2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Örök élmény vár Siklóson és pezseg az élet a déli végeken

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72192"><img class="image image-_original" src="/files/images/s%20(1)_6.JPG" border="0" width="467" height="350" /></a></span>Ezzel a szlogennel invitált néhány nappal ezelőtt Siklós, a vár városa és a legújabb mediterrán élményközpont a Hotel Castello**** és Thermal Spa közös szervezésű utazása.</p> <p> 

s%20(1) 6Ezzel a szlogennel invitált néhány nappal ezelőtt Siklós, a vár városa és a legújabb mediterrán élményközpont a Hotel Castello**** és Thermal Spa közös szervezésű utazása.

 

s%20(1) 6Ezzel a szlogennel invitált néhány nappal ezelőtt Siklós, a vár városa és a legújabb mediterrán élményközpont a Hotel Castello**** és Thermal Spa közös szervezésű utazása.

 

Autentikus környezetben tárultak a meghívott résztvevők elé a tradicionális magyar konyha remekei, a siklósi és a villányi borrégió legzamatosabb borai, valamint a déli végek történelmi emlékei.

 s%20(2) 4.thumbnail

Egy csapat újságíró társaságában érkeztem Budapestről Siklósra, hogy a város turisztikai értékeivel ismerkedjünk. Az út első állomásaként az autentikus, 2009-ben alapított Riczu-Stier Pincészetben magyaros reggelivel fogadtak, és természetesen egyúttal borkóstoláson vettünk részt. A klasszikus piros kockás terítőkön a hazai konyha legfinomabb fogásai mellett a házigazda Riczu Tamás kézműves Cimbora nevezetű habzóbora és rosé-ja igazi felfrissülést és kulináris élményt jelentett. A reggeli mellett a villányi borkészítés rejtelmeiből is kaphattunk némi ízelítőt.

 s%20(3) 5.thumbnail

A bőséges reggelit követően az út egyenesen hazánk egyik korhű várkastélyába, a gyönyörű panorámájú Siklósi Várba vezetett. A közelmúltban felújított, gyönyörű Barbakánban a Vár vezetősége mellett a Sárkányos Lovagrend tagjai fogadtak és megtekinthettük a harcjátékuk izgalmas bemutatóját. Az embert próbáló hőség ellenére becsületes kifáradásig tartó bajvívást láttunk korabeli harci eszközökkel. A reneszánsz környezetben Balázs Csaba vármenedzser kalauzolta a vendégeket, aki a Bormúzeumba vezető úton a számtalan látnivaló mellett, izgalmas történetekkel is színesítette az idegenvezetést. Az elmúlt években jártam már a várban, de most is csodálattal töltött el a virágba borult és pompázatos színekben tündöklő hangulatos Dorottya-kert.

 s%20(4) 6.thumbnail

A siklósi vár Siklós városának és a Dél-dunántúli Régiónak is egyik jellegzetes, kiemelkedő fontosságú műemléke. Az épület első falait még a 13. században, 1251 körül rakták le. A kezdeti várerőd az évszázadok alatt várkastéllyá nőtte ki magát, melynek a történelem folyamán számos híres gazdája volt. Siklósi Gyula ispán, Garai Miklós ország nádor, Corvin János Mátyás király fia, Perényi Imre nádor és felesége Kanizsai Dorottya, Caprara Eneas császári generális a Batthyányi majd a Benyovszky család is a vár birtokosainak sorát erősítette, ezzel is emelve műemléki jelentőségét. A II. világháború évtizedig gazdátlan volt, majd csak az 1950-es évek közepén kapta meg jelenlegi szerepét.

 

A sajtóbejárás záró állomásaként a Vár tövében épült négycsillagos Hotel Castello**** és Thermal Spaba látogattunk. Itt Sívó Roland szállodaigazgató által tartott házbejáráson ismerhettük meg az egykori malomépületet körülölelő art deco stílusú szállodát, amely családi és baráti pihenésre, valamint konferenciák rendezésére egyaránt alkalmas.

 

A nagy nyári forróságban a hűsítő medencéket, és a Thermal Spa kényeztető szolgáltatásait is kipróbálhattuk.

 

A háromszintes, Thermal Spa Siklós fürdő több mint 5000 m2 alapterületü komplexumban hideg és meleg vizes medencék élményfürdők, szaunavilág, sportpályák, vendéglátó, egyedülálló, csábító élmény elemekkel, nyújtanak élrnénydús kikapcsolódást.

 

Akik jobban bírták a hőséget, és a történelmi emlékek kedvelői, azok ellátogathattak az 1500-as évek közepe óta álló Malkocs bej dzsámiba, melynek berendezését a török állam néprajzi múzeumából kapott tárgyak teszik teljessé.

 

Az egynapos Study Tour során ízelítőt kaptunk a kulturális és történelmi értékekben gazdag, Baranya megyei településből, amely mediterrán hangulatával mind az aktív pihenés, mind pedig a szórakozás kedvelőinek számos izgalmat és örök élményt tartogat.

Örök élmény vár Siklóson ….

 

http://www.siklosivar.hu/

http://hotelcastello.hu/

http://www.siklosfurdo.hu/

http://www.riczustier.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.