2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Változatlanul határeset az arany

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/72019"><img class="image image-preview" src="/files/images/3_158.preview.jpg" border="0" width="460" height="164" /></a></span>Az elmúlt hetet szerény emelkedéssel zárta az arany, de továbbra is csak egy vékony puffer választja el a gödör aljától, amelybe április közepén bezuhant. Ennél fogva a piac változatlanul ingatag, amihez hozzájárul, hogy az árfolyam technikai támaszai mostanában nem túl magas szakítószilárdságról tettek tanúbizonyságot. A kilátásokat a negatív hírek sűrűje árnyalja, ugyanakkor egy erőteljes részvénypiaci korrekció és a szezonalitás az év folyamán még a hóna alá nyúlhat az árfolyamnak - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu

3 158.previewAz elmúlt hetet szerény emelkedéssel zárta az arany, de továbbra is csak egy vékony puffer választja el a gödör aljától, amelybe április közepén bezuhant. Ennél fogva a piac változatlanul ingatag, amihez hozzájárul, hogy az árfolyam technikai támaszai mostanában nem túl magas szakítószilárdságról tettek tanúbizonyságot. A kilátásokat a negatív hírek sűrűje árnyalja, ugyanakkor egy erőteljes részvénypiaci korrekció és a szezonalitás az év folyamán még a hóna alá nyúlhat az árfolyamnak – tájékoztat a www.aranypiac.hu

3 158.previewAz elmúlt hetet szerény emelkedéssel zárta az arany, de továbbra is csak egy vékony puffer választja el a gödör aljától, amelybe április közepén bezuhant. Ennél fogva a piac változatlanul ingatag, amihez hozzájárul, hogy az árfolyam technikai támaszai mostanában nem túl magas szakítószilárdságról tettek tanúbizonyságot. A kilátásokat a negatív hírek sűrűje árnyalja, ugyanakkor egy erőteljes részvénypiaci korrekció és a szezonalitás az év folyamán még a hóna alá nyúlhat az árfolyamnak – tájékoztat a www.aranypiac.hu

Kínában egy három napos nemzeti ünnep miatt a múlt hét elején zárva maradtak a tőzsdék. Az ázsiai befektetők távolmaradásának is betudható talán, hogy az utóbbi napokban egy szűk sávban ingadozott az arany árfolyama. Továbbá az is szerepet játszhatott, hogy ismét nagy az elbizonytalanodás a jövőbeni irányt illetően, és ezért a befektetők általában is távol maradnak a piactól addig, amíg jobban le nem tisztul számukra az összkép. Egy héttel korábban ugyanis még olyan jelzéseket küldött a sárga nemesfém, mintha sikeres bázisépítés után emelkedő pályára állna. Aztán mégis váratlan dinamikával ismét magába zuhant, és visszatért a mélyen 1.400 dollár alatti árfolyam-tartományba.

Az ok, amiért a befektetők mostanában kerülik az aranyat, és amiért az árfolyam csak árnyéka korábbi önmagának, a negatív hírek sűrűje, amelyek belengik a sárga fém piacát. Ott van például, hogy a befektetők elfordulása miatt a fizikai aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kénytelenek jelentős aranykészletektől megválni és ez egyértelműen nyomja lefelé az árakat. A Bloomberg hírügynökség aktuális adatai szerint február eleje óta az ETF-ek aranykészlete 497,2 tonnával (22 milliárd dollár értékben) zsugorodott 2.117,96 tonnára, ami visszaesést jelent a 2011. márciusi szintekre. Akkoriban egyébként egy uncia arany tőzsdei jegyzése megfelelt nagyjából a mostaninak.

A messze legnagyobb arany-ETF a 2004-ben első ilyen típusú befektetésként útjára indított SPDR Gold Trust. Az SPDR aranykészlete az év elején még 1.350 tonna felett járt, múlt hét pénteken azonban már csak 1.003,53 tonna volt. Semmi nem szemlélteti tehát jobban a nemesfém mostani legnagyobb problémáját, mint SPDR hanyatlása. Egy fél év leforgása alatt az ügyfelek megbízásából betárolt aranymennyiség egy negyedének (350 tonna) volt kénytelen búcsút inteni csak ez az egy befektetési alap. A nagyságrendek érzékeltetéséhez tudni kell, hogy Kínának, a világ legnagyobb aranytermelőjének nagyjából ennyi az egész éves bányászati kapacitása. És amikor április közepén a piac felhördült a hírre, mely szerint Ciprus piacra dobhatja nemzeti aranytartalékát, akkor is csak 14 tonna arany eladásáról volt szó.

Negatív hír az is, hogy India mennyire eltökélt az arany importjának drasztikus visszaszorítása ügyében. A kormányzat tavaly január óta 2%-ról több lépcsőben emelte az aranyra kirótt behozatali vámot most 8%-ra. Az intézkedés egyrészt a folyó fizetési mérleg hiányát hivatott csökkenteni, de cél az is, hogy az ország népes lakossága a nem produktív aranybefektetés helyett inkább a belföldi gazdaság élénkítését elősegítő államkötvényeket válassza. Az arany iránti kereslet adminisztratív korlátozása a Föld második legnagyobb lélekszámú országában, amely hagyományosan világelső az ékszerfogyasztást illetően, döntő jelentőségű a nemesfém árfolyama számára. A megemelt adóteher, a banki aranyértékesítés korlátozása és az arannyal kapcsolatban negatív kormányzati propaganda eddig még nem érte el a célját, hiszen India ennek ellenére egyelőre őrzi világelsőségét a fogyasztásban. Sőt az idei év második negyedévében az olcsóbbá vált aranyár miatt soha nem látott behozatali rekordot vár Indiában az Arany Világtanács becslése. Mégis egyre nyilvánvalóbb, hogy az indiai kormányzat nem adja fel a korlátozásra tett kísérleteit, és előbb vagy utóbb célba fog érni az arany iránti kereslet letörésével. Ez pedig fájó pont lehet az árfolyam számára, ha csak a kínai aranyvásárlók nem képesek majd kiegyenlíteni a várható indiai keresletkiesést.

Nem szorít ugyanakkor a cipő az infláció felől, legalábbis, ami a hivatalos statisztikákat illeti. A múlt héten megjelent legfrissebb német, francia, olasz vagy éppen indiai inflációs adatok azt tükrözik, hogy a jegybankok jól kézben tartják az inflációs folyamatokat. Mindemellett az amerikai gazdaság helyzete is stabilizálódik, ami egyre valószínűbbé teszi az expanzív pénzügypolitika befejeződését az Egyesült Államokban. Csupa nem jó hír tehát az arany számára. Egyedül a viszonylag gyenge dollár nyújt jelenleg némi támaszt az árfolyamnak, míg a középtávú jövőt illetően a befektetők leginkább abban reménykedhetnek, hogy a részvénypiacok korrekciójával szembe menve valamint az év második felében sokszor megfigyelt szezonális felfutás lehet az arany segítségére.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 257.preview

Ami közelről nézve emelkedő tendenciának tűnt még három hete, az a távolból már inkább csak oldalirányú mozgásnak látszik az arany grafikonján. Az árfolyamnak nincs egyértelmű menetiránya, ehelyett egy széles sávban ingadozik, 1.350 és 1.420 dollár között egy semleges tartományban. Ebben hol a bikák, hol a medvék kerekednek felül, de a meccs egyelőre döntetlenre áll. A kereskedési sáv felfelé történő elhagyása első körben 1.450 majd 1.480 dollár környékére engedhetné emelkedni a jegyzést. Lefelé kilépve veszélyes mélység tárulkozna fel, amely előtt 1.320 dollárnál húzódik egy életbevágóan fontos akadály. Ez az árszint 2011 januárjában bírt nagy jelentőséggel. Akkoriban ott vette kezdetét egy nagyon erős vételi impulzus, amely egy fél év alatt kevés megállóval történelmi rekordra repítette az árfolyamot.

 2 199.preview

Az ezüst fontos technikai támaszhoz érkezett meg legutóbb a londoni árfixing alapján. Az olcsóbbik nemesfémnél is egy oldalirányú, a befektetők hezitálására utaló mozgás figyelhető meg. Az arany grafikonjához képest mégis borúsabb képet fest, hogy az ezüstár egy csökkenő ék foglya, ami egy medve irányultságú alakzat, tehát inkább esést, mint emelkedést valószínűsít a közeli jövőben.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.