2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

34. Kaláka Fesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72208"><img class="image image-_original" src="/files/images/Ka%20(1)_0.jpg" border="0" width="470" height="361" /></a></span>2013. június 27-én, csütörtökön kezdődik Egerben Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a 34. Kaláka Fesztivál, amelyen ott lesz Bródy Sándor unokája, Gárdonyi Géza dédunokája és Cseh Tamás családja is. </p> <p> 

ka%20(1) 02013. június 27-én, csütörtökön kezdődik Egerben Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a 34. Kaláka Fesztivál, amelyen ott lesz Bródy Sándor unokája, Gárdonyi Géza dédunokája és Cseh Tamás családja is.

 

ka%20(1) 02013. június 27-én, csütörtökön kezdődik Egerben Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja, a 34. Kaláka Fesztivál, amelyen ott lesz Bródy Sándor unokája, Gárdonyi Géza dédunokája és Cseh Tamás családja is.

 

Június 27. és 30. között ismét a zene, az irodalom és a tánc a főszereplő Egerben.

A patinás rendezvénysorozat tavaly költözött át Miskolcról a hevesi megyeszékhelyre. A város lakói szeretettel befogadták, a fesztivál törzsközönsége pedig örömmel jött az új helyszínre, hiszen itt a programlehetőségek is bővültek. A közönség, a városvezetők és a szervezők szerint is jó döntésnek bizonyult a helyszínválasztás.

A fesztivál itthon van Egerben.

Este koncertek a Vármúzeum Gótikus palota előtti terén, napközben kézműves vásár és zenei programok az Eszterházy téren, éjszaka táncházak, szombaton filmvetítések és ökumenikus istentisztelet.

 

Csütörtökön a Cseh Tamás-kiállítással kezdődik a fesztivál az Eszterházy Károly Főiskolán, ahol a legendás előadóművész képzőművészeti műveiből láthat válogatást a közönség. (Cseh Tamás a Líceum diákja volt, idén lenne 70 éves.)

Ugyancsak csütörtökön a Líceumban este Verskoncert Lackfi Jánossal, Varró Dániellel, a Kosborral, az Aphoniával és persze a Kalákával.

 

Az idei fesztivál kiemelten foglalkozik Eger két nagy írójával, a 150 éve született Bródy Sándorral és Gárdonyi Gézával. Bródy Sándorra kiállítással emlékeznek, Gárdonyira verseinek megismerésével, megismertetésével hívják fel a figyelmet.

„Születtem Egerben, amire büszke vagyok" kiállítás Bródy Sándor tiszteletére (június 28., péntek, Bródy Sándor Könyvtár). A megnyitón jelen lesz Alexander Brody, Bródy Sándor unokája és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is.

A megnyitót követően a Múzsák ligetében (Érsekkert) a Bródy-Gárdonyi szoborcsoport mellett zenészek, költők, a szervezők és a közönség közösen elültetik a Kaláka Fesztivál fáját a két nagy író tiszteletére.

 

A „Gárdonyi, a költő" dalnokpályázatra 66 dal érkezett, ebből 17 produkciót javasolt a zsűri (Kaláka együttes) bemutatásra. Ezeket hallhatja a közönség június 30-án délután az Eszterházy téren.

 

Az idei fesztivál esti koncertjei ismét a Várban lesznek. Itt fellép többek között Palya Bea, a Hot Jazz Band, a tavalyi „Felszállott a páva" televíziós népzenei tehetségkutató verseny győztese, a Parapács együttes, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a Montanaro-duó, a Cimbaliband, a Napra és természetesen a Kaláka együttes.

 

A napközbeni programok az Eszterházy téren kerülnek sorra. Itt lesz reneszánsz muzsika (Musica Aulica), boros magyar népzene (BorFolk), az egri vár ostromát bemutató bábjáték (Lázár Attila), country muzsika (Double Steel Country Band) és még sok zene és kézműves vásár. Itt tartják a hagyományos Gyerekfesztivált is. 

 

Filmvetítések a Kis Zsinagóga Galériában, éjszakai táncházak a Bartakovics-házban, ökumenikus istentisztelet a fesztiválon fellépő művészek közreműködésével az egri Ciszterci templomban.

 

Vasárnap délután az Eszterházy téren hallgathatja meg a közönség a „Gárdonyi, a költő" dalnokverseny – a zsűri által kiválasztott – legjobb dalait. A legtöbb közönségszavazatot elért művek előadói este a Várszínpadon vehetik át a Kaláka Fesztivál, Eger város, illetve a Vármúzeum díját.

 

Az idei Eger-regE Túra városismerkedési játékban is Bródyhoz és Gárdonyihoz kapcsolódó emlékhelyeket kereshetnek fel az érdeklődők.

 

2013. június 27-30.

34. Kaláka Fesztivál

„Itthon Egerben"

 

www.kalakafesztival.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.