők ezt a lendületes emelkedést magyarázzák, jóval későbbi. A japán nemzeti bank expanzív monetáris politikája ugyanis csak április elején indult. A Nikkei mellett tudtak szárnyalni az elmúlt fél évben a tőzsdei papírok New Yorkban, Londonban, Frankfurtban, de még a gödör alján lévő Athénban is. A befektetők tehát már jó előre érezték, hogy valaminek jönnie kell, ami felrázza majd a világgazdaságot a letargiából. Miután a tőke ennek megfelelően már ideje korán a megfelelő pozíciókba helyezkedett, a történelmi indexrekordok törvényszerűen meg is érkeztek.

Május közepén a tőzsdemámor minden ésszerű határt átszakítva a csúcsára hágott, mint ahogy a pesszimizmus is az aranynál. A sárga nemesfémből való kiábrándultság olyan hirtelen érkezett, hogy a piaci mozgásokra nagyon közelről rálátó bennfentesek sem voltak biztosak a dolgukban – még ha észleltek is változásokat a befektetői magatartásban. Hiszen nem sokkal korábban még csődültek a papírpénz szerepét inogni látó pánikvásárlók a válságálló és infláció rezisztens végső menedék oltalmába. Hogy milyen erővel fordult a széljárás, azt jól szemlélteti egy statisztikai adat: az aranyra specializálódott tőzsdei alapok az év eleje óta eddig eltelt öt hónapban több aranyat kényszerültek piacra dobni a befektetők elfordulása miatt, mint amennyit tavaly egy egész év alatt a piacról felszívtak. Ezzel egy időben az aranyra kötött spekulatív eladási pozíciók is a csúcsra járnak a New York-i Comex fémtőzsdén.

A világ vezető gazdasági hatalma az Amerikai Egyesült Államok, amely egyre inkább úgy tűnik, hogy néhány nehéz év után ismét fokozatosan a növekedés útjára lép. Segítik a gazdaság stabilizálódását az USA-ban strukturálisan olcsó energiaárak és az ingatlanpiac dinamikus magára találása. A Fed mennyiségi lazító programjának esetlegesen közeledő befejeződésével kapcsolatos találgatások máris a kamatgörbe halvány emelkedését sejtetik, ami ha továbbra is alacsonyan marad az infláció, akkor hamarosan pozitívba hajló reálkamatokat eredményezhet, márpedig ez köztudomásúlag méreg az arany számára.

A részvények szárnyalása vonzza a tőkét, amely áramlik is többek között a hasonló hozammal nem kecsegtető aranyból a részvénypiacokra. A fák azonban a részvényárfolyamoknál sem nőnek az égig, bármennyi pénzzel is locsolják őket. A sorozatban megdőlő történelmi rekordokra előbb vagy utóbb korrekció következik, és ebben, mint ahogy a még annyira sikeres Apple példája is mutatja, a tőzsdei cégek papírjai sem jelentenek kivételt. Főleg, ha a reálgazdaság tényleges teljesítménye, a vállalatok negyedéves jelentései nem igazolják majd meggyőző eredményekkel a magasabb árfolyamokat. A nyár tehát a korrekció időszaka lehet a világ tőzsdéin, és ez segíthetné valamelyest az arany árfolyamát stabilizálódni. Technikailag él ebben a pillanatban a remény az év második felében akár még 1.600 dollár környékére visszaerősödő aranyárra is mindaddig, amíg az 1.320-1.340 dollár közötti tartomány felett tud maradni a jegyzés.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.