2024.augusztus.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Virágünnep-Szentivánéj-Múzeumok éjszakája a Ráday utcában

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72063"><img class="image image-_original" src="/files/images/R%20(1)_8.jpg" border="0" width="448" height="640" /></a></span>2013. június 22-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Ráday Soho Egyesület a Virágünnep - Múzeumok Éjszakája nevű egynapos rendezvényét tartja a IX. Ráday utcában. A Ráday utca éjfélig nyitva!

r%20(1) 82013. június 22-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Ráday Soho Egyesület a Virágünnep – Múzeumok Éjszakája nevű egynapos rendezvényét tartja a IX. Ráday utcában. A Ráday utca éjfélig nyitva!

r%20(1) 82013. június 22-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Ráday Soho Egyesület a Virágünnep – Múzeumok Éjszakája nevű egynapos rendezvényét tartja a IX. Ráday utcában. A Ráday utca éjfélig nyitva!

 

A Ráday utca Budapest egyik karakteres belvárosi utcája, ahol a vendéglők, kávézók, a hangulatos teraszok kínálatán túl a sok és sokféle kulturális-művészeti műhely, kiállítóhelyek, könyvesboltok programjai együttesen teremtik meg a Ráday utca-Kultucca hangulatot.

 

A Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum között a Ráday utca saját/os múzeumi séta útvonalat kínál a Belső Ferencvároson keresztül. A tervezett útvonal első állomása az újra nyitott Kálvin tér, ezt követően a Ráday utcában az Ybl palota érintésével a Ráday Gyűjtemény és a Biblia Múzeum, majd a Bakáts téri, Ybl Miklós tervezte katolikus templom, majd a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig.

 

Az esemény megannyi környezetvédelmi és kulturális programnak ad otthont, teret biztosítva zöld környezetben különböző környezetbarát és környezetkímélő lehetőségeknek, helyi történelmi értékek és különböző zenei irányzatok megismerésének.

Megnyitó: 2013. június 22. 16.00 órakor, 1091 Budapest, Kálvin tér 9.

 

A Ráday utca „ünnepi díszben" fogadja a Múzeumok éjszakája közönségét, a hazai és külföldi vendégeket:

Virágünnep – zöld-utca: gyepszőnyeggel borítjuk, virágosítják a járdákat,

„Illumináció" – mécsesekkel-gyertyákkal világítják ki az utcát – A 19. században szokás volt kihelyezett fényekkel ünnepélyessé tenni egy-egy alkalmat. Gyertyával jelezték a lányos háznál, ha jó szívvel fogadták a szerenádot. Az esemény jó alkalom arra, hogy szereplőként vonjanak be vendégeket, lakókat is.

Folytatják a „nyitott udvar" programot: Az utca rejtett, és turisztikai értelemben kevéssé kihasznált tartalékát jelentik a társasházi udvarok. Erre vállalkozó társasházak egy estére megnyitják, és programmal fogadják a vendégeket.

 

Szabadtéri divatbemutató: "I want to ride my recycle"

 

Rostás Zoltán és Huszanyik Éva 2007-ben alapította meg a divatbemutató nevét is viselő csoportot. Az iparművészek végiggondolva azt, hogy a mai  fogyasztói társadalom mi mindent kidob, ami már kicsit „régi", vagy csak huzamosabb ideig nem használ, divatbemutatókkal és a kiállításokkal szeretnék felhívni az emberek figyelmét a hulladék újrahasznosításának fontosságára és a szelektív hulladékgyűjtésre.

Az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentése és az újrahasznosítás földgolyónk jövőjének zálogai. A csoport tagjai ezekhez az alkotásokhoz rendhagyó anyagokat használnak. Papírból, szemetes zsákokból, reklámszatyrokból és egyéb háztartási hulladékból készítenek divatos öltözeteket és ékszereket, vagy régi, használt ruhákat alakítanak át sajátos módon. A létrehozott művek egy része mindennapi viseletként is hordható.

A modellek csoportosan járják végig az utcát, beülnek a teraszokra, fotók készülnek, „szerepelnek", hangulatot „csinálnak".

 

A „református Ráday utca"

 

A Múzeumok Éjszakáján, június 22-én a Bibliás Könyvesbolt és a Biblia Múzeum

Udvardi Erzsébet Kossuth – díjas festőművész Teremtés c. kiállításával várja a látogatókat.

Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész (1929-2013) a kortárs képzőművészet kimagasló alakja volt, számos díj és kitüntetés birtokosa (Derkovits-ösztöndíj, Munkács-díj, Érdemes Művész, Kiváló Művész, Szent Fortunatus Lovagrend Művészeti Nagydíj, Magyar Művészetért-díj, Kossuth-díj, Magyar Örökség-díj, Pro Cultura Christiana-díj). Alkotásaival számos templomban, kápolnában és közintézményben találkozhatunk, szerte az országban. Biblikus tárgyú képei mellett festészetének ihletője volt még a balatoni táj és az ott élő emberek. Festményein ragyogó fényességet az arany-ezüst színek egyéni használatával érte el. A Magyar Posta az utóbbi években festményeiből készítette karácsonyi bélyegeit, melyek többmillió példányban keltek el.

Ezen a napon a bolt és a kiállítás nyitva tart 16:00 -22:00 óráig.

A kiállítást 2013. június 21-én, pénteken 16 órakor Bogárdi Szabó István püspök nyitja meg.

Közreműködik Timár Sára Junior Prima-díjas énekes

A kiállítás 2013. szeptembert 27-ig látogatható.

Budapest, Ráday u. 28.

 

Ybl Miklós és a Bakáts téri katolikus plébánia templom

 

Készülve a 2014-ben esedékes Ybl Miklós évfordulóra a templom kincseit és a templom történetét korszerű installációs keretben, és tablókon feldolgozva mutatják meg a vendégeknek. A kiállítást Büki Barbara művészettörténész és a Helytörténeti Gyűjtemény bevonásával állították össze. 

 

Ír irodalmi ünnep a Ráday utcában. Bloomsday

 

Megemlékezés James Joyce híres regényéről és annak „magyar származású" szereplőjéről.

2013. június 22. – 2B Galéria – Ráday u. 47. 

Utó-Bloomsday a Ráday utcában 

 

A program:

17.00-17.30 – Utcazene: A Madách zenekar a 20-as évek swing és jazz zenéjével csalogatja az érdeklődőket a 2B Galéria előtt.

17.30-17.45 – Az utó-Bloomsday hivatalos megnyitója a 2B Galériában Kevin Dowling nagykövet beszédével kezdődik. 

17.45-19.00 – Könyvbemutatók:

– Székely Ákos- Abajkovics Péter: Leopold Bloom Planetoida és

– Takács Ferenc professzor: „ A hős és a kultusz": James Joyce-esszék (Szerkesztetők: Dr Goldmann Márta, Véry Dalma és Dr Friedrich Judit, bemutatja Dr Ferencz Győző.)

19.00-19.30 – Zenél a Madach zenekar, a Becketts pub Guinness-t csapol

Dedikálnak a magyar Ulysses-fordítók: Dr Gula Marianna és Dr Szolláth Dávid.

19.30-20.00 – Kétnyelvű felolvasás Joyce Ulysses című művéből Kevin Dowling nagykövet és a James Joyce Társaság tolmácsolásában.

Egy részlet a Finnegans Wake című regény magyar fordításából: elhangzik az eredeti (James Joyce) és három magyar fordítás (Bíró Endre, Márton László és Bozai Ágota).

20.00-20.20 – Joyceról és a műveiről készült filmekről Dr Michael McAteer beszél.

20.20-22.30 – Filmvetítés a Ráday Könyvesboltban: BBC documentary series: Great Writers: Joyce andUlysses, (Melyvn Bragg), Parts from Ulysses (1966) (dir. Joseph Strick),

Parts from The Dead. (1987) (dir. John Huston)   

 

Utcazene 

 

Puder, IF, Erlin-Birs, Tártkapu Galéria és a többiek…

Az utca egésze zenei helyszínné válik. A vendéglátó helyek, a teraszok zenekarokat, szólistákat léptetnek fel. Mindenki a maga ízlése, szándéka szerint: Varietas delectat /A sokféleség gyönyörködtet – szól a klasszikus bölcsesség. A zene nem szorul magyarázatra, nincsenek nyelvi korlátjai, és barátja a vendéglátásnak.

 

 Kiállítások – kiállítóhelyek

 

2B Galéria, Galéria 9, Art IX, Erlin Galéria – Ráday u. 47 – 49.

Tárt Kapu Galéria – Knézits-Hőgyes Endre u. sarok

 

A rendezvény partnerei/támogatók: 

– Az utca művészeti-kulturális műhelyei: Helytörténeti Gyűjtemény, képzőművészeti galériák, könyvesboltok-antikváriumok, stúdió színházak

– Múzeumok: Iparművészeti Múzeum, Nemzeti Múzeum, Ráday Gyűjtemény/Biblia Múzeum

– Ferencváros Önkormányzata

– Írország Nagykövetsége

– Kulturális portálok

– Tematikus Utcák Egyesülete

– Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

– Budapesti Fesztiválközpont, BTDM

 

https://www.facebook.com/events/623765930969889/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.