2024.augusztus.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A nyár legnyerőbb párosa – Rosé és lecsó

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72102"><img class="image image-preview" src="/files/images/RoseJun.jpg" border="0" width="330" height="186" /></a></span>Az Egykettő Fröccsligetben 2013. június 21. és 29. között minden este a rosé és a lecsó ad egymásnak randevút. Egészen pontosan Dúzsi Tamás pincészetéből, Szekszárdról érkeznek a fogyasztóktól a Rosékirály címet kiérdemelt borász roséi, melyeket világversenyeken már 15 éremmel is elismertek. A hideg borokhoz pedig a világ különböző tájainak lecsói készülnek Gasztrokirálynő bloggerek prezentálásában. </p> <p> 

rosejunAz Egykettő Fröccsligetben 2013. június 21. és 29. között minden este a rosé és a lecsó ad egymásnak randevút. Egészen pontosan Dúzsi Tamás pincészetéből, Szekszárdról érkeznek a fogyasztóktól a Rosékirály címet kiérdemelt borász roséi, melyeket világversenyeken már 15 éremmel is elismertek. A hideg borokhoz pedig a világ különböző tájainak lecsói készülnek Gasztrokirálynő bloggerek prezentálásában.

 

rosejunAz Egykettő Fröccsligetben 2013. június 21. és 29. között minden este a rosé és a lecsó ad egymásnak randevút. Egészen pontosan Dúzsi Tamás pincészetéből, Szekszárdról érkeznek a fogyasztóktól a Rosékirály címet kiérdemelt borász roséi, melyeket világversenyeken már 15 éremmel is elismertek. A hideg borokhoz pedig a világ különböző tájainak lecsói készülnek Gasztrokirálynő bloggerek prezentálásában.

 

Az Anyakanyar a hagyományos, magyaros lecsót készíti, a Dolce Vita és a Rozmaring és csokoládé Olaszországba repít, a Két cica konyhája és a Házisáfrány arab-zsidó lecsóval, shakshukával készül, a Nesze!szer pedig nem tagadja meg magát, a franciás ratatouille az ő receptjük alapján készül majd a látványkonyhán.

 

A Dúzsi pincészet roséi voltaképpen a véletlennek köszönhetik létrejöttüket. 1996-ban ugyanis túl kicsinek bizonyult az erjesztőtartály a leszüretelt szőlő mennyiségéhez, és ekkor engedték le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ez a kísérlet annyira jól sikerült, annyira kedvelt lett a véletlenül született rosé ízvilága, hogy sorra érkeztek az elismerések. Ma már a rosé teszi ki a Dúzsi Pincészet forgalmának jelentős részét. Június 21. és 29. között az Egykettő Fröccsliget vendégei Dúzsi Tamás új dizájnba öltöztetett „Roséim" hatos válogatását és ráadásként a Kékfrankos rosét kóstolhatják, a pincészet képviselőinek szakszerű tolmácsolásában. A kísérletező kedvűek egy este akár mind a 6+1 rosét megkóstolhatják – de nem akármilyen étkek után!

 

Estéről estére ugyanis ismert bloggerhölgyek ragadnak fakanalat, hogy lecsóvariációjukkal elkápráztassák a vendégeket. A lecsó egy olyan étek, amelyet vagy rajongva szeret, vagy elutasít az ember. A lecsó hagyományos magyar ételklasszikusnak számít, bár igazából a Balkán irányából indult felénk hódító útjára, a lecsó nevet mégis tőlünk ismeri a világ. A lecsó igazából egy zöldségragu, amelynek alapja mindenképpen vöröshagyma, zöldpaprika, és paradicsom, de kiegészíthető ízlés szerint tojással, rizzsel, kolbásszal, virslivel, szalonnával, és bármi mással is. Legismertebb talán a padlizsánnal és cukkinivel készülő francia változat, a ratatouille, de egyes vidékeken babbal, gombával vagy akár krumplival is gazdagítják. Komoly vita forrása a lecsókérdésben a fűszerpaprika használata is, van, aki ragaszkodik hozzá, mások szerint csak elrontja az ételt. Most itt az alkalom, hogy a zamatos rosék bűvöletében estéről estére más lecsót kóstoljon meg a betérő.

 

Az Egykettő Fröccsliget heti programjában saját lecsójával mutatkozik be Bezselics Ildikó a Két cica konyhájából, Riedl Annamária, a Rozmaring és Csokoládé bloggere, Vrábel Kriszta a Dolce Vita Blog szerzője, a Nesze!szer bloggerei, Farkasházi Réka, az Anyakanyar egyik háziasszonya, és Házisáfrány Déri Szilvia. A hölgyek különleges lecsóreceptjeit az ízben legjobban illő rosé ajánlásával az Egykettő Fröccsliget web- és Facebook-oldalán publikáljuk majd.

A hőmérő higanyszála a napokban tartósan magasan marad, érdemes hát előre betervezni, hogy az estéket melyik szabadtéri programon töltve adózunk a nyár örömeinek. Június kihagyhatatlan színfoltjának ígérkezik az Egykettő Fröccsliget programja, a rosé, Dúzsi Tamás és a lecsóimádóknak szánva. Érdemes időben telefonálni asztalfoglalásért, és figyelni a programot, mikor kivel találkozhatnak a Belváros legszebb fedett átriumában.

 

Bővebb információ, részletes program: www.egyketto.eu

www.facebook.com/EgykettoBisztroFroccsliget

 

Németh Krisztina

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.