2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Századvég Gazdaságkutató Zrt. negyedéves konjunktúra jelentése — 2013. II. negyedév

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72037"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image21_17.preview.jpg" border="0" width="467" height="224" /></a></span>Az élénkülő külső kereslet, az építőipar és a mezőgazdaság jobb teljesítményével kihúzta Magyarországot a recesszióból 2013. első negyedévében. Az alacsony infláció mellett erőteljesebb reálbér növekedés a fogyasztást erősítheti az év második felében, így növekedési prognózisunkat javítottuk 2013-2014-re. Az infláció negyven éves mélyponton, így a kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, ameddig a nemzetközi pénzbőségben nincs változás.

image21 17.previewAz élénkülő külső kereslet, az építőipar és a mezőgazdaság jobb teljesítményével kihúzta Magyarországot a recesszióból 2013. első negyedévében. Az alacsony infláció mellett erőteljesebb reálbér növekedés a fogyasztást erősítheti az év második felében, így növekedési prognózisunkat javítottuk 2013-2014-re. Az infláció negyven éves mélyponton, így a kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, ameddig a nemzetközi pénzbőségben nincs változás.

image21 17.previewAz élénkülő külső kereslet, az építőipar és a mezőgazdaság jobb teljesítményével kihúzta Magyarországot a recesszióból 2013. első negyedévében. Az alacsony infláció mellett erőteljesebb reálbér növekedés a fogyasztást erősítheti az év második felében, így növekedési prognózisunkat javítottuk 2013-2014-re. Az infláció negyven éves mélyponton, így a kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, ameddig a nemzetközi pénzbőségben nincs változás.

A nemzetközi gazdasági környezet továbbra is eltérő képet mutat a kilábalási szakaszban lévő Egyesült Államok és a recesszióban lévő euró övezet között. Utóbbi ellenére a pénzpiaci feszültségek tovább oldódtak, amiben elsődleges szerepe lehet, hogy a költségvetési konszolidáció továbbra is folyamatos azokban az országokban, ahol fenntarthatlan adósságpálya alakult ki. Érdemi gazdaságbővülés és foglalkoztatottság növekedés azonban ismét később tolódott és általában az elemzők csak 2014-re várják.

Magyarországon 2013. első negyedévében véget ért a recesszió és egy negyedév alatt 0,7%-kal bővült a reálgazdaság. Ez ugyanakkor még nem volt elegendő ahhoz, hogy az éves változás mértékét is a pozitív tartományba emelje, várakozásunk szerint erre a következő negyedévben kerülhet sor. Az éves átlagos növekedési prognózisunkat a kedvezőbb adat tükrében stagnálásról 0,6%-ra emeltük, 2014-re pedig 1,5%-ról 1,7%-ra változtattuk. A folyamat mögött elsősorban az áll, hogy az export ismét pozitívan járult hozzá a növekedéshez, tehát visszatért a korábbi negyedévek trendje, amikor is a külső kereslet húzta a gazdaságot. E mellett az alacsony infláció következtében a vártnál gyorsabban emelkedő reálbérek nagyobb belső fogyasztásbővülést okozhatnak, a minimálbér és a nyugdíjak 5% feletti mértékben nőttek 2013-ban a legutóbbi inflációs adat pedig mindössze 1,8% volt. Utóbbi negyven éve (!) nem látott alacsony szintet jelent.

E mellett jelentős szerepe volt, hogy a mezőgazdaság tavalyi 20 százalékos visszaesése után az idei év első negyedévében 27 százalékkal bővült. E mellett véget ért az építőipar nyolc éven át tartó csökkenése és a negyedév során 4,2 százalékkal nőtt éves szinten.

Az aktivitás ugyanakkor stagnált és a közmunka programban foglalkoztatottak számának csökkenésével együtt a foglakoztatás is visszaesett. Itt ugyanakkor valószínű, hogy csak átmeneti jelenségről van szó és a tendencia a második félévben visszatér a korábbi emelkedéshez.

A Nemzeti Bank a kedvező inflációs és pénzpiaci környezetben tovább csökkentette irányadó kamatát. A piaci árazás alapján a kamatcsökkentési sorozat a következő 3-4 hónapban még folytatódhat és 3,5-3,75% körül érheti el az alapkamat a mélypontját.

A pénzpiacon megjelent ugyanakkor annak az első jele is, hogy a globális likviditásbőség korszaka lassan, fokozatosan, de véget érhet az idei évben. A 10 éves lejáratú amerikai és japán állampapírok hozama jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben, ami arra enged következtetni, hogy az olcsó pénz korszakának a végéhez közeledünk. Ezt erősített az amerikai jegybankelnök szenátusi nyilatkozata is, amikor arról beszélt, hogy a munkanélküliség további csökkenése esetén mérsékelhetik a havonta a gazdaságba pumpált pénzmennyiség összegét. Úgy véljük ennek hatására jövő év végére ismét magasabb hozamszint alakulhat ki és visszatérhet az alapkamat egy 5 százalék körüli értékre.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.