2024.augusztus.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÓKOR-JÓKOR: Múzeumok éjszakája a Szépművészeti Múzeumban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72087"><img class="image image-_original" src="/files/images/%20(1)_4.jpg" border="0" width="459" height="321" /></a></span>A<em> </em>Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás"<em> </em>című program idén a Múzeumok Éjszakáján is helyet kap.</p> <p> 

%20(1) 4A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program idén a Múzeumok Éjszakáján is helyet kap.

 

%20(1) 4A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás" című program idén a Múzeumok Éjszakáján is helyet kap.

 

A Szépművészeti Múzeum idén ÓKOR-JÓKOR címen rendezi meg a hosszú éjszakát, mely a korábbi évek hagyományát követve sokszínű programcsomaggal várja az éjszakázókat. Az Antik Gyűjtemény bekapcsolódósával, a projekt zárórendezvényeként a cél a korábban kitűzöttekkel azonos: közelebb hozni az antik kultúrát mindenkihez, megmutatni, hogy a látszólag élettelen tárgyak mennyi titkot rejtenek magukban.

 

A programok 17 órás kezdéssel indulnak. A színpadi programoknak a Reneszánsz csarnok ad majd otthont, ahol az első egy óra a gyermekeké lesz. A Színházikó Társulat előadásában megtekinthetik A Ravaszdi róka kalandjai című interaktív mesét, mely rögtön egy ókori történetet elevenít meg.

 

Ezt követően érkeznek a római és germán ruhába bújt csapatok, akik fegyver – és ruhabemutatóval készülnek. A Dumaszínház képviseletében Litkai Gergely és Felméri Péter fog mosolyt csalni a múzeumlátogatók arcára. A színpadi programok sorát a Mezítlábas zenészek zárják, akik győzelmi énekekkel készülnek az ókori nap alkalmából.

 

Természetesen a Szépművészeti Múzeum többi csarnoka is életre kell. A Barokk csarnokban kézműves foglalkozásokat, ókori táblás társas- és ügyességi játékokat, illetve korabeli ruhák és fegyverek felöltésével a fotósarkot lehet kipróbálni

 

A Határtalan antikvitás projekt kiemelt elemeként megvalósult „A diadalív árnyéka" című levelező pályázat díjnyertes makettjei a Dór csarnokban tekinthetők meg, ahol Kohári Gabriella régész római kori gasztronómiai előadása lesz hallható. Az ókori ételek a Remíz étteremnek köszönhetően a Márvány csarnokban meg is kóstolhatók. Ezen az estén a kocsmakvíz rajongók sem fognak unatkozni.

 

Az Ión udvarban, azaz a Forum Romanumon most kiderül, ki mit tud a Szépművészeti Múzeumról és az ott látható kincsekről. Természetesen a Határtalan antikvitás programsorozat családi napjairól már jól ismert interaktív színi előadás sem hiányozhat. A kínálatot tovább szélesíti a nyomozós játék. Mindeközben az időszakos és állandó kiállítások tárlatvezetéssel folyamatosan megtekinthetők.

 

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye (Éós) és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) 2012. augusztus 1 – 2013. július 31. között  „Határtalan antikvitás" címmel közös projektet valósított meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, amelyet az Európai Unió 148 964 euróval támogatott.

A múzeumpedagógiai rendezvénysorozat részeként sor került workshopokra, családi napokra, osztályfoglalkozásokra és egy levelező pályázatra, melyek egyenként is sikert arattak, miközben megvalósult az előre meghatározott cél: a szlovák és magyar régióban egyaránt közelebb került az iskolásokhoz a múzeum és a klasszikus ókori kultúrák világa, miközben a látszólag élettelen tárgyak megelevenedtek.

A hat workshop során több tucat történelem, rajz és vizuális kultúra, művészettörténet szakos pedagógus kapott új módszereket, megközelítésmódokat, melynek köszönhetően a diákok nem hagyományos módon ismerhették meg az antik történelem és művészet világát. A workshopon résztvevő nyolc pedagógus speciális osztályfoglalkozás keretén belül mutatta be az újonnan elsajátított és alkalmazott eszközöket.

A múzeumpedagógusoknak tartott workshopok során a családokat megszólító, múzeumba bevonzó módszerek kerültek terítékre. Ezek prezentálására a magyarországi régióban három családi napon – Gödöllőn, Győrben és Sopronban – került sor. A programok között kézműves foglalkozások, kiállítási barangolás családi felfedezőfüzettel, interaktív színházi előadás és sok játék szerepelt. Az utolsó családi nap még hátra van, melynek igazi különlegessége nemzetközi jellege. Ez alkalommal, 2013. június 29-én a szlovák és a magyar szervezők együttesen rendezik meg a valóban határokat átívelő családi napot Komáromban és Révkomáromban.

A projekt kiemelt programjaként került sor „A diadalív árnyéka" című levelező pályázatra.

A cél minél több diák játékos formában történő bevezetése volt az ókori Róma monumentális épületein keresztül a kora császárkor kultúrájába. A csapatok egy napjainkban játszódó, rejtélyes történet keretében ismerkedtek meg a korszakkal.

A pályázatra 308 csapat jelentkezett a két országból, 188 csapat, közel 3300 diák töltötte ki mind a négy feladatlapot. Az utolsó kört, a diadalív-makett elkészítését 167 csapat, mintegy 2200 diák teljesítette. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálta el. A díjnyertes művekből álló vándorkiállítást Budapesten és Nagyszombatban láthatja a közönség. Korosztályonként az első három helyezést elérő csapat részt vehet a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének múzeumpedagógiai programján.

A projekt zárórendezvényeként Budapesten 2013. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján, szintén a római kultúrához kapcsolódóan, hagyományőrző légiós és germán csapatok bemutatójával, interaktív színi előadással, gasztronómiai előadással, kézműves-foglalkozásokkal, ókori játékokkal várják a közönséget. A projekt utolsó programja pedig a 2013. július 14. és 20. között 60 diák részvételével a Jedliny üdülőközpontban megrendezett római tematikájú nyári tábor.

 

Ókori kalandra fel!

Szépművészeti Múzeum

2012. június 22.

 

http://www.szepmuveszeti.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.