2024.augusztus.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Prémium cégek a Budapesti Értéktőzsdén — Indul az új kategóriarendszer a magyar börzén

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71953"><img class="image image-preview" src="/files/images/bet_premium_atado_csoportkep_tombstone_130613.preview.jpg" border="0" width="479" height="319" /></a></span>2013. július 1-jétől új kategóriarendszert vezet be a Budapesti Értéktőzsde a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására. A cégek Prémium és Standard kategóriában szerepelhetnek majd attól függően, hogy az adott szegmens feltételeit teljesítik-e. A technikai bevezetéssel tőzsdére lépő cégek számára ugyanakkor még az elmúlt évben a 'T' kategória került kialakításra. Az új szabályok alapján a Prémium és Standard cégek egy külön erre a célra készült presztízsértékű logót is használhatnak, mellyel megkülönböztethetik magukat a magyar vállalati szektor többi szereplőjétől, rámutatva a tőzsdei léttel járó kiemelt és transzparens működésükre.</p> <p> 

bet premium atado csoportkep tombstone 130613.preview2013. július 1-jétől új kategóriarendszert vezet be a Budapesti Értéktőzsde a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására. A cégek Prémium és Standard kategóriában szerepelhetnek majd attól függően, hogy az adott szegmens feltételeit teljesítik-e. A technikai bevezetéssel tőzsdére lépő cégek számára ugyanakkor még az elmúlt évben a 'T' kategória került kialakításra. Az új szabályok alapján a Prémium és Standard cégek egy külön erre a célra készült presztízsértékű logót is használhatnak, mellyel megkülönböztethetik magukat a magyar vállalati szektor többi szereplőjétől, rámutatva a tőzsdei léttel járó kiemelt és transzparens működésükre.

 

bet premium atado csoportkep tombstone 130613.preview2013. július 1-jétől új kategóriarendszert vezet be a Budapesti Értéktőzsde a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására. A cégek Prémium és Standard kategóriában szerepelhetnek majd attól függően, hogy az adott szegmens feltételeit teljesítik-e. A technikai bevezetéssel tőzsdére lépő cégek számára ugyanakkor még az elmúlt évben a 'T' kategória került kialakításra. Az új szabályok alapján a Prémium és Standard cégek egy külön erre a célra készült presztízsértékű logót is használhatnak, mellyel megkülönböztethetik magukat a magyar vállalati szektor többi szereplőjétől, rámutatva a tőzsdei léttel járó kiemelt és transzparens működésükre.

 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT), a Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG (Central European Stock Exchange Group) tagjaként 2013. július elsejétől új kategóriarendszert vezet be a BÉT-en jegyzett cégek körében. Az átalakítás fő eleme a csoportba tartozó tőzsdék (Budapest, Bécs, Ljubljana, Prága) kiemelt, azaz prémium, valamint standard szegmensébe tartozó részvényeinek bevezetési és forgalomban tartási szabályainak harmonizálása. Ennek megfelelően a Prémium kategóriába a legszigorúbb kritériumoknak és szabályoknak megfelelő cégek kerülhetnek be, ezzel jogot szerezve a kategóriát megkülönböztető Prémium logó használatára. A sorban a következő kategória a Standard (ehhez a Standard logó használata kapcsolódik), melyben kevesebb feltételnek kell megfelelni. Azok a jelenleg B kategóriában szereplő cégek, melyek technikai bevezetéssel léptek a tőzsdére és augusztus 31-ig nem hajtanak végre a tőzsde szabályzatában meghatározott nyilvános részvényértékesítési tranzakciót, 2013. október 1-től 'T' kategóriában folytathatják tőzsdei pályafutásukat.

A Prémium és Standard kategória elnevezések július 1-jén lépnek életbe, azonban a BÉT az új kategóriákkal járó többlet kötelezettségeket jelentő új rendelkezések bevezetését későbbre halasztja. Így például a Prémium szegmens esetében az angol nyelvű tájékoztatás jövő évtől lesz kötelező, míg a várható társasági eseményeket összefoglaló naptárt első ízben a 2014-ben induló üzleti évre vonatkozóan kell majd elkészíteni.

Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója az új kategóriarendszer bevezetése kapcsán elmondta: „Az idei év számos változást hoz nemcsak a befektetők, hanem a tőzsdén jegyzett cégek számára is. A Xetra kereskedési rendszer december 6-ra tervezett indulása mellett a másik fontos változás a Prémium és Standard kategória bevezetése. Az új kategória elnevezésekkel szeretnénk az eddigieknél is hangsúlyosabban megkülönböztetni azon vállalatokat, melyek a legszigorúbb tőzsdei szabályoknak és feltételeknek is megfelelnek. Ezek azok a társaságok, melyek tőzsdei jelenlétükkel és az ahhoz kapcsolódó szigorú előírások betartásával példát mutatnak a magyar vállalati szektor többi szereplője számára a transzparens és átlátható működés irányába. Az új szabályok és a logóhasználat bevezetése jól illeszkedik a BÉT által korábban elindított folyamatba, melynek célja a tőzsdei kategóriák átláthatóbbá tétele a befektetők számára."

 

Legfontosabb szabályok a Prémium kategória esetében:

  • Ebbe a szegmensbe a jövőben már csak törzsrészvényeket lehet bevezetni (elsőbbségi részvények bevezetésére nem alkalmazható).
  • Kötelező már a bevezetéskor elkészíteni és közzétenni a Felelős Társaságirányítási Jelentést.
  • Eltörlésre kerül a részvényesek minimális számára (100) vonatkozó kritérium.
  • A kategória további bevezetési feltételei a jelenlegi A kategória bevezetési feltételeihez képest (árfolyamérték, közkézhányad, 3 éves működés, stb.) változatlanok maradnak.
  • A forgalomban tartási követelmények az alábbi két elemmel bővülnek:
  • A kibocsátóknak kötelező a PSZÁF által elfogadott választott nyelv (ez többnyire a magyar nyelv a BÉT-en jegyzett cégek esetében) mellett a közzétételeiket angol nyelven is megjelentetni (át lehet térni a kizárólagos angol nyelvű tájékoztatásra is, bár ezt inkább csak olyan kibocsátók számára javasolt, amelyek részvényei többségében külföldi befektetők tulajdonában vannak).
  • Társasági eseménynaptárt kell készíteni, amelyet a kibocsátók kötelesek közzétenni minden üzleti év elején (január 1-jén, vagy eltolt üzleti év esetén az üzleti év első napján) az aktuális évre vonatkozóan. A naptárnak tartalmaznia kell az éves beszámoló közzétételének, az éves beszámolóval kapcsolatos sajtókonferenciának, az évi rendes közgyűlésnek, valamint a negyedéves/féléves jelentések közzétételének dátumait (továbbá, amennyiben rendelkezésre áll, az előzetes pénzügyi jelentés közzétételének időpontját). Az év közben felmerülő fontos események szintén bekerülnek menet közben az eseménynaptárba, így kötelező például jelezni a rendkívüli közgyűlések időpontját a meghívó közzétételével egyidejűleg.

Legfontosabb szabályok a Standard kategória esetében:

A Standard kategóriában a szabályok a jelenlegi B kategória szabályaihoz képest változatlanok, azaz a törvényi feltételeknek történő megfelelés mellett teljesíteni kell azt a követelményt, hogy az adott részvénysorozat tekintetében nyilvános részvényértékesítési tranzakciót hajtottak végre.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.